Η "μικρή" Κύπρος δείχνει το δρόμο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού |
Η Παγκύπρια εκδήλωση για την Γενοκτονία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, στην Λευκωσία είχε έναν στόχο. Να γκρεμιστούν οι παλιές αντιλήψεις και να μπει σε εφαρμογή το σχέδιο προώθησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας πάνω σε γερές και σωστές βάσεις. Να δώσει το παράδειγμα η μικρή Κύπρος για τον τρόπο χειρισμού της προώθησης στην Διεθνή κοινότητα. Η μικρή Κύπρος που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ξεριζωμός και προσφυγιά και δίψα για το δίκαιο.
Η αποστολή της εκδήλωσης ήταν να γίνει γνωστό ότι η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από τους Τούρκους δεν είναι θέμα μόνο των Ποντίων, είναι θέμα ολόκληρου του Ελληνισμού, εντός και έξωθεν της Ελλάδος και της Κύπρου. Επιπλέον, να αποσταλεί το μήνυμα ότι η Γενοκτονία αυτή είναι διεθνές θέμα και όχι μονάχα εθνική υπόθεση της Ελλάδας και της Κύπρου. Ότι οι γενοκτονηθέντες στον Πόντο ήταν απλώς Έλληνες, καθώς τον θύτη δεν ενδιέφερε ουδόλως αν το θύμα του ήταν Τραπεζουνταίος, Κωνσταντινουπολίτης, Αθηναίος ή Λευκωσιάτης. Η σωστή βάση για να λάβει σοβαρά η Διεθνής κοινότητα την αναγνώριση είναι να εμπεδώσουμε πρώτα εμείς οι Έλληνες ότι η Γενοκτονία είναι προσωπική υπόθεση για τον κάθε άνθρωπο που λέγεται Έλληνας ανεξάρτητα γεωγραφικής προέλευσης του. Μακριά από μικρότητες και προσωπικές φιλοδοξίες, ατομικές ή συλλογικές.
Η συλλογική προσπάθεια απέδωσε καρπούς, όλοι εργάστηκαν κοπιαστικά για το αποτέλεσμα. Στην Κύπρο πέτυχε το εγχείρημα. Σύσσωμα, τα ενεργά ποντιακά σωματεία, αποτελούμενα από νέα παιδιά με όραμα, ανεξαρτήτου πολιτικών πεποιθήσεων, ενώθηκαν για ένα ιερό σκοπό και έγραψαν τη δική τους σελίδα στην ιστορία του Πόντου! Διότι εκτελούμε ένα φόρο τιμής στους πεσόντες και ένα όραμα για τις επόμενες γενιές.
Με τη συμμετοχή τους στην Παγκύπρια εκδήλωση μνήμης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19 Μαΐου 2019, παιδιά του Σωματείου/Κέντρου Νεότητας "Παναγία Σουμελά" Λευκωσία, Σωματείου/Κέντρου Νεότητας "Ακρίτες", Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα "Ρωμιοσύνη" και Σωματείο "Αναγέννηση", με φιλικές συμμετοχές πολλών άλλων σωματείων και πολιτιστικών ομίλων, ποντιακών και κυπριακών από όλη την Κύπρο, του μουσικοχορευτικού συγκροτήματος της ΕΛΔΥΚ, μέσα από τα τραγούδια, τα ποιήματα, τους χορούς, το θεατρικό δρώμενο που συγκλόνισε άπαντες κατάφεραν να μεταφέρουν τον πόνο, τις δυσκολίες, τα πάθη που πέρασαν τόσοι άνθρωποι εκείνα τα μαύρα χρόνια...
Το τρανταχτό μήνυμα, "Απαιτούμε να προωθήσετε την αναγνώριση της Γενοκτονίας. Απαιτούμε να μας επιστρέψετε τη μνήμη μας", για δικαίωση και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου ακούστηκε ως τα πέρατα της γης δια στόματος Ελένης Θεοδωρίδου...
Ένα μεγάλο μπράβο σε όλα τα παιδιά από όλα τα σωματεία για το άψογο αποτέλεσμα! Οι πρόγονοί σας είναι περήφανοι για εσάς!
Για την Παγκύπρια Εκδήλωση Μνήμης των Θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που πραγματοποιήθηκε στην καρδία της Λευκωσίας στις 19 Μαΐου 2019, οι διοργανωτές, Σωματείο/Κέντρο Νεότητας «Παναγιά Σουμελά», Σωματείο/Κέντρο Νεότητας «Ακρίτες», Σωματείο/Χορευτικό Συγκρότημα Ρωμιοσύνη και Σωματείο Αναγέννηση», ευχαριστούν από καρδιάς τους συντελεστές:
- Λίνα Φενερίδου, Γιώργο Καρελιάδη, Άγη Τουρσίδη, Βαλέριο Δανιηλίδη, Εύα Γρηγοριάδου, Ελένη Αλεπίδου και Τρύφωνα Χατζίδη.
- Τον παρουσιαστή της εκδήλωσης κ. Θανάση Δρακόπουλο.
- Τον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης τον συγγραφέα κ. Δημήτριο Καραγιάννη.
- Τους μουσικούς: Τρύφωνα Χατζίδη, Χρήστο Νεανίδη, Θεόδωρο Παπαδόπουλο, Γιώργο Αρχιτεκτονίδη, Γιώργο Χατζίδη και τον μικρό Αναστάσιο Αλεπίδη που μας μάγεψε με τη λαλιά του.
- Την Μιλένα Ορφανίδου για την επιμέλεια του θεατρικού δρώμενου «Η Σφαγή των νηπίων της Σάντας».
- Τα 353 παιδιά των χορευτικών ομάδων, της θεατρικής ομάδας και της χορωδίας.
- Τον Ομ. καθηγητή Ιστορίας, Κωνσταντίνο Φωτιάδη, για την παραχώρηση της Έκθεσης Ιστορίας του Πόντου με αφιέρωμα από φωτογραφικό υλικό.
- Τον John Fenerov για τους πίνακες που ζωγράφισε ειδικά για αυτήν την εκδήλωση με θέμα την γενοκτονία και τον αρχιτέκτονα κ. Βλαδίμηρο Νεφίδη για την πολύτιμη 3D έκθεση των μοναστηριών του Πόντου.
Επίσης ευχαριστούν τον Πολιτιστικό Όμιλο Νόστο Πισσουρίου, το μουσικοχορευτικό συγκρότημα της ΕΛΔΥΚ, τα Σωματεία Πάφου, Άγιος Γεώργιος & Άγιος Τρύφωνας, τον Λαογραφικό Όμιλο Αγλαντζιάς, για την φιλική συμμετοχή τους στην διοργάνωση.
Τους αμέτρητους αφανής ήρωες που έδωσαν τη δική τους παρακαταθήκη και συμβολή στην μεγάλη επιτυχία αυτής της εκδήλωσης: Γιάννη Συμεωνίδη, Αλβίνα Ανθυμιάδου, Ηλία Παπαδόπουλο, Χριστίνα Χατζίδου, Ελίνα Αβραμίδου, Ζήνα Πετρίδη, Σπάρτακο Ελληνίδη, Βικέντιο Χριστιανίδη, Παύλο Χαραλαμπίδη, Ελευθέριο Χατζίδη, Νίκο Νεοφύτου, Λούκα Πέρο, Γιάννη Σωτηριάδη, Κλήμη Καλαιτσίδη, Μίκη Κοτανίδη, Διογένη Κοτανίδη, Ανταίο Πετρίδη, Άντζελα Πετρίδη, Δημήτρη Ορφανίδη, Ηλία Ντεμιρτσίδη, Άκη Καρσλίδη, Μελίτα Γρηγοριάδου, Δημήτρη Μυροφορίδη και τις αξιολάτρευτες γιαγιά Ταμάρα Χαραλαμπίδου και κ. Βέρα Φενερίδου για τη συμμετοχή τους στο βουβό θεατρικό δρώμενο.
Τους χορηγούς: κ. Ανατόλιο Μαυραγγελίδη - Monolith Cyprus, Mini Mix και τους Ντεμη Σαρίδη και Γιώργο Κορελίδη για την οπτικοακουστική κάλυψη, όπως και τους υποστηρικτές, τον Δήμο Λευκωσίας και την Ελληνική Πρεσβεία στην Κύπρο.
Και φυσικά όλον αυτόν τον κόσμο που ήρθε από όλες τις πόλεις της Κύπρου, Λευκωσία, Λάρνακα, Παραλίμνι, Λεμεσό, Πάφο για να δώσει το παρών του και να στείλει ένα βροντερό μήνυμα: «Απαιτούμε την Παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας» - «Όχι πια Γενοκτονίες».