O Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο χορό του Συλλόγου Ποντίων Νέας Υόρκης "Οι Κομνηνοί" |
της Ρεβέκκας Παπαδοπούλου
Η νεολαία έδωσε και πάλι δυναμικό και ενθουσιώδες παρών στην ετήσια χοροεσπερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ποντίων “Κομνηνοί” της Νέας Υόρκης το Σάββατο 7 Μαρτίου στο Terrace on the Park, γιορτάζοντας τα 55 χρόνια από την ίδρυσή του.
Τα τρία χορευτικά του Συλλόγου έκλεψαν κυριολεκτικά την παράσταση ζωντανεύοντας παραδόσεις του Πόντου και γεμίζοντας με υπερηφάνεια τους μεγαλύτερους.
Την εκδήλωση ευλόγησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, δρ Κωνσταντίνος Κούτρας, ο συμπρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης, Βασίλης Γκουρνέλος, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ – Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης και οι πρώην πρόεδροι των “Κομνηνών”, Στέφανος Αμανατίδης και Σάββας Κωνσταντινίδης.
Στο καλωσόρισμά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Δημήτρης Μολοχίδης σημείωσε πως “οι Πόντιοι είναι εδώ όχι μόνο να διασκεδάσουν αλλά και να τιμήσουν την ιστορία που έχουν πάνω από 3.000 χρόνια” και ευχαρίστησε τους χορηγούς του χορού αλλά και του ημερολογίου που για άλλη μια χρονιά εξέδωσαν οι “Κομνηνοί”, ενώ προανήγγειλε την αναβολή της εκδήλωσης που επρόκειτο να διοργανώσει το Μάιο η Παμποντιακή Ομοσπονδία στα Ηνωμένα Έθνη.
Το συντονισμό του χορού ανέλαβαν δύο εκπρόσωποι της νέας γενιάς, η Χαρίκλεια Αμανατίδη και ο Γιώργος Πετρίδης.
Τα χορευτικά συνόδευσαν οι μουσικοί Δημήτρης Στεφανίδης στη λύρα, – ο οποίος τραγούδησε κιόλας- Γιάννης Απαζίδης στα πλήκτρα και Σωκράτης Τογρίδης στο νταούλι.
Ο Αρχιεπίσκοπος
“Δεν μπορούσα να φανταστώ πιο υπέροχη, πιο δυνατή, πιο ενθουσιώδη εκδήλωση. Τους έβλεπα να χορεύουν και έκλεινα τα μάτια μου και έλεγα που είμαι τώρα; Στην Τραπεζούντα είμαι; στην Σαμψούντα, στην Ορντού, στα Κοτύωρα, στην Κερασούντα, στην Αργυρούπολη του Πόντου; Πού είμαι; Διότι χορεύουν τα παιδιά μας σα να βγήκαν πραγματικά από κείνη την εποχή”, επισήμανε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος παρακολούθησε με ενδιαφέρον και έκδηλο ενθουσιασμό τους ποντιακούς χορούς, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πάντα όταν βγαίνουν να χορέψουν οι Πόντιοι “σείεται ο τόπος”.
“Οι ποντιακοί χοροί έχουν μια παλληκαριά, έχουν μια γενναιότητα. Έβλεπα τα παιδιά που χόρευαν, τα αγόρια με τι δύναμη, γενναιότητα, με τι αξιοπρέπεια. Και τα κορίτσια, με τι σεμνότητα, τι ομορφιά, με τι σεβασμό χόρευαν. Αλλά πόσο δύσκολο είναι να συνδυάσεις αυτή τη γενναιότητα και τον σεβασμό με την σοβαρότητα. Πραγματικά, οι χοροί οι δικοί μας, οι ποντιακοί χοροί, κατάφεραν μέσα στους αιώνες να συνδυάσουν αυτά τα ωραία πράγματα”, σημείωσε.
Ο Σεβασμιώτατος τόνισε πως “η Ποντιακή φυλή είναι πολύ δυνατή ράτσα”, προσθέτοντας πως “όπου και να πας, ο Πόντιος δε χάνει την ταυτότητά του, δεν ξεχνάει ότι είναι Πόντιος” και μοιράστηκε με τους συνδαιτυμόνες μια εμπειρία που είχε όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Παναγία Σουμελά, το πνευματικό σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού το καλοκαίρι του 2010, καθώς ως Αρχιγραμματέας της Συνόδου στο Φανάρι συμμετείχε στην προετοιμασία για την πρώτη Θεία Λειτουργία στην ιστορική μονή έπειτα από 88 χρόνια.
“Ο Πατριάρχης μας κατάφερε να πείσει τους Τούρκους για πρώτη φορά να μας αφήσουν να κάνουμε Θεία Λειτουργία στην Παναγία τη Σουμελά. Και κάναμε έξι χρόνια συνέχεια Θεία Λειτουργία, κάθε καλοκαίρι, στην πανήγυρη της Παναγίας της Σουμελά. Στην πραγματική Παναγία Σουμελά, όχι στην γιαλαντζί που υπάρχει στην Ελλάδα, εκεί στη Βέροια. Εκεί, στο πραγματικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης μαζί με μητροπολίτες κάνανε Θεία Λειτουργία”, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, τονίζοντας ότι “την Παναγία την Σουμελά δεν τη σέβονται μόνο οι Έλληνες Πόντιοι αλλά όλοι οι Πόντιοι και σήμερα ακόμα και οι Τούρκοι ανεβαίνουν και προσκυνούν την Παναγία τη Σουμελά”.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο έργο ανακαίνισης της μονής που βρίσκεται σε εξέλιξη από το Υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας και κάλεσε τους Πόντιους να επισκεφθούν την Παναγία Σουμελά μόλις ανοίξει και πάλι.
Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως ακόμα και “όλος ο κόσμος να χαθεί, όλος ο Ελληνισμός να καταστραφεί, αλλά να μείνουν οι Πόντιοι, ο Ελληνισμός θα ξαναγεννηθεί (ακριβώς) γιατί υπάρχουν οι Πόντιοι. Είναι δυνατή ράτσα” και προέτρεψε τους Ποντίους της Νέας Υόρκης να διατηρήσουν τους χορούς, τη διάλεκτο, τις παραδόσεις τους, τον κεμεντζέ, τα πάντα και να προσπαθήσουν να γίνουν περισσότεροι. “Τίποτα να μη χαθεί”, είπε και τόνισε πως “αν επιβιώσει ο Ποντιακός Ελληνισμός, ο Ελληνισμός δεν θα πεθάνει ποτέ”.
Σημείωσε, τέλος, πως “και η Εκκλησία χρειάζεται πιο πολλούς Ποντίους. Θέλω πιο πολλούς Πόντιους παπάδες. Να με δώσετε παπάδες Πόντιους, σαν τα παιδιά αυτά, γενναία παιδιά, σοβαρά παιδιά, δυνατά παιδιά. Θα έχουμε παπάδες Ποντίους πιο πολλούς και δεσποτάδες Ποντίους πιο πολλούς”.
Οι χαιρετισμοί
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κούτρας δήλωσε υπερήφανος για τα νεαρά Ποντιόπουλα και συνεχάρη τους γονείς που μεταλαμπαδεύουν την Ελληνική ψυχή και την ποντιακή ψυχή στα παιδιά τους. “Πάντα είστε υπέροχοι, αλλά ιδιαίτερα αυτές τις μέρες, εσείς, τα παιδιά μας δίνετε κουράγιο, γιατί βλέπετε ότι στην πατρίδα μας εδώ και 4-5 μέρες συμβαίνει κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο”, είπε, αναφερόμενος στα γεγονότα στον Έβρο.
“Υπάρχει ένα κράτος που μας απειλεί. Υπάρχει ένα κράτος που έχει εξαπολύσει υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ελλάδος. Ποιο είναι αυτό το κράτος; Είναι το κράτος που δεν αναγνωρίζει την Ποντιακή Γενοκτονία, είναι το κράτος που δεν αναγνωρίζει την Αρμενική Γενοκτονία, είναι το κράτος που έχει καταλάβει τη μισή Κύπρο, είναι το κράτος που κρατάει φυλακισμένο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι το κράτος που δεν ανοίγει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το κράτος που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη, το κράτος που απειλεί να κάνει την Αγία Σοφία τζαμί. Έναντι αυτού του κράτους ταραξία, όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι με μπροστάρηδες τους Ποντίους και σας ευχαριστώ πάρα πολύ γι’ αυτό”, τόνισε ο κ. Κούτρας.
Ο πρόεδρος Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής – Καναδά, Κώστας Τσιλφίδης, εξήρε την 55χρονη προσφορά των “Κομνηνών” στον Ποντιακό Ελληνισμό και τόνισε πως βλέποντας τα παιδιά να χορεύουν με τόσο καμάρι διαπιστώνουμε πως “οι κόποι μας δεν πάνε χαμένοι”. “Αυτά τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα μας για το μέλλον. Εσείς θα διατηρήσετε και θα προστατέψετε τα έθιμά μας, τα τραγούδια μας, τη μουσική μας, τη διάλεκτό μας. Εσείς θα διαιωνίσετε την ιστορία των προγόνων μας”, τόνισε ο κ. Τσιλφίδης και κάλεσε τα παιδιά να είναι υπερήφανοι που είναι Πόντιοι.