Χίλια σκαλοπάτια για τα 100 χρόνια από τη Μαύρη Επέτειο της Γενοκτονίας |
Κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις στη Μνήμη της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού στη Μελβούρνη, όπου πριν λίγες μέρες η ποντιακή πατριά τίμησε όπως και σε άλλες πόλεις της Αυστραλίας, στην Ελλάδα, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο την 19η Μαΐου ως ημέρα πένθους.
Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έναρξη της τελικής φάσης της θηριωδίας των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ κατά των ελληνορθόδοξων πληθυσμών της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Οι μαζικές διώξεις και σφαγές που υπέστησαν έχουν καταγραφεί στις μνήμες όλων όσων έζησαν τα δεινά και κατάφεραν να επιβιώσουν και φτάνουν ως τις μέρες μας ζωντανές περνώντας από στόμα σε στόμα ή άλλοτε καταγεγραμμένες από γενιά σε γενιά.
Πιστοί στο καθήκον για συνέχιση της μνήμης των προγόνων τους και αποτίοντας φόρο τιμής στα πάνω από 350.000 θύματα, τα ποντιακά σωματεία της Μελβούρνης διοργάνωσαν σειρά δρώμενων στη Μνήμη της Γενοκτονίας.
Το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων ήταν με την εκδρομή πεζοπορίας στο Kokoda Walk του Mt Dandenong. Συγκεκριμένα την Κυριακή 26 Μαΐου, περίπου 350 συμμετέχοντες ανέβηκαν τα χίλια σκαλοπάτια της διαδρομής.
“Ανεβαίνω για τη μνήμη. Ανεβαίνω για τη ζωή” είναι το μότο της πρωτοβουλίας που ανέλαβε η Συντονιστική Επιτροπή Ποντιακών Σωματείων Μελβούρνης για τα 100 χρόνια της θλιβερής επετείου.
“Όχι άλλη προσφυγιά για κανέναν λαό του κόσμου. Δεν μισούμε τους ανθρώπους, μισούμε τις κακές τους πράξεις”, ανέφεραν οι διοργανωτές στην περιγραφή της εκδήλωσης, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν στο Ινστιτούτο Ερευνών Murdoch για τα παιδιά.
Να θυμίσουμε ότι ενόψει της ημέρας της επετείου πραγματοποιήθηκαν πλήθος εκδηλώσεων υπό τη διοργάνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Ποντιακών Σωματείων Μελβούρνης.
Αναλυτικά, οι Κωνσταντίνος Καλυμνιός και Θεμιστοκλής Κρητικάκος έδωσαν διάλεξη στο Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας, ενώ έλαβε χώρα επιμνημόσυνη δέηση και απότιση φόρου τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας στο Darebin Community Monument for all victims of Genocide, σε συνεργασία με τους οργανισμούς Darebin Ethnic Communities Council και Return to Anatolia.
Επίσης πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στο Ελληνο-Αυστραλιανό Μνημείο Πεσόντων, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό καθεδρικό ναό Αγίου Ευσταθίου, South Melbourne, και αργότερα δόθηκε η κεντρική ομιλία στην αίθουσα της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης με τον Δρ. Παναγιώτη Διαμαντή, καθηγητή και συντονιστή της Σχολής Μελετών Γενοκτονιών στο Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Σίδνεϊ.
Πηγή: Neos Kosmos