Σάββατο 13 Ιουλίου 2019

Το μήνυμα του Ιάπωνα «Πόντιου» σε όλους τους Έλληνες!

Το μήνυμα του Ιάπωνα «Πόντιου» σε όλους τους Έλληνες!
Το μήνυμα του Ιάπωνα «Πόντιου» σε όλους τους Έλληνες! 

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Το να βλέπεις Ασιάτες να τραγουδούν και να χορεύουν ποντιακά αν μη τι άλλο προκαλεί μεγάλη εντύπωση και σίγουρα πρωτόγνωρα συναισθήματα, όχι όμως και έκπληξη. Αναφερόμαστε στην πρωτοβουλία του Κουσούκε Φοκουντά, ο οποίος οργάνωσε εκδήλωση στην οποία παρουσιάστηκαν ποντιακοί χοροί, με της συνοδεία λύρας, νταουλιού και ακορντεόν.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν το άκουσμα τραγουδιών στην ποντιακή διάλεκτο, τα οποία εξήλθαν από χείλια... άπω ανατολίτη. «Τη τυφέκι μ' το καπάν άμον το Καρά Καπάν τη σεβτάς ιμ' τ'όνεμαν γραμμένον εν έκει απάν», τραγούδουσε ο Ιάπωνας κεμεντζετζής ανάμεσα σε πολλά γνωστά παραδοσιακά δίστιχα με προφορά που φαίνεται παράξενη στα αφτιά μας αλλά όχι ανοίκεια! Εξάλλου και οι σύγχρονοι Πόντιοι με την επίδραση της νεοελληνικής δεν μπορούν να αποδώσουν στο 100% το ηχόχρωμα της διαλέκτου, όπως τη μιλούσαν και την τραγουδούσαν οι παλιοί.


Ο Κοσούκε Φοκουντά μιλώντας στα ελληνικά έστειλε μήνυμα σε όλους τους Έλληνες.

«Καλημέρα σας από την Ιαπωνία. Πολλοί Έλληνες μου στέλνουν αιτήματα φιλίας στο Facebook. Είμαι ακόμη μικρός φοιτητής που σπουδάζω την νεοελληνική λογοτεχνία και το ποντιακό πολιτισμό στο πανεπιστήμιο του Κιότο και στο ΑΠΘ. Πάντα ευχαριστώ τους Έλληνες», αναφέρει το σύντομο μήνυμα του Φοκουντά.

Όπως αναφέρθηκε και στον πρόλογο το να βλέπεις ασιάτες να χορεύουν ποντιακά προκαλεί εντύπωση όχι όμως και έκπληξη. Γιατί υπάρχουν και άλλα παραδείγματα στο παρελθόν, όπως αυτό που σας είχε αποκαλύψει το e-Pontos.gr τον Νοέμβριο του 2018. Πρόκειται για την Αμερικανοκινέζα, Άντζελα Τερζίδη, η οποία είχε δηλώσει τη λατρεία της για τα ποντιακά!