Ποντιακές συνταγές: Χαψία γιαχνί |
της Άννας Αποστολίδου
Τα Χαψία για τους Πόντιους είναι τα δημοφιλέστερα ψάρια στον Πόντο. Ένα είδος γαύρου που βρίσκεται σε αφθονία στην Μαύρη Θάλασσα.
Υλικά
- 1 κιλό χαψία φρέσκα
- 3 μεγάλα κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Ρίγανη
- Πιπέρι (πάπρικα ή καγιέν, κατά προτίμηση)
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τα χαψία. Αλατίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Καθαρίζουμε και χοντροκόβουμε τα κρεμμύδια (καλύτερα να είναι σε χοντρές λωρίδες).
Σ’ ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια. Αλατίζουμε ελαφρώς, και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαραθούν.
Στη συνέχεια, τοποθετούμε πάνω τα χαψία το ένα δίπλα στο άλλο, πασπαλίζουμε με ρίγανη και πάπρικα, προσθέτουμε το νερό και σκεπάζουμε. Αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.