Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Γιώργος Λυσαρίδης: Πρωτοβουλία για το νέο κύκλο ζωής της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Γιώργος Λυσαρίδης: Πρωτοβουλία για το νέο κύκλο ζωής της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης
Γιώργος Λυσαρίδης: Πρωτοβουλία για το νέο κύκλο ζωής της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης 

Με επιστολή του προς το e-Pontos ο Γιώργος Λυσαρίδης, πρ. Γεν. Γραμματέας ΥΜΑ-Θ και υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν σε λίγες μέρες στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης, κάνει γνωστό τόσο τους υπόλοιπους υποψήφιους της ομάδας όσο και τις θέσεις του για την επόμενη τριετία στη διοίκηση της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης.

Αγαπητές Φίλες, Αγαπητοί Φίλοι,
Μέλη της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης

Απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, τα μέλη της Ευξείνου Λέσχης, προκειμένου, μέσα από τις σκέψεις που παραθέτουμε, να σας κάνουμε κοινωνούς του ενδιαφέροντός μας για τα διοικητικά πράγματα της Ευξείνου Λέσχης.

Όπως συμβαίνει σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς, έτσι και η ζωή της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης έχει τους δικούς της κύκλους. Το Σωματείο μας βρίσκεται τώρα μπροστά στην ανάγκη να ανοίξει έναν καινούργιο κύκλο στη ζωή του. Προσανατολισμένο στις σύγχρονες συνθήκες και, πάντοτε, με σεβασμό στις εδραιωμένες αρχές και αξίες των ιδρυτών του και όλων εκείνων των Ποντίων πατριωτών που το υπηρέτησαν με ανιδιοτέλεια.

Η αίγλη, το κύρος και η κοινή παραδοχή πως η Εύξεινος Λέσχη αποτελεί την «μήτρα» στο χώρο των ποντιακών σωματείων, συνιστά μιά πολύτιμη παρακαταθήκη, η οποία όμως δεν πρέπει να καθηλώνεται σε στασιμότητα και ακινησία, αλλά να επιβεβαιώνεται διαρκώς με τη δράση της, τόσο στο εσωτερικό της, όσο και με εξωστρεφή προσανατολισμό. 

Για τον σκοπό αυτόν, χρειάζεται επανασχεδιασμός των δράσεων για την υπηρέτηση των στόχων της, χωρίς ασφαλώς παρέκκλιση από το καταστατικό της, το οποίο τους προσδιορίζει μέσα σε ένα εκτεταμένο πλαίσιο δραστηριοτήτων. Χρειάζεται, ακόμη, και επαναδιάταξη των δυνάμεών της, με ενεργοποίηση των τωρινών μελών και με προσέλκυση νέων. 

Σε αυτό το μεταβατικό στάδιο απαιτείται και το κατάλληλο διοικητικό σχήμα που θα εγγυάται την ομαλή μετάβαση από τον κύκλο που κλείνει σε αυτόν που πρέπει να ανοίξει. Με τη συνεισφορά προσώπων που θα διαθέσουν τη γνώση, την εμπειρία και τη σωφροσύνη τους, αλλά κυρίως νέων που θα προσφέρουν το πνεύμα της ανανέωσης, τον νεανικό ενθουσιασμό, την επιστημονική συγκρότηση, την τόλμη, την παραγωγή νέων ιδεών, τη γνώση και αξιοποίηση των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας και διάχυσης της ενημέρωσης. Με κοινό για όλους κριτήριο την αγάπη για την Εύξεινο Λέσχη, τον σεβασμό στην ιστορία και στις παραδόσεις της, τη φροντίδα για το μέλλον της και το γενικότερο ενδιαφέρον τους για τα κοινά των Ποντίων.

Σε αυτή την πρόκληση αποφασίσαμε να ανταποκριθούμε διαθέτοντας τις δυνάμεις μας για την επίτευξη του διπλού στόχου, αφενός να προετοιμάσουμε την ομαλή παράδοση της σκυτάλης σε ανανεωμένο διοικητικό δυναμικό, ώριμο και ικανό να την παραλάβει και, αφετέρου, να επιβεβαιώσει η Εύξεινος Λέσχη, μέσα από τη λειτουργία και τις δράσεις της, την ιστορική της πρωτοπορία και τη μητροπολιτική της θέση ανάμεσα σε όλα τα ποντιακά σωματεία.

Σας βεβαιώνουμε ότι, στο ενδιαφέρον μας αυτό δεν υποκρύπτεται κανενός άλλου είδους ιδιοτέλεια ή υστεροβουλία. Το μοναδικό «αντίδωρο» που προσδοκούμε θα είναι η μέγιστη ηθική ικανοποίηση, εφόσον τελεσφορήσουν οι προσπάθειές μας για την επίτευξη του παραπάνω διπλού στόχου. 

Είμαστε αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουμε. Διαθέτουμε τις αναγκαίες δυνάμεις, το όραμα, τη διάθεση για συλλογική εργασία και προσφορά. Και, ασφαλώς, προσβλέπουμε και στη δική σας συμπαράσταση, κυρίως μετά την εκλογή μας, εφόσον με την ετυμηγορία σας μάς αναθέσετε τη διοίκηση της Ευξείνου Λέσχης για την επόμενη τριετία.

Το σχήμα, με το οποίο θα συμμετάσχουμε στις επικείμενες αρχαιρεσίες (επαναληπτική γενική συνέλευση, 22-23 Φεβρουαρίου) για την εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου, αποτελούν οι:

Υποψήφιοι για το Διοικητικό Συμβούλιο (μέχρι και 8 σταυροί) 

1. Λυσαρίδης Γιώργος, Εκπαιδευτικός, πρ. Γεν. Γραμματέας ΥΜΑ-Θ, υποψ. Πρόεδρος
2. Ανθόπουλος Κώστας, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής Δημοτικού Σχολείου Θεσ/νίκης
3. Αποστολίδης Κώστας, Επίτ. Δικηγόρος, πρ. Πρόεδρος Ευξείνου Λέσχης
4. Κυριακίδης Θεοδόσης, Πτυχιούχος Θεολογικής ΑΠΘ, Δρ Ιστορίας 
5. Μεντεσίδου Ανατολή, Δικηγόρος, Διδάκτωρ Νομικής Α.Π.Θ.
6. Πετανίδης Χρήστος, Αντιστράτηγος ΠΣ ε.α.
7. Τσακαλίδης Παύλος, Δρ Μουσικής, συνθέτης, μαέστρος
8. Χατζηκυριακίδης Κυριάκος, Πτυχιούχος Φιλοσοφικής ΑΠΘ, Δρ Ιστορίας 

Υποψήφιοι για την Εξελεγκτική Επιτροπή (μέχρι και 2 σταυροί)

1. Κούσης Θεόδωρος, συντ. Εκπαιδευτικός
2. Μεντεσίδης Ιωάννης, συντ. Υπάλληλος ΕΛΤΑ