Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Τα 90 χρόνια του παρουσίασαν οι «Αργοναύται – Κομνηνοί» στο «Αλάτι της Γης» (Video)

Τα 90 χρόνια του παρουσίασαν οι «Αργοναύται – Κομνηνοί» στο «Αλάτι της Γης»
Τα 90 χρόνια του παρουσίασαν οι «Αργοναύται – Κομνηνοί» στο «Αλάτι της Γης»

Ο Λάμπρος Λιάβας και το «Αλάτι της Γης» παρουσίασαν σε Ποντιακό γλέντι με μια μεγάλη μουσική και χορευτική παρέα, την ιστορία του Συλλόγου Ποντίων Καλλιθέας «Αργοναύται – Κομνηνοί».

Ο Σύλλογος Ποντίων "Αργοναύται - Κομνηνοί" συμπληρώνει φέτος 90 χρόνια κοινωνικής προσφοράς, μέσα από ερευνητικές, επιμορφωτικές και καλλιτεχνικές δράσεις που στοχεύουν στην προβολή και διάδοση της ταυτότητας και του πολιτισμού του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ο πρόεδρος Θεόφιλος Καστανίδης αναφέρθηκε στο πλούσιο έργο του Συλλόγου, ενώ η ιστορικός Λένα Καλπίδου (ερευνήτρια της Ποντιακής λαογραφίας) μας μίλησε για το «Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού» στη Νέα Σμύρνη και παρουσιάζει την αστική γυναικεία φορεσιά της Τραπεζούντας.

Ο Κώστας Σαββινίδης, δάσκαλος της χορευτικής ομάδας του Συλλόγου, μας ξενάγησε στα διαφορετικά ύφη που διακρίνουν τα μουσικά και χορευτικά ιδιώματα στις επιμέρους περιοχές του Πόντου: Τραπεζούντα, Ματσούκα, Δυτικό Πόντο, Καρς κ.ά.

Συμμετείχαν οι μουσικοί: Ηλίας Αβραμίδης (κεμεντζέ-τραγούδι), Χρήστος Καλιοντζίδης (κεμανέ-κεμεντζέ-τραγούδι), Ανέστης Ιωακειμίδης (κεμεντζέ-τραγούδι), Αντωνία Καραγιαννίδου (τραγούδι), Παντελής Νικολαΐδης (γαβάλ-αγγείο), Παύλος Φωτιάδης (λαούτο), Παύλος Ταχματζίδης και Περικλής Κατσώτης (κρουστά).

Χόρεψαν μέλη του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» (επιμέλεια: Κώστας Σαββινίδης, Κώστας Παυλίδης).