«Κοινός αγώνας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών της Ανατολής» |
του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
«Η νομική Διάσταση της Γενοκτονίας των Ελλήνων», ήταν μία από τις ενότητες των εισηγήσεων στο Διεθνές Συνέδριο για το Έγκλημα της Γενοκτονίας, που διοργάνωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος στις 6-8 Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα ο Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και σε διεθνή δικαστήρια Παναγιώτης Γιαταγαντζίδης, ανέπτυξε την ομιλία με θέμα «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μικρά Ασία και τον Πόντο τον 20ο αιώνα και η Διεθνής νομιμότητα», ενώ ο πρώην Γραμματέας της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Alfred – Maurice De Zayas μίλησε για «Το Διεθνές Δίκαιο και το δικαίωμα επανόρθωσης».
Η υπάρχουσα διεθνής νομοθεσία καλύπτει την διεκδίκηση μας
«Ήταν δύο εμπεριστατωμένες τοποθετήσεις οι οποίες προσέγγισαν το ζήτημα από τη νομική του σκοπιά. Τόσο η τοποθέτηση του κ. Γιαταγατζίδη που προσέγγισε νομικά ζητήματα που προκύπτουν κάθε φορά που τίθεται το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, όσο και του κ. Ντε Ζάγιας, με την πολυετή του εμπειρία στα διεθνή όργανα και δη στον ΟΗΕ σε ζητήματα που άπτονται των Γενοκτονιών», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο συντονιστής της συνεδρίας και πρώην πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Χρήστος-Δημήτριος Τοπαλίδης.
«Νομίζω πως έδωσαν μία ξεκάθαρη απάντηση αναφορικά με τη νομική θέση πάνω στο ζήτημα της Γενοκτονίας με την εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας αλλά κατά κύριο λόγο και της αποκατάστασης των θυμάτων, η οποία αποκατάσταση δεν είναι κατ’ ανάγκη περιουσιακή, αν και εμπεριέχει και το υλικό στοιχείο.
Είναι πέραν πάσης αμφιβολία ξεκάθαρο ότι το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό, επομένως πρέπει να κάνουμε λόγο για εφαρμογή των ήδη θεσπισμένων και υφιστάμενων κανόνων δικαίου και των διεθνών συμβάσεων.
Δηλαδή μία μορφή ενίσχυσης στην επιβολή των κυρώσεων δυνάμει των συμβάσεων και της υπάρχουσας νομοθεσίας παρά την νομοθέτηση νέων συμβάσεων που να ρυθμίζουν ζητήματα που αφορούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε ο κ. Τοπαλίδης.
«Τα συμπεράσματα του συνεδρίου πιστεύω θα δημιουργήσουν κοσμογονία τουλάχιστον στο ζήτημα των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας στον ελλαδικό χώρο.
Είναι πρωτόγνωρο αυτό που λαμβάνει χώρα σήμερα για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις συνέπειες και τη σημασία αυτού του διεθνούς συνεδρίου. Θα πρέπει να ασχοληθούμε ενδελεχώς και εμπεριστατωμένα με τα συμπεράσματα του, τα οποία ευελπιστώ να εκδωθούν άμεσα.
Αλλά μπορούμε να αξιολογήσουμε τα συμπεράσματα και τις προτροπές από ανθρώπους οι οποίοι είναι καταξιωμένοι στον χώρο και έχουν θέσει την προσωπική τους σφραγίδα στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον αγώνα ενάντια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕ.
Κοινή διεκδίκηση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανικών λαών της Ανατολής
Παράλληλα ο κ. Τοπαλίδης έκανε σαφές ότι η διεκδίκηση για την αναγνώριση της Γενοκτονίας αφορά όλους τους χριστιανικούς λαούς της Ανατολής και ότι ο αγώνας είναι κοινός.
Όπως σημείωσε: «Είναι ξεκάθαρο ότι ο οργανωμένος ποντιακός χώρος αναφορικά με το ελληνικό κομμάτι του εγκλήματος εις βάρος των χριστιανικών λαών της Ανατολής ξεκίνησε νωρίτερα τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση.
Νομίζω ότι πλέον όλο και περισσότερο κυριαρχεί η θέση του οργανωμένου ποντιακού χώρου, ότι μιλάμε για το αυτό έγκλημα το οποίο γίνεται από τον ίδιο θύτη, την ίδια ιστορική περίοδο, για τους ίδιους ακριβώς λόγους, απέναντι σε όλους τους χριστιανικούς λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Δεν είναι μόνο οι Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας εν γένει, είναι επίσης οι Αρμένιοι και οι Ασσύριοι. Επομένως μιλάμε για ένα κοινό έγκλημα, την Γενοκτονία των χριστιανικών λαών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».
Πηγή: Κανάλι Ένα