Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Πανδαισία χορών στο 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Video)

Πανδαισία χορών στο 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Video)
Πανδαισία χορών στο 15ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών (Video)

Συνεχίζοντας την παράδοση των τελευταίων ετών η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία το 15ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019 στο κλειστό γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ «PAOK SPORTS ARENA» στην Θεσσαλονίκη, το οποίο ήταν αφιερωμένο στην εκατονταετία από την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Σε ένα κατάμεστο γήπεδο με 8.000 θεατές, 2.500 χορευτές από τις πέντε περιφέρειες και τα 464 σωματεία που ανήκουν στην ομοσπονδία και οι υπόλοιποι συντελεστές παρουσίασαν ένα μοναδικό θέαμα υπό την καθοδήγηση και σκηνοθεσία του χορογράφου, ηθοποιού και θεατρικού σκηνοθέτη Παύλου Κουρτίδη. Μια παράσταση αντάξια της επετείου όπου ήταν αφιερωμένο το Φεστιβάλ.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Χρήστος- Δημήτριος Τοπαλίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, ο οποίος εξήγγειλε την πραγματοποίηση «Διεθνούς Συνεδρίου για την πρόληψη και την αποτροπή των Γενοκτονιών» από την ομοσπονδία στις 6, 7, 8 Δεκεμβρίου 2019 στην Αθήνα καθώς και την απόφαση του Δ.Σ για την καταδίκη της παράνομης εισβολής στην Βόρεια Συρία από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ακόμη χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νομού Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Κουνατίδης, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Νεολαίας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, o επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Γεώργιος Παρχαρίδης, ο κ.Θεόδωρος Καράογλου Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης εκ μέρους της κυβέρνησης και ο Μανούσος Μανουσάκης σκηνοθέτης της επίκαιρης τηλεοπτικής σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» όπου αναφέρεται στα γεγονότα της περιόδου της Γενοκτονίας.


Το Φεστιβάλ παρουσίασαν η Λάουρα Νάργες και ο Γιώργος Συμεωνίδης ενώ Ποντιακούς χορούς παρουσίασαν οι πέντε περιφέρειες της ομοσπονδίας από όλο τον ελλαδικό χώρο και η ομάδα σύγχρονου χορού του Παύλου Κουρτίδη, σε μια χορογραφία αφιερωμένη στην Γενοκτονία.

Τα πέντε δρώμενα που παρουσιάστηκαν είχαν αναφορά στις πέντε πράξεις που ορίζονται ως Γενοκτονία, στο άρθρο 2 της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας του Ο.Η.Ε. , καθώς και σε πέντε διαφορετικές Γενοκτονίες του προηγούμενου αιώνα, των Αρμενίων, Ασσυρίων, Εβραίων, Γιεζίντι και της Ρουάντα, με βασικό σύνθημα «Όχι άλλες Γενοκτονίες».

Ακόμη σχηματικές απεικονίσεις με θέματα σχετικά με την γενοκτονία παρουσίασαν στο κοινό χορευτές από όλους τους συνδέσμους των ποντιακών σωματείων.

Η εκδήλωση για μια ακόμη φορά αποτέλεσε την κορυφαία πολιτιστική δράση του ποντιακού ελληνισμού και όχι μόνο, στέλνοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον.

Το Φεστιβάλ τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του ελληνικού κοινοβουλίου, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, Δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο κυβερνήτης του αντιτορπυλικού του πολεμικού ναυτικού «Βέλος», εκπρόσωποι ομοσπονδιών, ποντιακών και πολιτιστικών σωματείων.