Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019

Γίνεται θεσμός το "Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων"

Γίνεται θεσμός το "Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων"
Γίνεται θεσμός το "Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων" 

Στην Νέα Σάντα Κιλκίς πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 2, 3 & 4 Αυγούστου το 2ο Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων. Νέοι συναντήθηκαν από διάφορες πόλεις της Ελλάδος (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κόρινθος, Κιλκίς) αλλά και του εξωτερικού (Γερμανία) έχοντας ως κοινό σημείο αναφοράς την καταγωγή τους από την Σάντα του Πόντου.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά το ραντεβού ανανεώθηκε σε ένα από τα αμιγώς Σαντέκτα χωριά της Μακεδονίας, αυτό της Νέας Σάντας. Μέσα στο 3ημερο πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, ξεναγήσεις σε ιστορικά σημεία του χωριού όπως το Σχολικό Μουσείο της Νέας Σάντας με ξεναγό τον δάσκαλο κ. Σιούτη Κώστα, στο Μνημείο του καπετάν Ευκλείδη Κουρτίδη αλλά και στο ίδιο το χωριό ενώ το παράλληλα οι νεολαίοι γνωρίστηκαν μεταξύ τους και ανέπτυξαν σχέσεις.

Γίνεται θεσμός το "Αντάμωμα Νεολαίας Σανταίων"

Η φιλοξενία των συμμετεχόντων έγινε στην αθλητικές εγκαταστάσεις "Ατέρμων", η σίτιση στον Σύλλογο Γυναικών Νέας Σάντας και οι ομιλίες στον Σύλλογο Ποντίων Νέας Σάντας. Επίσης οι παρευρισκόμενοι νέοι παρακολούθησαν τις εισηγήσεις του κ. Δημήτρη Πιπερίδη (δημοσιογράφος, συγγραφέας, λυράρης) με θέμα "Σανταίοι λυράρηδες: Η ιστορία της Σάντας μέσα από τα δίστιχα", του κ. Μιχάλη Νικολαΐδη (Προέδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πεύκων "Οι ρίζες"), με θέμα: "Το Αντάρτικο της Σάντας", της κ. Σαββίδου Βικτωρίας (Προέδρος του Συλλόγου Σανταίων Θεσσαλονίκης "Η Επτάκωμος Σάντα") με θέμα: "Η καθημερινότητα των γυναικών της Σάντας", του κ. Θωμά Σαββίδη (καθηγητής Τμημ. Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στον τομέα της βοτανικής) με θέμα:" Η διατροφή στον Πόντο" και του κ. Χρήστου Αηδονίδη (ερευνητής) με θέμα: "Παρουσίαση του πρότζεκτ Ψηφιακή Σάντα".