Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

«Καρδίας Λογόπα» - Η Ποντιακή παράδοση συνεχίζεται...

«Καρδίας Λογόπα» - Η Ποντιακή παράδοση συνεχίζεται...
«Καρδίας Λογόπα» - Η Ποντιακή παράδοση συνεχίζεται...

«Με γνώμονα την αγάπη και το σεβασμό στην Ποντιακή μας καταγωγή, προσπαθήσαμε να αποδώσουμε δικές μας, αλλά και παραδοσιακές μελωδίες. Με τέτοιον τρόπο, ώστε να μείνουμε κοντά στη δωρικότητα, την αυθεντικότητα και το ηχόχρωμα των τραγουδιών που παραλάβαμε από τους προγόνους μας».

Με αυτή την εισαγωγή ο τραγουδιστής Χρήστος Ιωαννίδης, ο λυράρης Κώστας Κασιμίδης και ο νταουλτσής Γιώργος Φωτιάδης, μας προλογίζουν τη νέα τους δουλειά και προσεγγίζουν με σεβασμό την Ποντιακή παραδοσιακή μουσική.

Στα τραγούδια περιλαμβάνεται και η επανεκτέλεση ενός σκοπού της Τό(ν)γιας, από την προσωπική καταγραφή του συγγραφέα, λαογράφου, ιστορικού και ερευνητή του Ποντιακού Ελληνισμού, Ευστάθιου Ευσταθιάδη. Κάτι για το οποίο ο Χρήστος Ιωαννίδης ευχαρίστησε και δημόσια την κόρη του αείμνηστου λαογράφου, Μυροφόρα Ευσταθιάδου για την άδεια της επανεκτέλεσης.

Για εξώφυλλο του «Καρδίας Λογόπα» έχει υιοθετηθεί ο πίνακας «Λεμόνα», δημιουργία - προσωποποίηση του δέντρου (λεμονιά) με την τεχνοτροπία της αγιογραφίας, του 16χρονου τότε (20χρονου σήμερα) Μανώλη Νταμπώση.

Σε επικοινωνία μας με τον δημιουργό Χρήστο Ιωαννίδη, ευχαριστεί και δημόσια του συνεργάτες του Κώστα Κασιμίδη (λύρα - αγγείο) και Γιώργο Φωτιάδη (νταούλι), τους στιχουργούς Αλέξη Παρχαρίδη, Ελένη Κυριακίδου - Βασιλειάδου, Σάββα Τσενεκίδη και Θεόφιλο Δημητριάδη.

Τον δάσκαλο και συγγραφέα Στάθη Ταξίδη, για την επιμέλεια του Ποντιακού στίχου. Η συνεισφορά του στα Ποντιακά πράγματα είναι τόσο μεγάλη όση και η αγάπη του για τον Πόντο.

Τον Δημήτρη Λαμπρόπουλο για την έμπρακτη στήριξη της προσπάθειας καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στο κομμάτι της παραγωγής της νέας δουλειάς.

Ο Χρήστος Ιωαννίδης, κλείνοντας, μας τόνισε ότι αφιερώνει όλη αυτή την προσπάθεια στον Πατέρα του. Έζησε μια ζωή γεμάτη κόπο, ιδρώτα, δύναμη ψυχής και μια αδιάλειπτη αγάπη για Ποντιακά ακούσματα. Έσπειρε μέσα του αξίες, αρχές, ήθος, πείσμα και αγάπη για την παράδοση μας. Το πέρασμα του από τον κόσμο, μόνο διδάγματα έχει να μας προσφέρει και όμορφες αναμνήσεις. Η σκέψη μου και η αγάπη μου για σένα, μέσα από αυτά τα τραγούδια, δεν θα σβήσουν ποτέ, σε ευχαριστώ για όλα, καθώς και στη στην Μητέρα μου, το στήριγμα μου, πηγή δύναμης και καλοσύνης, την πιο δοτική γυναίκα που έχω γνωρίσει στην ζωή μου, ήταν τα λόγια του Χρήστου.

Όσοι θέλουν μπορούν να προμηθευτούν τη νέα δουλειά από τον Ιανό (Σταδίου 24, Αθήνα και Αριστοτέλους 7, Θεσσαλονίκη) και από το Music Corner record shop (Πανεπιστημίου 56, Αθήνα).