Μαθητές κρατούν ζωντανή την ιστορική μνήμη… Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας |
Μια εκδήλωση γεμάτη συναίσθημα και ιστορική μνήμη, αφιερωμένη στη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019 στο 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, το σχολείο που ζει και αναπνέει με το άρωμα της προσφυγιάς, καθώς διαθέτει μαθητές και γονείς που αποτελούν τέταρτη και πέμπτη γενιά προσφύγων από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο και την Καππαδοκία.
Στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του σχολείου οι μαθητές γνώρισαν τα ιστορικά γεγονότα και τα αίτιά τους, ευαισθητοποιήθηκαν για μια πολύ σημαντική περίοδο του ελληνισμού και κατανόησαν ακόμη περισσότερο την ανάγκη να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον τέτοιες καταστάσεις.
Οι εκδηλώσεις χρωματίστηκαν από την εξαιρετική ερμηνεία ποντιακών τραγουδιών και αντίστοιχους χορούς από μαθητές του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας που μέσα σε έναν μήνα κατάφεραν να χορεύουν και να ερμηνεύουν ποντιακά τραγούδια έχοντας την καθοδήγηση του λυράρη κ. Παυλίδη και της καθηγήτριας χορού κ. Τζένης Παναγιωτίδου.
Η διευθύντρια του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Βάσσα Παρασκευά τόνισε πως «θελήσαμε να κάνουμε μια επετειακή εκδήλωση για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού εδώ στη Νέα Ιωνία, στο ιστορικό 1ο ΓΕΛ που κτίστηκε για τα παιδιά των προσφύγων. Και το μήνυμά μας προς τους μαθητές ήταν να μαθαίνουν την ιστορία και να μην ξεχνούν τις ρίζες τους με την ευχή οι λαοί να είναι μονιασμένοι και ειρηνικοί».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας κ. Κωνσταντίνος Περκουλίδης ανέφερε πως «ήταν μια καταπληκτική εκδήλωση γεμάτη συναίσθημα, μνήμες και ποιότητα. Η νέα γενιά πρέπει να διατηρήσει την ιστορική μνήμη ζωντανή».
Τα αίτια
Ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό είχε η ομιλία του διδάκτορα νεοελληνικής ιστορίας, φιλολόγου και καθηγητή στο Γυμνάσιο Μηλεών κ. Ευριπίδη Γεωργανόπουλου ο οποίος έχει ασχοληθεί επισταμένως με τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
Ο ίδιος, αφού έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή, ανέλυσε τα αίτια της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.
Συγκεκριμένα τόνισε πως «οι Οθωμανοί Τούρκοι ήθελαν να διατηρήσουν τα ηνία της εξουσίας, όπως ίσχυε πριν την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και φοβόντουσαν ότι οι Έλληνες λόγω της μεγάλης ανόδου τους, πολιτισμικής και οικονομικής, θα καταλάμβαναν την εξουσία. Άλλωστε υπήρχε και ο κίνδυνος λόγω του κινήματος των Νεοτούρκων να εφαρμοστεί η ισότητα και η δημοκρατία, που σήμαινε ότι θα δινόταν η δυνατότητα στους Έλληνες να καταλάβουν θέσεις εξουσίας ένα προνόμιο το οποίο κατείχαν μόνο οι μουσουλμάνοι. Εκείνη την εποχή ο πληθυσμός των Ελλήνων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν μεγάλος και βρισκόταν σε καίρια σημεία, όπως πόλεις στα παράλια με έντονο εμπορικό στοιχείο. Επίσης αντιπροσώπευαν το ισχυρότερο οικονομικά στοιχείο με πολύ μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους πληθυσμούς, όπως τους Αρμένιους. Είναι μια εξέλιξη που παρατηρήθηκε από τα μέσα του 19ου αιώνα, οπότε και δόθηκαν κάποιες ελευθερίες στους Έλληνες».
Συμπλήρωσε δε πως «στην ιστορία πρέπει συνεχώς να τη μαθαίνουμε, γιατί έτσι υπάρχει, ίσως ελπίδα να γίνουμε καλύτεροι».
Πηγή: e-Thessalia