Έφυγε από τη ζωή ο Στ. Θεοδωρίδης - Συλλέκτης αντικειμένων, που έχουν σχέση με την ιστορία του Πόντου |
Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί ο Στέργιος Θεοδωρίδης. Ο Στέργιος Θεοδωρίδης για περισσότερα από είκοσι χρόνια ασχολείται με τη συλλογή αντικειμένων, που έχουν σχέση με την ιστορία του Πόντου. Η συλλογή που με κόπο και επιμονή δημιούργησε, σε διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών, είναι η δική του συμβολή στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.
Αποτελείται από περίπου 700 τεμάχια, κυρίως επιστολικά δελτάρια (καρτ ποστάλ) της περιοχής του Πόντου κατά τη χρονική περίοδο 1890-1915, έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, χάρτες από τον 16ο αιώνα και μετά, καθώς και άλλα τεκμήρια.
«Μικρά κομμάτια ενός πολιτισμικού μωσαϊκού εκείνου του μεταιχμίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης έχουν ξεχωριστές πληροφορίες, αλλά και μια συμπυκνωμένη δύναμη, τη δύναμη της συνέχειας όντας φορτωμένα με ιδιαίτερες πληροφορίες». Έτσι, θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο ξεχωριστών διαπραγματεύσεων, για ερευνητές και κάθε ενδιαφερόμενο και γιατί όχι να οδηγήσουν σε ανατροπές για τα μέχρι σήμερα επιφαινόμενα, είχε δηλώσει σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δείχνοντας μία καρτ ποστάλ του Max Fruchtermann, από το 1898, που απεικονίζει την ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, αλλά και άλλες φωτογραφίες από τη συνοικία Κοκάρη στην Κερασσούντα και την Σαμψούντα.
Η συλλογή που είχε και την οποία είχε ονομάσει «Εν Πόντω-Συμβολή στη Μνήμη» ήταν μια προσωπική συλλογή. Προϊόν μιας μοναχικής, επίπονης, μα και συναρπαστικής πορείας περίπου 25 χρόνων. Ιδιαίτερες στιγμές αυτής της διαδρομής είναι όταν ένα-ένα, κομμάτι-κομμάτι συμπληρώνεται το παζλ της συλλογικής μνήμης, το οποίο εν τέλει δε φαίνεται να έχει τελειωμό.
Η συλλογή αποτελείται από 600-700 τεμάχια, κυρίως επιστολικά δελτάρια (καρτ ποστάλ) της περιοχής του Πόντου κατά την χρονική περίοδο 1890-1915, έγγραφα, επιστολές, φωτογραφίες, χάρτες από τον 16ο αιώνα και μετά και άλλα τεκμήρια.
Είχε ως στόχο να αξιοποιήσει τη συλλογή αυτή για τη συμβολή στην μνήμη, την επαφή του κόσμου με την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου μέσα από ιδιαίτερες διαδρομές.
Το 2014 παρουσίασε ένα μεγάλο μέρος της πλούσιας συλλογής του, η οποία θεωρείται από τις πληρέστερες όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη γειτονική Τουρκία, στο Μουσείο Μπενάκη στην έκθεση με τίτλο «Εν Πόντω. Συμβολή στη μνήμη, επιστολικά δελτάρια 1890-1920».
- Η ιστορία του Πόντου μέσα από τις σπάνιες καρτποστάλ του 1890