Το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων “Κομνηνοί” Νέας Υόρκης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας |
Άκρως διδακτική και πλούσια σε συγκινήσεις ήταν η εκδήλωση για την Μικρασιατική Καταστροφή που διοργάνωσε ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.
Η εκδήλωση έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, 18 Οκτωβρίου 2019 στη Σαραντάκειο Αίθουσα, ήταν άρτια διοργανωμένη. Είχε ως πρωταγωνιστές τρεις γενιές ομογενών και ήρθε να αποδείξει ότι η ομογένεια επιμένει στην διδασκαλία της ιστορίας του ελληνισμού, στη διατήρηση της μνήμης ζωντανής, καθώς επίσης και στη διατήρηση των παραδόσεων, των ηθών και των εθίμων.
Η πρόεδρος του Οργανισμού, Αθηνά Κρομμύδα, οι παρουσιαστές της εκδήλωσης Αθανάσιος Λιβάνης και Βασίλης Χρυσοχόος, οι ομιλητές, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης, Δρ. Κωνσταντίνος Χατζηδημητρίου και Λουίζα Μολοχίδη, ο Δημήτρης Στεφανίδης με τη λύρα και το χορευτικό του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί» Νέας Υόρκης κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον του ακροατηρίου και το πιο σημαντικό να το ξεναγήσουν νοερά στον Πόντο, στη Σμύρνη και στη Μικρά Ασία, όπου στις αρχές του περασμένου αιώνα διαπράχθηκαν προγκρόμ και άλλα ειδεχθή εγκλήματα εις βάρος των Ελλήνων, των Αρμενίων και των Ασυρρίων, τα οποία η διεθνής επιστημονική κοινότητα και έχει χαρακτηρίσει Γενοκτονία.
Η Λουίζα Μολοχίδη. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας |
Εφέτος συμπληρώθηκε ένας αιώνας από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού και όλοι οι ομιλητές τόνισαν ότι «συγχωρούμε», αλλά δεν ξεχνούμε και υπενθύμισαν το χρέος της ομογένειας για τη συνέχιση του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ και από την ίδια την Τουρκία.
Ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ, π. Παύλος Παλαιστίδης, ανέπεμψε την προσευχή, κάλεσε το ακροατήριο να ψάλλουν μαζί «Την Υπερμάχω» και μεταξύ άλλων τόνισε ότι όσοι κατάφεραν να επιζήσουν έκαναν παρακλήσεις στην Παναγία.
Ο Αθανάσιος Λιβάνης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας |
Η πρόεδρος του Οργανισμού, Αθηνά Κρομμύδα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή του πρώην και του νυν προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας, Ηλία Τσεκερίδη και Κλεάνθη Μεϊμάρογλου, αντίστοιχα, του προέδρου της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Κώστα Τσιλφίδη, του προέδρου του Συλλόγου Ποντίων «Κομνηνοί», Δημήτρη Μολοχίδη, του ευεργέτη της κοινότητας και του σχολείου Στέφανου Τσερπέλη, του πρώην προέδρου της κοινότητας Λάρη Χοτζόγλου, του τέως και της νυν διευθύντριας του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου «Στέφανος και Αρετή Τσερπέλη», Γεωργίου Κανελλόπουλου και Παναγιώτας Λιλικάκη, αντίστοιχα, καθώς επίσης και εκπροσώπων άλλων ομογενειακών φορέων.
Ο καθηγητής, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας |
Η ομιλία του Δρα Κωνσταντίνου Χατζηδημητρίου για την Καταστροφή της Σμύρνης εμπεριείχε πολλά προσωπικά βιώματα καθώς επίσης και αφηγήματα από τη γιαγιά του από την Καταστροφή της Σμύρνης και από την προσφυγιά. Αρχικά ανέφερε τα γεγονότα που μεσολάβησαν πριν και μετά την καταστροφή της Σμύρνης και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον ρόλο της Αμερικής και των μεγάλων δυνάμεων.
Ο ομιλητής μέσω διαφανειών πρόβαλε ένα μέρος από τα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα οποία αποδεικνύουν το ρόλο των Αμερικανών, των Βρετανών και των άλλων μεγάλων δυνάμεων τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «Smyrnagate Scandal».
Ο Βασίλειος Χρυσοχόος. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας |
Η Λουίζα Μολοχίδη, η οποία είναι απόφοιτη του Ημερήσιου Σχολείου «Βασίλειος Σπυρόπουλος» του Αγίου Νικολάου και Γραμματέας της Νεολαίας Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά, εξέπληξε το ακροατήριο με την ομιλία της για την 100ή επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.
Η ομιλήτρια έκανε μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία του Πόντου από τον Μεσαίωνα μέχρι και τις αρχές του περασμένου αιώνα και μέσω διαφανειών απέδειξε ότι ήταν κοιτίδα παιδείας και πολιτισμού. Ανέφερε μάλιστα ότι στον Πόντο λειτουργούσαν πεντακόσια σχολεία με περισσότερους από 20.000 μαθητές και πάνω από 500 δασκάλους, καθώς επίσης και το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας από το οποίο είχε αποφοιτήσει ο προπαππούς της. Στη συνέχεια παρουσίασε το βίντεο για τη Γενοκτονία, το οποίο έχει προετοιμάσει το Κέντρο Ερευνών για τον Πόντο και τη Μικρά Ασία με έδρα το Σικάγο.
Το ακροτήριο. Φωτογραφία: Αναμνήσεις / Δημήτρης Τσάκας |
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων και τόνισε ότι «συγχωρούμε, αλλά δεν ξεχνούμε» και ότι συνεχίζουμε τον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας.
Ο διευθυντής του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Κολλεγίου του Κουίνς, Δρ. Χρήστος Ιωαννίδης ανέπτυξε την ομιλία με θέμα «Η Μικρασιατική Καταστροφή και η Μεγάλη Ιδέα».
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στη Γενοκτονία και τη χαρακτήρισε τη μεγαλύτερη εθνική ήττα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο όραμα της Μεγάλης Ιδέας και τόνισε ότι είχε καταστεί μια δεύτερη πίστη και ότι το σλόγκαν «Ένωση με την Ελλάδα» έδινε το έναυσμα του αγώνα για την απελευθέρωση από τη σκλαβιά.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο του Ελευθερίου Βενιζέλου και στη Συνθήκη των Σεβρών, μέσω της οποίας οι Έλληνες δημιούργησαν τη Μεγάλη Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών.
«Ο Βενιζέλος έχασε τις εκλογές και ούτε καν βγήκε βουλευτής», επεσήμανε ο Δρ. Ιωαννίδης υπενθυμίζοντας ότι η χώρα εισήλθε σε μια μακρά περίοδο εθνικού διχασμού και ότι οι ήττες διαδέχονταν η μία την άλλη.
«Η Σμύρνη μετατράπηκε σε ερείπια όπου καταπλακώθηκε και η Μεγάλη Ιδέα», επεσήμανε ο ομιλητής.
Εκτενή αναφορά έκανε και στο ρόλο των προσφύγων στην Ελλάδα και τόνισε ότι «μέσα από την τραγωδία έγιναν το πικρό δώρο της Μικράς Ασίας προς την Ελλάδα».
Ο Δρ. Ιωαννίδης τόνισε την αναγκαιότητα εθνικής αυτογνωσίας, της συνέχισης του αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας από τις ΗΠΑ και της διατήρησης της μνήμης ζωντανής.
Μετά τις ομιλίες το χορευτικό των Ποντίων υπό τη διεύθυνση της χοροδιδασκάλας Ελένης Τσαρσιταλίδου και με τη συνοδεία του Δημήτρη Στεφανίδη στη λύρα, ερμήνευσαν παραδοσιακούς χορούς του Πόντου.
Ο Ελληνικός Πολιτιστικός Οργανισμός είναι ένας από τους νεότερους και συνάμα πολλά υποσχόμενους φορείς της μεγαλωνύμου κοινότητας του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ. Η ηγεσία του απαρτίζεται από τους Αθηνά Κρομμύδα, πρόεδρο και μέλη τους Αναγνώστη Αγγελαράκη, Αργυρώ Αγγελαράκη, Νικόλαο Αδάμου, Ελευθέριο Ελευθεριάδη, Αικατερίνη Λιβάνη, Αθανάσιο Λιβάνη, Ελένη Λυδάκη και Βασίλη Χρυσοχόο.
Πηγή: Αναμνήσεις