Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε η Βουλή

Την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε η Βουλή
Την Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ποντίων τίμησε η Βουλή

Σε Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως έχει καθιερωθεί η 19η Μαΐου, με τη συμπλήρωση φέτος εκατό χρόνων, παρόντων εκπροσώπων των φορέων του Ποντιακού Ελληνισμού. Στη συνεδρίαση παρέστησαν και οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής κ. Απόστολος Κακλαμάνης και κ. Βύρων Πολύδωρας.

Ο προεδρεύων Αντιπρόεδρος κ. Νικήτας Κακλαμάνης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή, με την παραίνεση «ας είναι η σημερινή μέρα όχι απλά μια επέτειος, αλλά μια αφορμή για συλλογική δράση, ένα νέο ξεκίνημα αγώνα με σύνεση, συνεννόηση και συναίνεση, γιατί οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι και περήφανοι μπροστά στην Ιστορία μας, το χρωστάμε στις γενιές που έφυγαν, αλλά και στις γενιές που θα έρθουν», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνος Γαβρόγου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι ένα αίτημα δημοκρατικό και επαφίεται στους γείτονές μας να προχωρήσουν στην αναγνώριση του τραγικού αυτού ιστορικού γεγονότος που πια κανείς δεν αμφισβητεί. Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε εκτενώς στις εκκαθαρίσεις που έγιναν εναντίον των Ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους, αλλά και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν κατά τη μετακίνηση και την ενσωμάτωσή τους στην Ελλάδα. Τόνισε ότι ο Ποντιακός Ελληνισμός συνέβαλε στην εθνική ομογενοποίηση και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και σημείωσε ότι «ο χθεσινός ρατσισμός κατά των Ποντίων μπορεί να γίνει σήμερα ρατσισμός εναντίον άλλων». Ο Υπουργός ενημέρωσε ότι «στο νέο πρόγραμμα σπουδών της Ιστορίας θα υπάρχει εκτεταμένη αναφορά σε ζητήματα εθνοκαθάρσεων και γενοκτονιών, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Γενοκτονίας των Ποντίων». Δεσμεύτηκε επίσης ότι η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στη στελέχωση του Κέντρου Ποντιακών Μελετών, καθώς και στη δημιουργία Μουσείου Προσφύγων στις προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ακολούθησε η ομιλία του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στην ιστορική πορεία και στα επιτεύγματα του Ποντιακού Ελληνισμού, υπογράμμισε ότι «η απάνθρωπη πολιτική ασύμμετρης βίας που υπέστη, είναι που εγείρει το μέγα ζήτημα της Γενοκτονίας, την αναγνώριση της οποίας θέτουμε πλέον ως μια ηθική υποχρέωση της ανθρωπότητας». Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «ο οφειλόμενος φόρος τιμής παίρνει το πλήρες νόημα και περιεχόμενό του όταν γίνεται συγκεκριμένη πράξη» και ενημέρωσε ότι η ομάδα των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που θα προκύψει μετά τις ευρωεκλογές θα προωθήσει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με ανάλογη δράση των βουλευτών που μετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ ανακοίνωσε ότι ήδη η Ν.Δ. έθεσε το ζήτημα στον ΟΗΕ.

Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο οποίος αφού παρέθεσε ιστορικά στοιχεία τόνισε ότι το μήνυμα που στέλνουμε προς τον θύτη, την Τουρκία, είναι «να αλλάξει πλεύση, να εγκαταλείψει τις προκλήσεις και να αναγνωρίσει, λυτρωτικά για την ίδια, το πολλαπλό έγκλημα της Γενοκτονίας σε βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων», ώστε «να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε και να θεμελιώσουμε ειλικρινείς και έντιμες σχέσεις».

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. μίλησε ο Γραμματέας της κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπογραμμίζοντας ότι «η άρνηση μιας γενοκτονίας στην πραγματικότητα είναι το τελευταίο στάδιό της, διότι προσβάλλει τα θύματα, τα καθιστά ανύπαρκτα και τελικά τα καταδικάζει στη λήθη». «Χρειάζεται μια σπουδαία και γενναία ηθική υπέρβαση του θυμικού ενός λαού –πρόσθεσε– για να αποδεχτεί τα λάθη του, να συμφιλιωθεί με το όποιο σκοτεινό παρελθόν του. Και η αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας του ποιος έβαλε τη φωτιά και έπληξε άμαχο πληθυσμό, είναι μέρος της δικής της θεραπευτικής ιστορικής ενδοσκόπησης». 

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της, κ. Βασίλειος Κεγκέρογλου, υπογράμμισε ότι «στόχος μας πρέπει να είναι η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας του Ελληνισμού του Πόντου» και υπενθύμισε ότι η Πρόεδρος του κόμματος κ. Γεννηματά κατέθεσε πρόσφατα πρόταση προς τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων «για τη δημιουργία ειδικής επιτροπής με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία».

Ο βουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή κ. Ιωάννης Σαχινίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «ο αγώνας για τη διεθνοποίηση του ποντιακού ζητήματος, αυτού της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, πρέπει να είναι για εμάς τους Πόντιους σκοπός ζωής», τάχθηκε κατά της ελληνοτουρκικής φιλίας υποστηρίζοντας πως «φυσικά, συμμετείχε ο τουρκικός λαός σε όλα αυτά» και άσκησε κριτική προς όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για την πολιτική τους στο θέμα αυτό.

Ο βουλευτής της Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χρήστος Κατσώτης αναφέρθηκε στο «δράμα του ποντιακού λαού» παραβάλλοντας τα τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής με όσα συμβαίνουν σήμερα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με τα καραβάνια των προσφύγων που αναζητούν σωτηρία. Επισήμανε ότι πρέπει να διδασκόμαστε για τις συνθήκες και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή πριν από εκατό χρόνια και δήλωσε ότι το ΚΚΕ συνεχίζει παντού να στηρίζει την προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αμέσως μετά, έλαβε τον λόγο ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Νικόλαος Νυφούδης, ο οποίος τόνισε ότι «η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πρέπει να είναι ένας στόχος που όλες οι κυβερνήσεις να επιδιώξουν κατά προτεραιότητα». «Εθνικό μας καθήκον είναι να πράξουμε τα μέγιστα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, για τη διεθνή αναγνώριση του εγκλήματος της γενοκτονίας και την καταδίκη του, όπως έγινε με το Ολοκαύτωμα των Εβραίων και τη Γενοκτονία των Αρμενίων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων, ο βουλευτής και Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Μάριος Γεωργιάδης κατά την ομιλία του σημείωσε: «Όποιος δεν θυμάται την ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει, και αυτός ο λόγος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ, όταν σήμερα υψώνονται όλες οι παράλογες φωνές από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, τόσο απειλώντας την Κύπρο και τα πετρέλαιά της, όσο και εμάς τους ίδιους, τα νησιά μας, τη Θράκη μας. Αν αποτρελάθηκαν στη γειτονική Τουρκία οι κυβερνώντες, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους θυμίσουμε πως ημερομηνίες όπως η χθεσινή είναι ημέρες μνήμης και επαγρύπνησης, προκειμένου να μην επαναληφθούν για κανένα λόγο».

Τέλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Ευστάθιος Παναγούλης τόνισε ότι δεν έχουμε ξεχρεώσει το εθνικό χρέος μας απέναντι στον Ποντιακό Ελληνισμό και οφείλουμε να κάνουμε καθημερινή μας υπόθεση τη διάσωση από τη μία και τη διάδοση από την άλλη της ιστορικής αλήθειας προς ολόκληρο τον κόσμο.