Τούρκος καθηγητής αποκαλύπτει όλη την αλήθεια για τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά |
Χαστούκι στις ανιστόρητες και προκλητικές τουρκικές απαιτήσεις για επιστροφή των κειμηλίων που διέσωσαν οι ξεριζωμένοι από τις εστίες τους Πόντιοι δίνει ο καθηγητής πολιτικής ιστορίας του τμήματος Διεθνών Σχέσεων στο Πολυτεχνείο Karadeniz, İsmail Köse.
Ο Köse αναφερόμενος στα χαμένα κειμήλια, μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι είχε δοθεί άδεια από την Κυβέρνηση İsmet İnönü το 1931 στο αίτημα της Ελλάδας για την παραλαβή των κειμήλιον που είχαν θάψει οι μοναχοί στο Ναό της Αγίας Βαρβάρας κατά την ολοκληρωτική εκκένωση του Μοναστηριού το 1923 και συνεχίζει τονίζοντας ότι αυτά δεν μπορούν να διεκδικηθούν καθώς έφυγαν νόμιμα με κρατική συναίνεση. Σημειώνεται ότι τα τρία έργα που αναφέρονται είναι η εικόνα του Αγίου Λουκά που εικάζεται ότι την έχει σχεδιάσει ο ίδιος, Ευαγγέλιο γραμμένο σε περγαμηνή από τον Άγιο Χριστόφορο και τμήμα από τον Τίμιο Σταυρό.
Ο καθηγητής αναφέρεται στη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το 1937 και κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά το Μοναστήρι και ότι πριν το 1970 δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των κειμηλίων και των έργων τέχνης, παρά μόνο μαρτυρίες των κατοίκων που εξιστορούν ότι " την περίοδο 1956-1960 Αμερικανοί Νατοϊκοί στρατιώτες πήραν κάποια από αυτά μαζί τους σε μεγάλα φορτηγά και τα φυγάδευσαν στις ΗΠΑ".
Τέλος κλείνοντας ο Köse υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να καταγραφούν και να ερευνηθούν και τα άγνωστα μέχρι σήμερα κειμήλια καθώς αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά.
Πηγή: Newsbreak