«Γενοκτονία... Η διάδοση και η διάσωση...», το θέμα της φετινής Συνάντησης Ποντιακής νεολαίας της Π.Ο.Ε. |
«Γενοκτονία... Η διάδοση και η διάσωση...». Αυτό ήταν το θέμα της 15ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας που πραγματοποιήθηκε στις 13, 14 και 15 Σεπτεμβρίου 2019 στην παιδική κατασκήνωση Μεταμόρφωσης του Δήμου Πολυγύρου με μεγάλη επιτυχία.
Περισσότεροι από 230 νέες και νέοι ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδος, κάποιοι να ανταμώσουν για μία ακόμα φορά και κάποιοι να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε αυτή την μοναδική εμπειρία.
Από το μεσημέρι της Παρασκευής, οι νέες και οι νέοι κατέφθαναν στο χώρο της κατασκήνωσης, όπου η οργανωτική επιτροπή και οι εθελοντές τους υποδέχονταν. Με την άφιξη όλων των συνέδρων, ξεκίνησαν και οι διεργασίες της συνάντησης.
Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Σ.Πο.Σ Κεντρικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Αντώνης Καγκελίδης, εκ μέρους του προέδρου κ. Χρήστου Τοπαλίδη η Α΄ Αντιπρόεδρος της Π.Ο.Ε. Αθηνά Σωτηριάδου και τέλος ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας της Π.Ο.Ε Ιωάννης Παπαδόπουλος ο οποίος αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές της Π.Ο.Ε, προτρέποντάς τους να συμμετέχουν, καθώς τόνισε τη σπουδαιότητα των νέων ατόμων, με καινούριες ιδέες και τρόπους λειτουργίας για την ανάδειξη του ποντιακού πολιτισμού και φυσικά τον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας.
Οι διεργασίες των ομιλιών ξεκίνησαν με αγιασμό από τον πατέρα Ιωάννη και με την κα Αναστασία Μαχαιρίδου, η οποία καθήλωσε τους συνέδρους με το θέμα της “Ποντική και Ποντιακή Διάλεκτος: Η κοινωνικότητα της 100 χρόνια μετά». Η κα. Μαχαιρίδου κάνοντας την εισήγηση της, συζήτησε με τους νέους λύνοντας απορίες και προτρέποντας τους να χρησιμοποιούν την ποντιακή διάλεκτο διερευνώντας το πλούσιο έργο από το «Αρχείον του Πόντου», καθώς και άλλα αρχεία από αξιόλογους συγγραφείς.
Το λόγο πήραν μέλη του Δ.Σ της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας κάνοντας αναφορά στις δράσεις που έγιναν και που θα γίνουν, και συζητώντας με τους νέους για ιδέες νέων δράσεων και τρόπους διάδοσης αυτών.
Τη Β΄ θεματική ενότητα, άνοιξε ο κ. Δημήτρης Διαμαντόγιαννης, γραφίστας, ο οποίος ανήκει στη δημιουργική ομάδα του G, αναφέροντας τον τρόπο εξέλιξης και τελειοποίησης του συμβόλου, καθώς και τη σπουδαιότητα επαγγελματιών σε κάθε είδους ενέργεια.
Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής (Ε.ΠΟ.Ν.Α) έκλεισε τις διεργασίες του Σαββάτου, παρουσιάζοντας ένα κομμάτι από τις πλούσιες δράσεις της μέσω της θεματικής ενότητας «Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου 1914-1923».
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για την Ημέρα Μνήμης (14 Σεπτεμβρίου) της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό κράτος».
Την Κυριακή, ο κ. Νίκος Μιχαηλίδης, διδάκτωρ Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Prinston συνδέθηκε μέσω skype, και μίλησε για την κατάσταση και τους ανθρώπους που ζουν στην περιοχή του Πόντου σήμερα. Παρότρυνε, με πολλές ιδέες, την επαφή με αυτούς τους ανθρώπους, τονίζοντας τα οφέλη αυτής της διασύνδεσης.
Ψηφίσματα 15ης Πανελλήνιας Συνάντησης Ποντιακής Νεολαίας
1) Διακηρύσσουμε την πίστη μας για τη συνέχιση και ολοκλήρωση των προσπαθειών για τη Διεθνή Αναγνώριση και ποινικοποίηση της Γενοκτονίας όλων των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής, καθώς και της απόφασης μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Δηλώνουμε ότι αυτή η χρονιά των 100 χρόνων από την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα είναι η αρχή και όχι το τέλος για την κορύφωση των δράσεων της Νεολαίας. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυνατά.
2) Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών να εντάξουν στην ατζέντα τους και στις διαπραγματεύσεις, το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών λαών της Ανατολής.
3) Μετά και την ένταξη ξανά στη εξεταστέα ύλη η διδασκαλία του Μακεδονικού αγώνα. Απαιτούμε στο έτος που συμπληρώθηκαν τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου να επανενταχθεί στην εξεταστέα ύλη του βιβλίου, όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, καθώς επίσης και του εμπλουτισμού του εν λόγω κεφαλαίου.
4) Ζητούμε από την Ελληνική πολιτεία τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως αμετάθετης Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τους κεμαλικούς.
5) Ως νέοι 3ης και 4ης γενιάς Ελλήνων του Πόντου θεωρούμε σημαντικό και για αυτό διαθέτουμε όλες τις δυνάμεις μας, προκειμένου να εμπλουτίσουμε να διατηρήσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε την ταυτότητα των προγόνων μας στις επόμενες γενεές και θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια για αυτό τον σκοπό.
6) Καλούμε το Υπουργείο Εξωτερικών να μην σιωπά για ακόμα μία φορά και να πάρει επίσημη θέση απέναντι στις προθέσεις διεκδίκησης του Υπουργείου πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, 77 κειμηλίων της Ιεράς Μονής της Παναγίας Σουμελά που έχουν εντοπιστεί ανά τον κόσμο. Αποτελεί ευθεία προσβολή στο θρησκευτικό και εθνικό αίσθημα των Ελλήνων και ιδιαίτερα των Ποντίων.
7) Αποτελεί ότι πιο αναγκαίο στην σημερινή εποχή και απέναντι στην προκλητικότητα των Τούρκων, η επανίδρυση ιστορικών μοναστηριών του Πόντου.
8) Δημιουργία Επιτροπής της Συντονιστικής, η οποία μέχρι το τέλος του 2019 να πραγματοποιήσει επαφές με τα ελληνικά κόμματα που βρίσκονται στην Ευρωβουλή, να ενημερώσει και να καταθέσει πρόταση για να ξεκινήσει συζήτηση από τις επιτροπές της Ε.Ε. συντονισμένα και σοβαρά για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
9) Καταδικάζουμε την οικογενειοκρατία στον ποντιακό χώρο και απαιτούμε την εξυγίανση της διοίκησης του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά». Απαιτούμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας στο Ιερό Ίδρυμα της Παναγίας Σουμελά, που ως θρησκευτικό, πατριωτικό και ιστορικό σύμβολο ανήκει στην εθνική μας κληρονομιά και πρέπει να απαλλαγεί από τον σφιχτό προκλητικό εναγκαλισμό των ολίγων και να αποδοθεί στην κοινωνία των Ποντίων.