Κυριακή 25 Αυγούστου 2019

«Πάσα» να θυμίσουμε το έγκλημα της Γενοκτονίας

«Πάσα» να θυμίσουμε το έγκλημα της Γενοκτονίας
«Πάσα» να θυμίσουμε το έγκλημα της Γενοκτονίας

Η πρόταση του Τούρκου υπουργού Πολιτισμού για διεκδίκηση των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας που βρίσκονται εκτός Τουρκίας, προκαλεί πολλές αντιδράσεις στον Ποντιακό χώρο. Λογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι για εμάς τους απογόνους των νεκρών και των ξεριζωμένων λειτουργεί ως ευθεία προσβολή στη συλλογική μας ψυχολογία.

Προσωπικά πιστεύω ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να γίνει μπούμερανγκ για την Τουρκία. Γιατί είναι μια πολύ καλή «πάσα» προς την ηγεσία του Ποντιακού χώρου, προς την εθνική μας διπλωματία, αλλά και προς κάθε Πόντιο που νοιώθει το μεγάλο φορτίο που κουβαλά να μιλήσουμε για το έγκλημα της Γενοκτονίας. Να εξηγήσουμε δηλαδή στον κόσμο γιατί αποσπάστηκαν από το μοναστήρι κι βρέθηκαν εκτός Τουρκίας. Με αφορμή την πρωτοβουλία του Τούρκου Υπουργού, ο οποίος προφανώς σκέφτηκε ότι όπως οι Έλληνες διεκδικούν τα γλυπτά του Παρθενώνα, όπως οι Αιγύπτιοι τις δικές τους αρχαιότητες, έτσι και η Τουρκία μπορεί να κάνει το ίδιο. Αλλά δεν είναι το ίδιο γιατί έχει μεγάλη σημασία ο λόγος που τα κειμήλια σε κάθε περίπτωση βρέθηκαν εκτός μνημείου και χώρας.

Θα το κάνουμε αυτό εάν κατανοήσουμε το τί συνέβη εκείνα τα χρόνια όταν «ο Πόντος εσταυρώθη», όπως «αποκάλυψε» ο Λεωνίδας Ιασονίδης νωρίς νωρίς (1922). Εάν πιστέψουμε ότι η διεθνής αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, που τόσο «ερεθίζει» την τουρκική πολιτική ηγεσία, δεν είναι θέμα εθνικού εγωισμού ή εκδίκησης αλλά ισοδυναμεί με σαφή δήλωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των λαών. Δήλωση που αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που το ζήτημα της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας πρέπει να περιληφθεί στην ελληνική διπλωματική ατζέντα.

Γιάννης Θ. Κεσσόπουλος
Δημοσιογράφος

Σχετικά θέματα

- Ξεπερνά τα όρια η Άγκυρα: Τα ιερά κειμήλια του Πόντου διεκδικεί η Τουρκία (Video)

- Η Τουρκία διεκδικεί τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά σε όλο τον κόσμο