Τα ιερά κειμήλια των Ποντίων στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου |
Το Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 στις 6.00 το απόγευμα, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Αττικής, πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική υποδοχή του "Συμβόλου" του Ποντιακού Ελληνισμού, Τιμίου Σταυρού των Μεγάλων Κομνηνών, από το Πανελλήνιο Ιερό Προσκύνημα της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά, της ιστορικής εικόνας του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, του Περιστερεώτα, την οποία έφεραν οι Πόντιοι πρόγονοί μας από την ομώνυμη Ιερά Μονή που βρίσκεται στην Τραπεζούντα του Πόντου, καθώς και την τίμια κάρα του Θεοφόρου πατρός ημών Ιγνατίου, με τη συμμετοχή πλήθους πιστών.
Τον τίμιο σταυρό, την Ιερά εικόνα και την τιμία κάρα, κόμισε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας Ναούσης και Καμπανίας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αθηναγόρας Μπίρδας, συνοδευόμενος από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ, από την Ιερά Μονή Δοβρά Βέροιας, τον Πρόεδρο του ιδρύματος “Παναγία Σουμελά” κ. Γεώργιο Τανιμανίδη, τον Πρόεδρο του Σωματείου "Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτας" κ. Θεοδόση Κυριακίδη και από μέλη των Δ.Σ. τους.
Τα ιερά σύμβολα υποδέχθηκε ο εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, Ηγούμενος της ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, πλαισιούμενος από το Ιερατείο, τη Δημοτική Αρχή και φορείς του Δήμου, εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς, κοινωνικούς.
Ακολούθησε Δέηση και προσφώνηση από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Ματθαίο ο οποίος μεταξύ των άλλων είπε: "Κοινό σημείο και των τριών ανεκτίμητων πνευματικών θησαυρών της ορθόδοξης πίστεως και ελληνικής παραδόσεως μας, που από σήμερα μέχρι το βράδυ της Τρίτης θα φιλοξενούμε στον Ιερό Ναό στο πλαίσιο των ενοριακών εορταστικών εκδηλώσεων «Δημήτρια 2019», ο Τίμιος Σταυρός των Μεγαλοκομνημών της Τραπεζούντας, η κάρα του Ιερομάρτυρος Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου και η Εικόνα του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Γεωργίου του Περιστερεώτα, είναι η θυσία, το μαρτύριο και το αίμα.
Όμως αυτά δεν είναι και τα συστατικά στοιχεία του γένους μας; Με αυτά δεν πορεύτηκε ο ελληνισμός απανταχού της γης στο διάβα των αιώνων; Με αυτά τα αμαράντινα και ευωδιαστά άνθη δεν στεφάνωσε ο Θεός τον Ποντιακό Ελληνισμό με αποκορύφωμα τη γενοκτονία του 1919;”.
Σε άλλο σημείο της προσφώνησης του είπε: “Ακούγοντας το μοιρολόι της Ποντιακής λύρας να αντιλαλεί στην οροσειρά του Παρυάδρη, αντικρίζοντας νοερά τα διαμελισμένα σώματά τους, τους συλημένους τάφους τους, τα πυρπολημένα μοναστήρια τους, τις ρημαγμένες εκκλησιές τους, τα λεηλατημένα και γκρεμισμένα σπίτια τους, την ποτισμένη με δάκρυα γη τους, τις χαροκαμένες μάνες με τα γυμνά και ξυπόλητα ορφανά τους να κουβαλάνε το βιός τους τυλιγμένο σ’ ένα κομμάτι πανί, τους διαβεβαιώνουμε με όλη την δύναμη της ύπαρξής μας, ότι από το λεξιλόγιο μας έχουμε διαγράψει τις λέξεις «χαμένες» ή «αλησμόνητες» πατρίδες και στη θέση τους έχουμε γράψει με ανεξίτηλο μελάνι, τόσο στις καρδιές μας, όσο και στις ψυχές των παιδιών μας τις λέξεις: η Τραπεζούντα μας, η Σαμψούντα μας, η Κερασούντα μας, η Προύσσα μας, η Κρώμνη μας, η Σάντα μας, η Σινώπη μας, η Καππαδοκία μας, η Παναγιά μας η Σουμελά, η Παναγιά μας η Γουμερά, ο Αϊ Γιώργης μας ο Περιστερεώτας, ο Αϊ Γιάννης μας ο Βαζελώνας, η ελληνική γη του Πόντου, η γη των προγόνων μας”.
Στη συνέχεια έγινε η λιτάνευση των Ιερών Κειμηλίων εντός του Ιερού Ναού και η τοποθέτησή τους σε ειδικό χώρο για τον ασπασμό τους από τους πιστούς.
Ακολούθησε Αναστάσιμος Αρχιερατικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη κ. Ιάκωβος.
Η 14η μέρα των εορταστικών εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με κατανυκτική αγρυπνία στην οποία ιερούργησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Καραμολέγκος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αναλήψεως Σωτήρος Καρτεράδου Θήρας και έψαλε ο πολυμελής βυζαντινός χορός "Αντιφωνικόν Μέλος, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Γεωργίου Καμαριάρη.