Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

«Ο Πόντος των Αγίων» παρουσιάστηκε στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού (Φωτο - Video)

«Ο Πόντος των Αγίων» παρουσιάστηκε στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού
«Ο Πόντος των Αγίων» παρουσιάστηκε στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού

Με έντονο το θρησκευτικό αίσθημα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου στη Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού η εκδήλωση με τίτλο «Ο Πόντος των Αγίων» όπου προβλήθηκαν Άγιοι με ρίζες από τον Πόντο που βίωσαν την προσφυγιά και η αγιοκατάταξή τους έγινε τα τελευταία χρόνια. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν αρχές του τόπου, οι Μητροπολίτες Σερβίων & Κοζάνης, Καστοριάς και Δράμας, ενώ η αίθουσα της Στέγης Ποντιακού Ελληνισμού ήταν κατάμεστη.

«Ο Πόντος των Αγίων» παρουσιάστηκε στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού

«Το παρελθόν αποτελεί τη ρίζα που στηρίζει και καρποφορεί το δέντρο. Το έχουμε ανάγκη ιδιαίτερα σήμερα ως Έλληνες καθώς ο Τούρκος εξ Ανατολής βρυχάται» ανέφερε ο  Μητροπολίτης Σερβίων & Κοζάνης κ.κ. Παύλος κάνοντας ένα σχόλιο για την επεμβατική συμπεριφορά των Τούρκων, ενώ αναφέρθηκε και στα διεθνή γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

«Ο Πόντος των Αγίων» παρουσιάστηκε στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού

Οι δύο προσκεκλημένοι μητροπολίτες, από την άλλη, ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ και ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, παρουσίασαν στοιχεία του βίου της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας και του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη, αντίστοιχα. Η Αγία Σοφία της Κλεισούρας, όπως ανέφερε ο μητροπολίτης Καστοριάς που ζυμώθηκε με το ποντιακό στοιχείο, κατέληξε στην Κλεισούρα ως πρόσφυγας από την Τραπεζούντα και έζησε στο εκεί μοναστήρι τα τελευταία σαράντα οχτώ χρόνια της ζωής της. Το 2012 έγινε η αγιοκατάταξη της στην οποία συνέδραμε και ο ο Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος. Ο τελευταίος μίλησε για τον Άγιο Γεώργιο Καρσλίδη με καταγωγή από τον Πόντο, που η αγιοσύνη του αναγνωρίστηκε το 2008, και έπειτα από εκδιώξεις κατέληξε στη Δράμα.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης και την παρουσίαση είχε, ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης.


Επί σκηνής ερμήνευσαν Ποντιακά τραγούδια θρησκευτικού περιεχομένου, οι Πόντιοι καλλιτέχνες (με αλφαβητική σειρά): Αλεξανδρίδης Στάθης (τραγούδι), Ανδρεάδης Λευτέρης (τραγούδι), Ιωακειμίδης Δημήτρης (λύρα), Κοκκινίδης Νίκος (λύρα), Παγκαλίδης Ηλίας (λύρα), Παπαδόπουλος Κυριάκος (κλαρίνο), Πουτακίδης Κώστας (τραγούδι), Χαϊτίδης Γιώργος (νταούλι).

Επίσης, προβλήθηκαν ολιγόλεπτα βίντεο, με σημείο αναφοράς Αγίους του Πόντου και το βίο της Αγίας Σοφίας Κλεισούρας και του Αγίου Γεωργίου Καρσλίδη.

Μπορείτε να δείτε πλούσιο φωτογραφικό υλικό, εδώ.