“Η ελληνική κοινωνία να συμβάλλει για την αναγνώριση της Γενοκτονίας” |
του Θοδωρή Ασβεστόπουλου
Την εισήγηση με θέμα «Η σημασία της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού», ανέπτυξε o Δρ. Νομικής και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών Βασίλειος Μεϊχανετσίδης, κατά το συνέδριο «Ο Πόντος των Ελλήνων και της Οικουμένης», που πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Είναι προφανές ότι είναι πολύ σημαντικό η Γενοκτονία να αναγνωριστεί τόσο για λόγους ηθικούς, όσο και για λόγους ιστορικούς – πολιτικούς. Η αναγνώριση μίας γενοκτονίας έχει την σημασία της για τα θύματα και τους απογόνους τους αλλά έχει και την σημασία της για την παγκόσμια κοινότητα ώστε το έγκλημα της Γενοκτονίας να μην αποσιωπηθεί και να μην επαναληφθεί», δήλωσε στο Κανάλι Ένα ο κ. Μεϊχανετσίδης.
Στο ερώτημα «γιατί οι Αρμένιοι έχουν κάνει άλματα προόδου στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων τους διεθνώς, ενώ οι Έλληνες για το αντίστοιχο θέμα έχουν μείνει πίσω», απάντησε ότι:
«Οι Αρμένιοι είναι πάρα πολύ δραστήριοι, σε αντίθεση με τους Έλληνες, οι οποίοι δυστυχώς για κάποιους λόγους, των οποίων η ανάλυση χρειάζεται περισσότερο χρόνο, δεν επιδεικνύουν την ίδια διάθεση και την ίδια αγωνιστικότητα για να αναγνωριστεί και η Γενοκτονία των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Είναι σίγουρο ότι για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας χρειάζεται η βοήθεια του ελληνικού κράτους στα ζητήματα αυτά που είναι απαραίτητη, χρειάζεται όμως και η βοήθεια των πανεπιστημίων, όπως και των ΜΜΕ, των διανοουμένων της χώρας και γενικότερα της ελληνικής κοινωνίας, η οποία θα πρέπει να αναδιατάξει τις προτεραιότητες της από αυτές που έχει σήμερα σε προτεραιότητες πολύ πιο ουσιαστικές και πολύ πιο σημαντικές».
Η Διεθνής Ένωση Μελέτης Γενοκτονιών
Ο κ. Μεϊχανετσίδης μίλησε για τον ρόλο της Διεθνούς Ένωσης Μελέτης Γενοκτονιών, της οποίας είναι μέλος:
«Η Διεθνής Ένωση Μελέτης Γενοκτονιών είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την αποτίμηση διώξεων ως γενοκτονιών, καθώς επίσης και ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για την προώθηση ζητημάτων αναγνώρισης είτε από πανεπιστήμια είτε από άλλους φορείς, όπως κοινοβούλια, δημοτικά συμβούλια κλπ.
Βέβαια η Ένωση επικεντρώνεται κυρίως στη στοιχειοθέτηση και στην ιστορική αποτίμηση των γεγονότων. Τα σχετικά με την αναγνώριση ακολουθούν και από άλλους φορείς».
Πηγή: Κανάλι Ένα