Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

«Δέηση Πόντου»: Μία μεγάλη εκδήλωση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

«Δέηση Πόντου»: Μία μεγάλη εκδήλωση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού
«Δέηση Πόντου»: Μία μεγάλη εκδήλωση για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού

Ο Δήμος Παύλου Μελά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζουν σε επίσημη πρώτη την "Δέηση Πόντου".

Μια παράσταση λόγου, ήχων και εικόνων αφιερωμένη στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020 στην κεντρική σκηνή "Σωκράτης Καραντινός" της Μονής Λαζαριστών στην Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης με ώρα έναρξης 20.00.

Η εκδήλωση προσεγγίζει τα 100+1 χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα και τα 26 χρόνια μετά την ψήφιση στην Βουλή του σχετικού νόμου τον Φεβρουάριο του 1994, το ζήτημα της Γενοκτονίας μέσα από κείμενα στην δημώδη νέα ελληνική του δημοσιογράφου Γιώργου Γεωργιάδη.

Στην αφήγηση θα είναι ο ηθοποιός Τάσος Νούσιας. Μαζί του και η ηθοποιός Βερόνικα Αργέντζη, η οποία αφηγείται την "Ωδή ενός μή Γάμου".

Μουσική επιμέλεια και ενορχήστρωση θα έχει ο πιανίστας - συνθέτης Χρήστος Κεμανετζίδης με πρωτότυπα cinematic μουσικά μοτίβα που γράφηκαν ειδικά για την Δέηση συνοδεία 14μελούς ορχήστρας.

Στο μουσικό μέρος συμπράττουν επί σκηνής η κορυφαία ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου για πρώτη φορά με ιστορικά ποντιακά τραγούδια.

Συμμετέχουν επίσης οι μουσικοί Κωσταντίνος και Ματθαίος Τσαχουρίδης με έξοχο ρεπερτόριο, ο κατ'εξοχήν εκφραστής της Ποντιακής Παράδοσης Αλέξης Παρχαρίδης μαζί με τον Χρήστο Χαλκιά εκ των κορυφαίων ιεροψαλτών της χώρας μας σε κορυφαία μουσικά στάσιμα της κάθ' ημάς Ανατολής και Αλησμόνητου Πόντου.

Στην Ποντιακή λύρα θα είναι ο Χρήστος Καλιοντζίδης και ο Γιώργος Ατματζίδης.

Ο ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας Κώστας Φωτιάδης θα ανοίξει με μικρής διάρκειας ομιλία την εκδήλωση με παρουσιάστρια την ζωγράφο Μελίνα Γιαλαμά.