Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Διεθνές συνέδριο για την Ποντιακή λαογραφία από το «Φάρο Ποντίων» Θεσσαλονίκης

Διεθνές συνέδριο για την Ποντιακή λαογραφία από το «Φάρο Ποντίων» Θεσσαλονίκης
Διεθνές συνέδριο για την Ποντιακή λαογραφία από το «Φάρο Ποντίων» Θεσσαλονίκης

Ένα διεθνές συνέδριο για την Ποντιακή λαογραφία διοργανώνει ο «Φάρος Ποντίων» Θεσσαλονίκης με αφορμή την φετινή επετειακή του χρονιά στην οποία κλείνει τα 50 χρόνιας ζωής και προσφοράς στην Ποντιακή παράδοση και τον πολιτισμό.

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 29, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Φάρου Ποντίων, Μυροφόρα Ευσταθιάδου "η αρχική σκέψη μας ήταν, αντί άλλων εορταστικών εκδηλώσεων ή ενός χορού, να προσφέρουμε, με τις δικές μας δυνάμεις και δυνατότητες, με σεβασμό στην ιστορία του συλλόγου και στην Ποντιακή παράδοση εν γένει, γνώση στον ποντιακό μας χώρο.

Συνδιοργανωτές του συνεδρίου (μαζί με το Φάρο Ποντίων) είναι το Εργαστήριο Κοινωνικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και το Εργαστήριο Λαογραφίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Φάρος Ποντίων ευχαριστεί επίσης το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη.

Από τον Διγενή Ακρίτα και το ποντιακό παραμύθι... μέχρι τις Ποντιακές γελοιογραφίες στο διαδίκτυο και τις Ποντιακές λαϊκές αγορές..., έγκριτοι επιστήμονες της Λαογραφίας, από Ελλάδα, Γαλλία, Αυστρία, Γεωργία και Τουρκία, θα συμμετέχουν στο συνέδριο με θέμα: "Λαϊκή παράδοση του Πόντου: από το παρελθόν στο παρόν".

Θα πραγματοποιηθούν επίσης παράλληλες εκθέσεις φωτογραφίας και σκίτσου (σχετικές με την ποντιακή λαογραφία) στο φουαγέ, με συμμετοχές από την Τραπεζούντα.

Είσοδος ελεύθερη.

Στο φυλλάδιο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα, τον κατάλογο των συνέδρων, τα βιογραφικά τους, τις περιλήψεις των εισηγήσεων, τις εκθέσεις, καθώς και τους υποστηρικτές του συνεδρίου.

Το www.e-Pontos.gr είναι χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου για την Ποντιακή Λαογραφία.