Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019

Αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Άγιο Δημήτριο

Αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Άγιο Δημήτριο
Αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού στον Άγιο Δημήτριο

Διήμερο αφιέρωμα για τα εκατό χρόνια από την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των εκδηλώσεων "Δημήτρια 2019" στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στον Δήμο Αγίου Δημητρίου.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί πανηγυρική υποδοχή του "Συμβόλου" του Ποντιακού Ελληνισμού, Τιμίου Σταυρού των Μεγάλων Κομνηνών από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, καθώς και της ιστορικής Εικόνας του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Περιστερεώτα, την οποία έφεραν οι Πόντιοι πρόγονοί μας από την ομώνυμη Ιερά Μονή, πού βρίσκεται κοντά στην Τραπεζούντα τού Πόντου. Τον Τίμιο Σταυρό και την ιερά εικόνα θα κομίσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Αθηναγόρα Μπίρδα, τον Πρόεδρο του Ιδρύματος "Παναγία Σουμελά" κ. Γεώργιο Τανιμανίδη, τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας" κ. Θεοδόση Κυριακίδη και από μέλη των Δ.Σ. τους.

Τα Ιερά Σύμβολα θα υποδεχθεί ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ἰάκωβος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη πλαισιωμένος από το Ιερατείο, τη Δημοτική Αρχή και φορείς του Δήμου, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς. Η τελετή υποδοχής θα γίνει στη συμβολή της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου και της οδού Θ. Κολοκοτρώνη. Θα ακολουθήσουν Δέηση, προσφωνήσεις - χαιρετισμοί, Λιτάνευση του Τιμίου Σταυρού και της Ιεράς Εικόνας προς τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και τοποθέτησή τους σε ειδικό χώρο εντός του Ιερού Ναού για τον ασπασμό τους από τούς πιστούς.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου στις 7:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί Αναστάσιμος Όρθρος - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, της οποίας θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων. Επίσης θα πραγματοποιηθεί αρχιερατικό Μνημόσυνο για τα θύματα της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ἑλληνισμού.

Στις 10:30 π.μ. θα πραγματοποιηθεί η προβολή του ντοκιμαντέρ με θέμα: "Η ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα της Καππαδοκίας". Η προβολή θα γίνει στον ισόγειο χώρο, κάτωθεν του Ιερού Ναού.

Στις 6:00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εσπερινός – ιερά παράκληση του Αγίου Νεκταρίου και του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου ενώ η μέρα θα κλείσει στις 7:30 μ.μ. με την επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού με ομιλητή τον κ. Γεώργιο Τανιμανίδη, Πρόεδρο του Ιερού Ιδρύματος "Παναγία Σουμελά" και θέμα: "Τα Ιερά κειμήλια του γένους των Ποντίων". Θα του απονεμηθεί το βραβείο "Δημήτρια 2019.