Τον απολογισμό της τριετίας κάνει η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας |
Με ανακοίνωση του, το Διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας κάνει το δικό του απολογισμό λίγο πριν παραδώσει τη θητεία του στο νέο Δ.Σ.
Στην ανακοίνωση του τονίζει:
Το παρών Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας σύντομα θα παραδώσει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Το παρών Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τα αισθήματα τιμής τα οποία νοιώθει εκπροσωπώντας και υπηρετώντας τα υπερήφανα Αυστραλιανά Ποντιακά μέλη - σωματεία. Ευχόμαστε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε μορφής επιτυχίας κι ευτυχίας.
Στην ανακοίνωση του τονίζει:
Το παρών Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας σύντομα θα παραδώσει στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Το παρών Διοικητικό Συμβούλιο εκφράζει τα αισθήματα τιμής τα οποία νοιώθει εκπροσωπώντας και υπηρετώντας τα υπερήφανα Αυστραλιανά Ποντιακά μέλη - σωματεία. Ευχόμαστε στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο κάθε μορφής επιτυχίας κι ευτυχίας.
Επί της ευκαιρίας, η Ομοσπονδία εκφράζει την ευγνωμοσύνη της προς τους πολυάριθμους υποστηρικτές και χορηγούς της, ειδικά τον κ. Ιβάν Σαββίδη. Το Ίδρυμά του βοήθησε σημαντικά στην μεγάλη επιτυχία των εκδηλώσεων της Ομοσπονδίας μας για την επέτειο των 100 Χρόνων της Γενοκτονίας, ένα πρόγραμμα το οποίο συμπεριέλαβε:
- εκδήλωση για 70 χρόνια της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Γενοκτονία, το οποίο έλαβε χώρα στο Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας στην Καμπέρρα. Το παρών έδωσαν διπλωμάτες από πρεσβείες όπως η Κύπρος, η Ελλάς, η Τσεχία, η Ρωσία και η Ιορδανία. Πρόκειται για την πρώτη φορά που εμείς σαν Πόντιοι τιμήσαμε τον Raphael Lemkin ο οποίος έπλασε την λέξη για να περιγράψει τα δεινά τα οποία επέζησαν οι πρόγονοί μας: ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ.
- οι εκδηλώσεις για την Γενοκτονία στα πλαίσια του ΣΥΝΑΠΑΝΤΕΜΑ 2019 στο Αυστραλιανό Πολεμικό Μουσείο και στο Αυστραλιανό Ελληνικό Μνημείο στο Anzac Parade της Καμπέρρας.
- Ίσως πιο σημαντικό, η χορηγία σε έναν δικό μας, τον Δρ Παναγιώτη Διαμάντη να παρουσιάσει την εισήγησή του για την εκπαίδευση γύρω από την Γενοκτονία των Ελλήνων στο 14ο Συνέδριο του Διεθνούς Συλλόγου Γενοκτολόγων - International Association of Genocide Studies - το οποίο έλαβε χώρα στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Πνόμ Πέν στην Καμπότζη. Πρόκειται για το σημαντικότερο πρόγραμμα το οποίο έχει ξεκινήσει η Ομοσπονδία μας, το οποίο υπηρετεί τις ποντιακές κοινότητες παγκοσμίως.
Η επί πλέον χρηματοδότηση μας βοήθησε να καταφέρουμε τις μεγάλες επιτυχίες αυτών των προγραμμάτων. Σημαντικότατο είναι η αυτοπεποίθηση την οποία νοιώθουμε γνωρίζοντας ότι ένας τόσο αγαπητός ηγέτης στον ποντιακό χώρο υποστηρίζει το όραμά μας. Αυτό έδωσε στην ομάδα της Ομοσπονδίας ακόμα περισσότερη δύναμη. Τα απλά λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη την οποία νοιώθουμε προς τον κ. Σαββίδη και το Ίδρυμά του. Τον ευχαριστούμε από τα βάθη των καρδιών μας για την υποστήριξή του.
Η Ομοσπονδία μας επίσης ευχαριστεί την οικογένεια Ευκαρπίδη για την υποστήριξή τους, προς τιμή του πρώτου προέδρου μας, τον κ. Θεόφιλο Ευκαρπίδη. Επίσης τον κ. Ιγνάτιο Γαβριηλίδη, ο οποίος βρίσκεται στο πλευρό της Ομοσπονδίας μας.
Η Ομοσπονδία μας πήρε την απόφαση να επεκτείνει το μήνυμα της Γενοκτονίας των προγόνων μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε εκδηλώσεις οι οποίες επεκτείνουν την γνώση για την Γενοκτονία μας σε άλλες ομογένειες. Ένα άτομο ξεχωρίζει στην Αυστραλία για την αφοσίωση μιας ζωής στον στόχο αυτό, ο Δρ Παναγιώτης Διαμάντης.
Ο Δρ Διαμάντης έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην καθοδήγηση της Ομοσπονδίας σε θέματα τα οποία σχετίζονται με την Γενοκτονία. Παράδειγμα είναι η ακούραστη εργασία του επαναφέροντας στο προσκήνιο και ερευνώντας το έργο του μεγάλου ήρωα George Divine Treloar.
Επί δώδεκα χρόνια ερευνά, παρουσιάζει ομιλίες σε ακαδημαϊκούς και άλλους δημόσιους χώρους σε ολόκληρη την χώρα. Σήμερα, βλέπουμε ποντιακούς συλλόγους να εργάζονται σκληρά για να μην ξαναξεχαστεί αυτή η μεγάλη ιστορία. Με πολυάριθμες αναφορές στον τύπο και με επιστημονικές έρευνες, με μνημείο-πλάκα και ετήσια υποτροφία στο St Patrick’s College, Ballarat, η σκληρή δουλειά του Δρ Διαμάντη να βγει αυτή η ιστορία από τις ξεχασμένες σελίδες της Αυστραλιανής ιστορίας και να ξαναβγεί στο φως αποτελεί μεγάλο επίτευγμα. Η πιο πρόσφατη συμβολή είναι το μεγάλο μνημείο στην καρδιά της πόλης του Ballarat, αποτέλεσμα συνεταιρισμού του μέλους-σωματείου Ποντιακή Εστία (Μελβούρνη) με άλλους φορείς.
Η Ομοσπονδία μας θα ήθελε επίσης να ευχαριστήσει τον Δρ Παναγιώτη Διαμάντη για τις υπηρεσίες του προς τον ποντιακό ελληνισμό. Ευελπιστούμε να συνεχίσει αυτή η συνεργασία με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο.