Με κάθε επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 13ο συναπάντημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας |
Το 13ο συναπάντημα της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων της Αυστραλίας έκλεισε με την τελευταία εκδήλωση που έλαβε χώρα στο μνημείο Γενοκτονιών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων, στο κοιμητήριο του Salisbury (2 Spains Rd, Salisbury Downs SA 5108) όπου πραγματοποιήθηκε και η κατάθεση Στεφάνων σε μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας. Τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Θεοφιλέστατο επίσκοπο Σινώπης κ. Σιλουανό με την συνοδεία του αιδεσιμότατου Πατέρα Χρήστου Τσορακλίδη.
Το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε με την παρακολούθηση της λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγ. Δημητρίου χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σιλουανού. Την λειτουργία παρακολούθησαν αντιπρόσωποι όλων των Ποντιακών Οργανώσεων της Ομοσπονδίας μας, μεταξύ των οποίων ήταν Πρόεδροι Συλλόγων, μέλη διοικητικών συμβουλίων, πλήθος κόσμου, καθώς και πολλά παιδιά ντυμένα με την Ποντιακή φορεσιά που είχαν έρθει για το Συναπάντημα.
Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Τιμώντας του Ηρωές μας». Μια εκδήλωση αφιερωμένη στους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας της Αδελαίδας αλλά και της ευρύτερης πολιτείας, που πρωταγωνίστησαν κατά την περίοδο της Γενοκτονίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων). Επίσημος καλεσμένος αλλά και οικοδεσπότης ταυτόχρονα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σιλουανός ο οποίος σε σύντομη ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων «Η στέρηση της Ελευθερίας κάποιου, ισοδυναμεί με Γενοκτονία. Διότι χωρίς ελευθερία είσαι νεκρός» και αυτό έγινε κατά την περίοδο 1914 με 1922.
Τον λόγο πήρε κατόπιν ο πρώην υπουργός Μάικλ Άτκινσον, πρωταγωνιστής και πρωτεργάτης της πρώτης αναγνώρισης στην Πολιτεία της Νότιας Αυστραλίας. Ο κος Άτκινσον έκανε μια μικρή ανασκόπηση της ιστορίας της αναγνώρισης στην Νότια Αυστραλία.
Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον εξαίρετο και βέβαια γνωστότατο πλέον σε όλη την Αυστραλία Δρ Παναγιώτη Διαμάντη ειδικευμένο στις Γενοκτονίες. Ο Παναγιώτης Διαμάντης ανέπτυξε την Ιστορία πίσω από την βοήθεια που είχε σταλεί εκείνη την περίοδο (1914 με 1922) από τις γύρω περιοχές της Αδελαίδας αλλά και την ίδια την Αδελαίδα. Ονόματα όπως του αιδεσιμώτατου James E. Cresswell καθώς και της Ethel Cooper και των υποστηρικτών τους οι οποίοι υποστήριξαν τον σκοπό τους έχοντας στο νους τους ότι: «ακόμα και στις πιο σκοτεινές μέρες της ανθρωπότητας, πάντα υπάρχει μια ηλιαχτίδα φωτός».
Στο τελείωμα της εκδήλωσης δόθηκαν ως δώρο στο Θεοφιλέστατο Επίσκοπο αλλά και στον Πατέρα Χρήστο από μία εικόνα της Παναγίας Σουμελά, ενώ στον πρώην υπουργό Μάικ Ατκινσον δόθηκε το βραβείο «Υψηλάντης» που αντιπροσωπεύει την δύναμη και την αφοσίωση σε έναν αγώνα με την πίστη στην πραγματοποίησή του. Έναν αγώνα που έκανε ο συγκεκριμένος πολιτικός για την αναγνώριση της Γενοκτονίας στην Βουλή της Νότιας Αυστραλίας.
Τέλος η Φιλόπτωχος της Ενορίας του Αγ. Δημητρίου μερίμνησε για τα νηστίσιμα φαγητά που προσφέρθηκαν στο τέλος της Ομιλίας.
Περισσότερο φωτογραφικό υλικό μπορείτε να δείτε εδώ.