Ποιος Πρόεδρος της Βουλής, αρνείτο να εκδώσει τον τόμο του καθηγητή Φωτιάδη, που τεκμηριώνει τη Γενοκτονία |
Χρόνια στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, ο Μ. Χαρακόπουλος έχει ασκήσει κριτική για τη φοβία και τον αποσπασματικό τρόπο που διαχρονικά το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε το θέμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα θεωρεί την υπόθεση με τον τόμο του καθηγητή Φωτιάδη, που τεκμηριώνει τη Γενοκτονία. Είχε εκδοθεί από τη Βουλή το 2004 και αμέσως εξαντλήθηκε. Οι αντιδράσεις των Τούρκων εμπόδισαν την επανέκδοση στα ελληνικά αλλά και την έκδοση σε 6 γλώσσες, όπως είχε συμφωνηθεί για να σταλεί σε κοινοβούλια, πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς, πρεσβείες κ.λπ.
Μάλιστα, το 2010 ο Λαρισαίος βουλευτής είχε συγκεντρώσει 114 υπογραφές βουλευτών όλων των κομμάτων, ωστόσο ο τότε πρόεδρος της Βουλής Φ. Πετσάλνικος δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα. Με την επιμονή όμως που τον διακρίνει όταν θεωρεί ότι έχει δίκιο, ο Μ. Χαρακόπουλος επανήλθε με αφορμή και τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία.
Αυτή τη φορά συνάντησε ευήκοα ώτα. Ο πρόεδρος Κώστας Τασούλας συμφώνησε για την επανέκδοση, δεχόμενος δημόσιες ευχαριστίες του Λαρισαίου. Που θεωρεί την εξέλιξη σημαντικό βήμα στον μακρύ δρόμο της διεθνούς αναγνώρισης της Γενοκτονίας.
Πηγή: Ελευθερία