Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Μαρία Απατζίδη: Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Μαρία Απατζίδη: Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων
Μαρία Απατζίδη: Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων

Από το Καζακστάν της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στην ελληνική Βουλή με τo ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Η 29χρονη Μαρία Απατζίδη συγκέντρωσε 2.130 σταυρούς και εκλέχτηκε βουλευτής Ανατολικής Αττικής. «Βέρα» Πόντια  από Πόντιους παππούδες και των δύο γονιών γεννήθηκε στο Καζακστάν το 1990 και μετακόμισε το 1993 οικογενειακώς στην Ελλάδα, στις Αχαρνές Αττικής. Μεγαλωμένη μέσα στην κρίση, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Χαλκίδας και από τα 18 της εργάζεται ανελλιπώς ως ιδιωτική υπάλληλος, γεγονός που καθόρισε και την κινηματική της συνείδηση.

Είδε φίλους και γνωστούς να απολύονται, να αναγκάζονται είτε να μεταναστεύσουν είτε να παραμείνουν σε ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής επισφάλειας, να διαλύονται οικογένειες, να απειλούνται ανθρώπινα δικαιώματα. «Θέλω να εκφράσω τη γενιά μου και ο Γιάνης Βαρουφάκης λειτούργησε ως καταλύτης χάρη στη στάση του στη διαπραγμάτευση του 2015», ανέφερε στο ethnos.gr η μέχρι πρότινος πωλήτρια σε εταιρεία ηλεκτρονικών καταστημάτων στην Αθήνα. «Ιερή» υποχρέωσή της, όπως τόνισε, να εκπροσωπήσει στη Βουλή τους εργασιακά επισφαλείς, τις αδύναμες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, υπερβαίνοντας τα στενά τοπικά και ατομικά συμφέροντα και έχοντας κατά νου ως νομοθέτρια το ευρύτερο συμφέρον όλης της χώρας.

Από μικρή η Μαρία Απατζίδη κράτησε τις παραδόσεις των Ποντίων, ζητούσε από τον παππού της να μάθει για όλα τα ιστορικά γεγονότα και τις δοκιμασίες που έχουν περάσει οι Πόντιοι στις διώξεις και τις περιπλανήσεις τους αλλά και τις δυσκολίες τους στην ενσωμάτωση στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό η 29χρονη δεσμεύεται να σταθεί δίπλα στον οργανωμένο ποντιακό χώρο για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων. «Θα στηρίξω στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι ο διωγμός των Ποντίων αποτελεί γενοκτονία. Ο αγώνας αυτός για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι ένας ευρύτερος αγώνας εναντίον της αναβίωσης του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, καθώς ο Ποντιακός Ελληνισμός, που έζησε την προσφυγιά, έμαθε τι είναι ο πόλεμος, τι θα πει εξαθλίωση και ρατσισμός», σημείωσε στο ethnos.gr και πρόσθεσε: «Σε μια πραγματικά δημοκρατική Ευρώπη η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων δεν θα είναι αφορμή για μνησικακία, αλλά φροντίδα για να αποφύγουμε παρόμοια γεγονότα στο μέλλον. Είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων και ως γυναίκα, καθώς οι γενοκτονίες στοχεύουν κατ’ εξοχήν τις γυναίκες ως φορείς της ζωής.

Πηγή: Έθνος