Η Ποντιακή κουζίνα στο επίκεντρο των εκδηλώσεων «Διογένεια 2020» |
Με ένα πολύ ενδιαφέρον σεμινάριο Ποντιακής Γαστρονομίας, ευγενική χορηγία της Τουριστικής σχολής ANKO Academy, ξεκίνησε το 4ήμερο πρόγραμμα των Δοογενείων 2020 που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Κω ο «Ξενιτέας».
Στόχος η ανάδειξη της Ποντιακής Κουζίνας μαθαίνοντας μέσα από αυτή, την φιλοσοφία του Πόντου.
Η παρουσίαση του σεμιναρίου έγινε από την πρόεδρο του Ποντιακού Συλλόγου Ριζού κα Έφη Παπαδοπούλου, στις φιλόξενες εγκαταστάσεις της ΑΝΚΟ.
H παράδοση είναι η σοφία, που κατακτήθηκε μέσα από την πορεία του κάθε λαού στους αιώνες. Αυτή η πολυετής πείρα και εμπειρία την έκανε να αντέξει και να φτάσει ως τις μέρες μας φανερώνοντας την αξία της.
Μέσα από την καθημερινότητα και τα χαρακτηριστικά της κάθε εποχής κράτησε και διατήρησε στοιχεία που άντεξαν στον χρόνο γιατί προήγαγαν αυθεντικές αξίες. Επηρεασμένη από την ιστορία του κάθε τόπου, τη γεωγραφική του θέση, το κλίμα και τα γεωφυσικά του χαρακτηριστικά διαμορφώνει την πολιτιστική ταυτότητα κάθε λαού. Δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στον άνθρωπο και στις αισθήσεις του μέσα στα έθιμα της παράδοσης του κάθε τόπου ξαναβρίσκουμε γεύσεις, αρώματα, εικόνες και ακούσματα αυθεντικά.
Η παραδοσιακή Ποντιακή κουζίνα χρησιμοποιεί απλά συστατικά χωρίς μεγάλη επεξεργασία και συνδυάζει με σοφία υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη. Ο οργανισμός δεν καταπονείται με πολύ επεξεργασμένες τροφές και πρωτόγνωρα συστατικά. Η διατροφή αυτή προσφέρεται ως πρόταση ικανή να αντιπαρατεθεί στα σύγχρονα διατροφικά προβλήματα, που οδήγησαν σε προβλήματα όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και άλλες ασθένειες.
Πηγή: AegeanNews