Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2020

Εκδήλωση τιμής και Μνήμης για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων στην Ελληνογαλλική σχολή “Jeanne D' Arc”

Εκδήλωση τιμής και Μνήμης για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων στην Ελληνογαλλική σχολή “Jeanne D' Arc”
Εκδήλωση τιμής και Μνήμης για τη Γενοκτονία Ποντίων και Αρμενίων στην Ελληνογαλλική σχολή “Jeanne D' Arc” 

Σκοπός της δημόσιας εκπαίδευσης, βάσει των επιταγών του Συντάγματος, είναι μεταξύ άλλων η καλλιέργεια της εθνικής μας αυτοσυνειδησίας. Η διάσωση της εθνικής μνήμης, όπως και γενικότερα της ιστορικής μνήμης του κάθε λαού, αλλά και η διάδοση και μεταλαμπάδευση στις νεώτερες γενιές αποτελεί προτεραιότητα για λαούς που επιθυμούν να επιβιώσουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, με συνεχείς προκλήσεις, όπου όλα γύρω μας είναι ρευστά.

Η εκδήλωση είχε ως στόχο να τιμήσει τα θύματα των Γενοκτονιών και να μας κάνει κοινωνούς όσων διαδραματίστηκαν πριν από έναν περίπου αιώνα στη Μικρά Ασία από το τουρκικό κράτος εις βάρος των χριστιανών της Ανατολής. Η διάσωση της συλλογικής μας μνήμης μάς αφορά όλους: όχι μόνο τους απογόνους των Ποντίων και λοιπών Μικρασιατών προσφύγων ή των Αρμενίων και των Ασσυρίων και γενικά των επιζώντων των γενοκτονιών των χριστιανών των Ανατολής, αλλά τον κάθε Έλληνα ξεχωριστά, τον κάθε χριστιανό και εν τέλει τον κάθε άνθρωπο.


Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Αγγελική Βώκου, Διευθύντρια του Γυμνασίου. Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών, Θεοφάνης Μαλκίδης. Την εκδήλωση πλούτισαν με την παρουσία τους ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Αργυρούπολης κ. Ηλίας Ιορδανίδης με το χορευτικό του Συλλόγου και η AVETIS Dance School με τη δασκάλα αρμενικών χορών Σουσανίκ Σεμερτζιάν, οι οποίοι χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς του τόπου τους. Επίσης, μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Ποντίων Αργυρούπολης με χοράρχη την κ. Ποτσίδου ερμήνευσαν τραγούδια παραδοσιακής ζυγιάς (λύρα και νταούλι). Ο Αρμένιος τραγουδιστής Χαίκ Γιαζιτζιάν μας ταξίδεψε με τα τραγούδια και το ούτι του. Στο πιάνο τον συνόδευε ο κ. Γ. Παπαδόπουλος.


Την εκδήλωση, η οποία διοργανώθηκε από τις καθηγήτριες του Γυμνασίου κ. Ντόρα Ασυριάν και κ. Παρασκευή Βίλλα, τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός άλλων και, η κ. Τοστογιάν, αντιπρέσβειρα της Δημοκρατίας της Αρμενίας, η κ. Χριψιμέ Χαρουτιουνιάν, Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής επιτροπής, ο κ. Σ. Αμπαριάν, μέλος της Αρμενικής Εθνικής επιτροπής ο κ. Γ. Δρούζας, Έφορος Πειραϊκού Συνδέσμου, ο κ. Σπυρίδων, Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Πηγή: Η Φωνή των Πειραιωτών