Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

Όταν τα βιώματα των Ποντίων γίνονται ιστορία...

Όταν τα βιώματα των Ποντίων γίνονται ιστορία...
Όταν τα βιώματα των Ποντίων γίνονται ιστορία...

Στην αίθουσα εκδηλώσεων της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 και ώρα 11:00, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση µε θέμα «Τα βιώματα των Ποντίων γίνονται ιστορία».

Η εκδήλωση αφορούσε τις 186 συνεντεύξεις που εννέα (9) ερευνητές συγκέντρωσαν από Πόντιους πρώτης και δεύτερης γενιάς, εγκατεστηµένους στην Αττική και κυρίως στην Β. Ελλάδα. Ο στόχος της συγκεκριµένης προσπάθειας ήταν να καταγραφούν μαρτυρίες, αναμνήσεις και γενικότερα πληροφορίες σχετικές κυρίως µε τη ζωή στον Πόντο, τα ήθη και έθιµα των Ποντίων, την προσφυγιά, τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών κ. Χρήστος Γαλανίδης ενημέρωσε για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ψηφιακή σύγκλιση", µέρος του οποίου αποτέλεσε και η δράση µε τις συνεντεύξεις και ευχαρίστησε τους συντελεστές του έργου.

Όταν τα βιώματα των Ποντίων γίνονται ιστορία...

Οι υπεύθυνοι του έργου Γεωργία Χαριτίδου, Δρ Φιλολογίας, Γεν. Γραµµατέας της Ε.Π.Μ., µε θέµα εισήγησης «Μια προσπάθεια της ΕΠΜ. για καταγραφή μαρτυριών µε εργαλείο τη συνέντευξη» και Βλάσης Αγτζίδης, Μαθηματικός, Δρ Νεότερης Ἱστορίας, µε θέµα εισήγησης «Αναφορά στο πρόγραµµα συλλογής μαρτυριών Προφορικής Ιστορίας», τόνισαν τα επιχειρήματα των σύγχρονων ιστορικών για τη σημασία της προφορικής, ιστορίας, της οποίας κατηγορία αποτελούν και οι συνεντεύξεις. Η κ. Χαριτίδου παρουσίασε επιπρόσθετα την επίπονη διαδικασία συλλογής του συγκεκριμένου υλικού (βιντεοσκόπηση, καταγραφή σε πολυσέλιδο κείµενο των συνεντεύξεων), αλλά και την πρώτη επεξεργασία του.

Όταν τα βιώματα των Ποντίων γίνονται ιστορία...

Οι ερευνητές, όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση, Βασίλης Τσενκελίδης, Εριφύλη Μπακιρλή, Ελευθερία Κυφωνίδου, Ράνια Χρυσοχοῖδου και Όλγα Σεβαστίδου (συνεντευκτές επίσης ήταν και οι Θεοδόσιος Κυριακίδης, Δέσποινα Τσαλίδου, Σοφία Σινδοπούλου και Κωνσταντίνος Περτσινίδης), κατέθεσαν την εµπειρία και τις επισημάνσεις τους από τη συµµετοχή τους στο έργο, ενώ η προβολή στην οθόνη αποσπασμάτων από συνεντεύξεις των μεγαλύτερων σε ηλικία Ποντίων, µε την αμεσότητα της εικόνας και του ήχου, προκάλεσε συγκίνηση στην κατάµεστη αίθουσα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδι από τον Σταύρο Σαββίδη του Συλλόγου Ποντίων Αγ. Βαρβάρας "Ο Φάρος".