40 Ευρωπαίοι μαθητές θα μαγειρέψουν Ποντιακά στο Θρυλόριο |
της Μαρία Νικολάου
Μια ακόμη περίοδος πολιτισμού και δημιουργίας ξεκίνησε και για τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς». Η Χρύσα Μαυρίδου, πρόεδρος του Συλλόγου και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. δεν ξεχνούν λεπτό ότι αυτή η χρονιά είναι αφιερωμένη στην συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. «Όλες μας οι εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες εκεί» δηλώνει η κα Μαυρίδου και σημειώνει πως το σύνθημα ήταν ότι: «100 χρόνια μετά και είμαστε ακόμη εδώ!» «Ο γενοκτόνος δεν κατάφερε να πετύχει το στόχο του γιατί εμείς είμαστε εδώ με τα μικρά μας, τα παιδιά μας, τους μεγάλους να μας στηρίζουν, να μας μαθαίνουν την παράδοση και να την μεταλαμπαδεύουν στους επόμενους» δηλώνει η κα Χρύσα Μαυρίδου.
Όπως αποκαλύπτει μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής αυτό που άμεσα θα κάνουν είναι να φιλοξενήσουν 40 νέους και νέες, παιδιά τα οποία επισκέπτονται τη Ροδόπη μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος που υλοποιεί Γυμνάσιο της Κομοτηνής. Θα έχουν την ευκαιρία βιωματικά να γνωρίσουν την γαστρονομική παράδοση της περιοχής. Όπως εξηγεί η δραστήρια πρόεδρος του Συλλόγου βιωματικά θα συμμετέχουν αυτά τα παιδιά στην παρασκευή παραδοσιακών εδεσμάτων. «Θα το κάνουμε στο χωριό, είναι μεγάλη μας χαρά. Ούτως η άλλως αυτό το κομμάτι της γαστρονομίας είναι ένα κομμάτι στο οποίο επενδύουμε πολιτιστικά και το προβάλλουμε. Ήδη έχουμε διοργανώσει το 5ο Έτος Ποντιακής Γαστρονομίας. Ούτε κι εμείς περιμέναμε ότι αυτή η προσπάθεια θα είχε αυτή την εξέλιξη. Άρα, θεωρούμε πλέον ότι είναι ένας θεσμός και πολύ συχνά, επειδή γνωρίζει ο κόσμος ότι ασχολούμαστε μ’ αυτό το κομμάτι, απευθύνεται σε μας για να παρουσιάσουμε τη γαστρονομία μας και να τη δείξουμε και γιατί όχι να τη βάλουμε σιγά –σιγά και στη ζωή μας περισσότερο».
Όπως τονίζει η κα Μαυρίδου όταν οι γιαγιάδες και οι μαμάδες που μαγειρεύουν παραδοσιακά «λείψουν», θα «φύγει» κι αυτό το «κομμάτι» από τη ζωή μας. «Οι επόμενες γενιές λογικό είναι να υιοθετούν και νέες συνήθειες ακόμη και στο φαγητό. Εμείς είμαστε εκεί να προσπαθούμε να διασώσουμε κι αυτό το κομμάτι γι αυτό χαιρόμαστε πάρα πολύ που θα φιλοξενήσουμε στο χώρο του Συλλόγου τα παιδιά για να γευτούν την Ποντιακή κουζίνα, αλλά και να δημιουργήσουν μαζί μας.» Οι νέοι της Ευρώπης θα μάθουν να παρασκευάζουν ποντιακά ζυμαρικά, ωτία και πιροσκί στο ξεχωριστό εργαστήρι γαστρονομίας που θα στηθεί στο χωριό. Ποντιακές συνταγές που πρώτοι θα δοκιμάσουν οι ίδιοι.
Όσον αφορά τέλος στον τρόπο που καλωσορίζουν τον ξένο οι Πόντιοι του Θρυλορίου; Η κα Χρύσα Μαυρίδου είναι κατηγορηματική «Όχι, ο ξένος δεν πρέπει να φοβίζει, υπήρξαμε κι εμείς πρόσφυγες. Έζησαν το ρατσισμό και την ξενοφοβία οι παππούδες μας, δεν βίωσαν καλές στιγμές» δηλώνει και σημειώνει «Οπότε, είναι πολύ σημαντικό να περνάμε σήμερα το μήνυμα ότι οι λαοί δεν έχουν πρόβλημα μεταξύ τους. Τα συμφέροντα είναι που δημιουργούν τα προβλήματα. Εμείς πρέπει να δείχνουμε αγάπη και αλληλεγγύη όπου μπορούμε».
Πηγή: ΕΡΤ