Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ταξίδι στον Πόντο με όχημα τη μουσική και τον χορό…

Ταξίδι στον Πόντο με όχημα τη μουσική και τον χορό…
Ταξίδι στον Πόντο με όχημα τη μουσική και τον χορό… 

Μνήμες, συγκίνηση, δέος: Τρεις λέξεις που περιγράφουν τη χθεσινή εκδήλωση της Λαογραφικής Ενωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» που πραγματοποιήθηκε στη γεμάτη από κόσμο Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

 Στην εκδήλωση που είχε ως τίτλο «Τα μέρα μουν» έγινε ένα μουσικοχορευτικό οδοιπορικό απ’ άκρη σ’ άκρη του Πόντου, ενώ μουσική, χορός και ιστορικά στοιχεία σε ένα μαεστρικό πλέξιμο οδήγησαν τους παρευρεθέντες σε μέρη με έντονο άρωμα του ελληνισμού. Στο οδοιπορικό έγιναν 7 «στάσεις» σε περιοχές με έντονο ενδιαφέρον στη χορευτική έκφραση, με το άρωμα της Ποντιακής μουσικοχορευτικής παράδοσης να «αναδύεται» έντονο καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Ταξίδι στον Πόντο με όχημα τη μουσική και τον χορό…

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι «Όπως αναφέρεται και στην ταυτότητα της Ένωσής μας το χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές είναι να διατηρήσουμε αναλλοίωτη στη μνήμη του λαού μας, την ιστορία του και τον πολιτισμό του, ως πολύτιμη παρακαταθήκη για το μέλλον μας. Αποτελεί ύψιστο στόχο για μας, να το εκπληρώσουμε, όσο το δυνατόν καλύτερα, και να διασώσουμε όλα αυτά τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ταυτότητά μας, στους αιώνες. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιούμε και τη σημερινή εκδήλωση, αυτό το μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στις Αλησμόνητες Πατρίδες του Πόντου».

Ταξίδι στον Πόντο με όχημα τη μουσική και τον χορό…

Ποντιακά τραγούδια χόρεψε η χορευτική ομάδα του Πόντου των «Αλησμόνητων Πατρίδων», τραγούδησε η Χορωδία Ενηλίκων του Συλλόγου, ενώ την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε ο χοροδιδάσκαλος Ιστορικής Λαογραφικής Ένωσης Λάρισας «Αλησμόνητες Πατρίδες» Δημόπουλος Δημήτριος. Μουσική έπαιξαν οι Λάζαρος Καριψιάδης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Χρήστος Ιωαννίδης, Κυριάκος Χρυσικός ενώ χοράρχες ήταν οι Αλέξανδρος Κωνσταντίνου και Δήμητρα Χρυσάκη. Την εκδήλωση παρουσίασε η μουσικός παραγωγός Μάγδα Αθανασιάδου.

Πηγή: Ελευθερία