Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Λάρισα

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Λάρισα
Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στη Λάρισα

Εκδήλωση για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα, την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, στις 11.30 π.μ., στο αμφιθέατρο του 4ου δημοτικού σχολείου, Α. Γαζή 17-19.

Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Νίκου Ασλανίδη, «Η μπάντα», που απέσπασε δυο βραβεία στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στη μαρτυρία του μοναδικού επιζήσαντα από τη φιλαρμονική ορχήστρα του δήμου Κερασούντας.

Η ορχήστρα αυτή που αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους επιστράφηκε από τον σφαγέα των Ελλήνων Τοπάλ Οσμάν, ο οποίος τους υποχρέωνε να παίζουν εμβατήρια την ώρα που λήστευε και δολοφονούσε τα θύματά του… Στο τέλος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκαν όλα τα μέλη της ορχήστρας. Ο μόνος που επέζησε ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Καβάλα και λίγο πριν πεθάνει έγραψε ένα σχετικό βιβλίο…

Το ντοκιμαντέρ θα προλογίσει ο δημοσιογράφος Νίκος Ασλανίδης, ο οποίος θα και θα παρουσιάσει κι άλλες μαρτυρίες από επιζήσαντες της Γενοκτονίας από  το νέο του βιβλίο «Μάρτυρες, 100 χρόνια μετά…».

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το δήμο Λαρισαίων και την Ένωση Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Οι Ακρίτες».