Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Με επιτυχία το συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων και της Οικουμένης»

Με επιτυχία το συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων και της Οικουμένης»
Με επιτυχία το συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων και της Οικουμένης» 

του Θοδωρή Ασβεστόπουλου

Με χρήσιμα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον χάρη στην μελέτη της ιστορίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στην κεντρική αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών το επιστημονικό συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων και της Οικουμένης».

Την εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν εκπρόσωποι ποντιακών φορέων, πολίτες που ενδιαφέρονται για την ιστορία αλλά και πολλοί φοιτητές, διοργάνωσε το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, π. Δωρόθεος Κιούσης.

«Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι ένα ορόσημο το οποίο εσφράγισε όχι μόνο τους Έλληνες του Πόντου αλλά ολόκληρο τον Ελληνισμό. Πρέπει να καταδειχτούν στιγμές και πτυχές της ιστορίας και της ζωής αυτού του τμήματος του Ελληνισμού, που πολλού εξ ημών είτε ξεχνούμε είτε δεν έχουμε μάθει», σημείωσε ο π. Δωρόθεος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος, ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι «Αν η Κύπρος κείται μακράν αποδείχτηκε από την ιστορία ότι ο Πόντος ήταν ακόμα πιο μακράν».

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η Προϊσταμένη Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Ευανθία Παπαδάτου, ενώ πριν την έναρξη των ομιλιών η μεσόφωνος – ηθοποιός Χαρά Καλατζίδου τραγούδησε το γνωστό ποντιακό τραγούδι «Εκάεν και το Τσάμπασιν».

Με επιτυχία το συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων και της Οικουμένης»

«Γνωρίζοντας το χθες μπορούμε να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για το σήμερα»

«Το Ίδρυμα Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είχε την πρωτοβουλία διοργανώσεως αυτού του επιστημονικού συνεδρίου με αφορμή την συμβολική συμπλήρωση 100 χρόνων από τα θλιβερά γεγονότα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο Διευθυντής του Ιδρύματος, Αρχιμανδρίτης Συμεών Βενετσιάνος, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της εκδήλωσης.

«Είχαμε την δυνατότητα να ακούσουμε έντεκα πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από μελετητές της ιστορίας του Πόντου, με την δεύτερη συνεδρία να αφιερώνεται στην Γενοκτονία. Το θέμα της ημερίδας ήταν “O Πόντος των Ελλήνων και της Οικουμένης”, γιατί πράγματι ο Πόντος αποτέλεσε έναν φάρο μέσα στην ανθρωπότητα, στην παγκόσμια ιστορία και στην οικουμένη, κάτι που συνεχίζει να είναι», σημείωσε.

«Στην πρώτη συνεδρία είχαμε την δυνατότητα να μιλήσουμε για την πρώτη κατοίκιση του Πόντου από τους αρχαίους Έλληνες, στην συνέχεια την μεγαλουργία στα χρόνια του Βυζαντίου, με τα μοναστήρια και την πολύ σημαντική συνεισφορά τους στην παράδοση, στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, για να φτάσουμε βεβαίως στα γεγονότα της Γενοκτονίας που αναλύθηκαν στην δεύτερη συνεδρία.

Στην τρίτη συνεδρία αναπτύχθηκε το πως σήμερα οι νεότερες γενιές των Ελλήνων Ποντίων συνεχίζουν αυτή την παράδοση και κρατούν άσβεστο το καντήλι του Ελληνισμού», είπε ο π. Συμεών περιγράφοντας τις θεματικές ενότητες της ημερίδας.

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό, κάτι που είδαμε στην συνεργασία μας με τους ποντιακούς φορείς, νέοι άνθρωποι, νέα παιδιά να ασχολούνται με τον Πόντο, να ασχολούνται με την γη των πατέρων τους, την παράδοση και την πίστη και να συνεχίζουν αυτόν τον πολιτισμό.

Γι’ αυτό ακριβώς θεωρήσαμε υποχρέωση μας την πραγματοποίηση αυτού του συνεδρίου και χαιρόμαστε πάρα πολύ που είχε αυτή την επιτυχία και το γεγονός ότι τα μηνύματα πάρα πολύ ωφέλησαν και έμειναν στις καρδιές των ανθρώπων», υπογράμμισε ο Διευθυντής του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογένειας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Παράλληλα με αφορμή τις αναφορές εισηγητών σύμφωνα με τις οποίες η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων είναι επίκαιρη όσο ποτέ λόγω της αιματοχυσίας στην Μέση Ανατολή, ο π. Συμεών τόνισε:

«Το σύνθημα που μπορούμε να πάρουμε, ανάμεσα σε όλα τα άλλα, από την σημερινή ημερίδα, είναι το γεγονός ότι η ιστορία δεν έχει μόνο ένα ακαδημαϊκό – επιστημονικό ενδιαφέρον, αλλά γνωρίζοντας και μελετώντας την ιστορία μπορούμε καλύτερα να καταλάβουμε το σήμερα και πολύ περισσότερο να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις για το σήμερα.

Γιατί η ιστορία μπορεί να μας διδάξει πάρα πολλά, μπορεί να μας διδάξει και για λανθασμένες αποφάσεις και για αυτό ακριβώς να μας βοηθήσει να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις σήμερα».

Με επιτυχία το συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων και της Οικουμένης»

Οι εισηγήσεις και οι ομιλητές

Πρώτη συνεδρία
– «Οι αρχαίοι Έλληνες κατακτούν τον Εύξεινο Πόντο»,Ηλίας Πετρόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
– «Η Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας και ο ρόλος της στην παγκόσμια ιστορία», Δρ. Sergei P. Karpov, Ακαδημαϊκός – Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών της Ρωσικής Ομοσπονδίας
– «Εκκλησίες και μοναστήρια στον Πόντο», Θεοδόσιος Κυριακίδης, Διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας
– «Πτυχές της οικονομίας του Πόντου στην ύστερη Οθωμανοκρατία», Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής της Έδρας ποντιακών σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Δεύτερη συνεδρία
– «Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού (1916 – 1923)», Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ομ. Καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού
– «Η σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», Βασίλειος Μεϊχανετζίδης, Δρ. Νομικής σχολής – Μέλος της «Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών»
– «Οι Έλληνες της ΕΣΣΔ κατά το Μεσοπόλεμο: από την πολιτιστική ανάπτυξη στις σταλινικές διώξεις (1937-38)», Βλάσης Αγτζίδης, Διδάκτωρ Σύγχρονης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
– «Η τύχη του Ποντιακού Ελληνισμού της ΕΣΣΔ μετά το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο», Βασίλης Τσενκελίδης, Iστορικός – Mέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών

Τρίτη συνεδρία
– «Λοιμοκαθαρτήριο Μακρονήσου (1922-23), εκατό χρόνια σιωπής», Θεόφιλος Καστανίδης, Πρόεδρος του ποντιακού συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί
– «Η λύρα ως ψυχή του Πόντου», Γεώργιος Ηλιάδης, Εικαστικός – Ερευνητής και κατασκευαστής ποντιακής λύρας
– «Επιτροπή Ποντιακών Μελετών: κιβωτός του ποντιακού ελληνισμού», Χρήστος Γαλανίδης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών