Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Θεσσαλονίκη: Ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή για την ιστορική μνήμη των Ποντίων

Θεσσαλονίκη: Ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή για την ιστορική μνήμη των Ποντίων
Θεσσαλονίκη: Ποιοι συμμετέχουν στην επιτροπή για την ιστορική μνήμη των Ποντίων

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης η απόφαση για τη σύσταση «Επιτροπής επεξεργασίας προτάσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης των Ελλήνων του Πόντου».

Από τα 11 μέλη, τα πέντε έχουν ιδιότητες που σχετίζονται με τους Πόντιους, πέντε είναι υπηρεσιακοί παράγοντες ενώ πρόεδρος της επιτροπής ορίζεται η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) η οποία –μόνο αυτή- έχει και το δικαίωμα να συγκαλεί τις συνεδριάσεις ορίζοντας και την ημερήσια διάταξη.

Σε μια προσπάθεια στην Επιτροπή να συμμετέχουν όλες οι… τάσεις που υπάρχουν στις τάξεις των ποντιακών συλλόγων ως μέλη έχουν οριστεί εκπρόσωποι: της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ελληνοποντίων Παλιννοστούντων από την  πρώην ΕΣΣΔ (ΠΟΣΕΠ). Αξίζει ακόμη να αναφερθεί και η συμμετοχή εκπρόσωπου της επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του Τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που ιδρύθηκε ως γνωστό με πρωτοβουλία αλλά και την οικονομική στήριξη του Ιβάν Σαββίδη.

Έργο της επιτροπής είναι να αξιολογεί και να επεξεργάζεται προτάσεις για την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας των Ποντίων. Στο κομμάτι της δημιουργίας τόπων μνήμης αξίζει να σημειωθεί ότι γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα απολυμαντήρια της Αρετσούς.

Δείτε ολόκληρο το ΦΕΚ εδώ