Υποτροφία "Χαράλαμπου Κιαγχίδη" από το Σωματείο Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα |
Το Σωματείο του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα, ακολουθώντας την ευαισθησία του ιδρυτή του για τη σπουδάζουσα νεολαία, αείμνηστου Χαράλαμπου Κιαγχίδη, και συναισθανόμενο τις δυσκολίες των οικογενειών να ανταπεξέλθουν στα έξοδα των σπουδών, αποφάσισε να προκηρύξει επίσημα κατ’ έτος υποτροφία με την επωνυμία: Υποτροφία Χαράλαμπου Κιαγχίδη.
Η υποτροφία αφορά τη δωρεάν διαμονή σε διαμέρισμα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (οικία Χαράλαμπου Κιαγχίδη) σε δυο φοιτήτριες ή δυο φοιτητές που έχουν εισέλθει επιτυχώς σε πανεπιστήμιο ή ιδιωτικές σχολές της Θεσσαλονίκης. Απόλυτη προτεραιότητα δίνεται στους φοιτητές ή φοιτήτριες με καταγωγή από το Ροδοχώρι και μόνο ελλείψει υποψηφίων με τη συγκεκριμένη καταγωγή η υποτροφία θα αφορά φοιτητές από την ευρύτερη περιοχή της Ημαθίας ή την υπόλοιπη Ελλάδα.
Η επιλογή των υποψηφίων πραγματοποιείται από το Διοικητικό Συμβούλιο λαμβάνοντας υπόψη την καταγωγή, την οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των φοιτητών.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 την υποτροφία θα πάρουν η Χαρούλα Καγκελίδου και η Ρεββέκα Σαπανίδου, με καταγωγή από το Ροδοχώρι.
Ποιος ήταν ο Χαράλαμπος Κιαγχίδης
Χαράλαμπος Κιαγχίδης |
Ο δικηγόρος Χαράλαμπος Κιαγχίδης γεννήθηκε το 1908 στα Λειβάδια της Γαλίανας και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στα κοινά των Ποντίων, καθώς υπήρξε για 16 χρόνια πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και ο εμπνευστής και ιδρυτής της ανιδρύσεως της I. Μονής Αγ. Γεωργίου Περιστερεώτα της Γαλίανας του Πόντου. Θερμός συμπαραστάτης του υπήρξε η γυναίκα του Αικατερίνη, το γένος Ευμοιρίδου. Ως πρόεδρος του Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα έθεσε τα θεμέλια και ολοκλήρωσε την κατασκευή του ιερού Ναού και των παρακείμενων κτιριακών εγκαταστάσεων της Μονής του Αγίου Γεωργίου στο Ροδοχώρι Νάουσας. Με δικές του ενέργειες συγκεντρώθηκαν τα ιερά Λείψανα των Αγίων και τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονταν στην πα¬λιά Μονή του Πόντου, καθώς και τα ιερά οστά των Ιερομονάχων της παλιάς Μονής του Πό¬ντου. Ως πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης, πέρα από την απόκτηση του σημερινού εντευκτηρίου στη Λεωφόρο Νίκης, κατόρθωσε να φέρει σε πέρας την ανέγερση οκταώροφης οικοδομής στη Θεσσαλονίκη, για τη στέγαση του Οίκου Ακρίτα Φοιτητή (Οικοτροφείο -Εστιατόριο-Βιβλιοθήκη- Αναγνωστήριο). Με διαθήκη του άφησε, μετά το θάνατο του (1983), όλη την κινητή και ακίνητη περιουσία του στο Σωματείο και στην I. Μονή Αγίου Γεωργίου Περιστερεώτα.