Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα 

Την Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020 στην αίθουσα «Γεώργιος Σακκάς» της Ένωσής Ποντίων Νίκαιας - Κορυδαλλού, πραγματοποιήθηκε η πρώτη από μια σειρά προγραμματισμένων εκδηλώσεων, για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυση της, το 1950.

Το Δ.Σ. του συλλόγου επέλεξε στην εκδήλωση αυτή να προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το ντοκιμαντέρ «19.5.1919», του παραγωγού και σκηνοθέτη Φώτη Μάραντου, σε αρχισυνταξία του δημοσιογράφου Σπύρου Σιγούρου.

Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά σε παρόμοια εκδήλωση ελήφθη μέριμνα ώστε να υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα, γεγονός που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από την κοινότητα των κωφών, μεταξύ των οποίων υπάρχουν πολλοί με Ποντιακή καταγωγή οι οποίοι, όπως κατέθεσαν, δεν είχαν την ευκαιρία μέχρι τώρα να μαθαίνουν την ιστορία των προγόνων τους.

Ιδιαίτερα σημειολογική η παρουσία τους αν σκεφτεί κανείς ότι κατά την διάρκεια της Γενοκτονίας των Εβραίων, άτομα με σωματικές αναπηρίες, ψυχικές ασθένειες ή διανοητική καθυστέρηση στοχοποιήθηκαν για εξολόθρευση από τον γενοκτόνο Χίτλερ, μαθητή του Μουσταφά Κεμάλ.

Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού κα Όλγα Πολυχρονιάδου, ο Δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο Δήμαρχος Κορυδαλλού κ. Νικόλαος Χουρσαλάς, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νίκαιας, πάτερ Πέτρος Μελιδώνης, ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος κ. Γιώργος Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ. Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της Π.Ο.Ε. κ. Χρήστος Δημόπουλος, η Πρόεδρος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Ελλάδος κα Χριψιμέ Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Κυριάκος Μπατσάρας και ο Αντιπρόεδρος Β´ της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος κ. Παναγιώτης Κορδονούρης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι τίμησαν τη μνήμη τεσσάρων ανθρώπων του πολιτισμού μας που έφυγαν για τη αιωνιότητα. Τους: Γιώργο Τσορακλίδη, Χρήστο Τσενεκίδη, Ναυσικά Γκάγκα Ιασoνίδου και την Κική Δημουλά.

Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Την εκδήλωση επένδυσε μουσικά, μια ξεχωριστή καλλιτέχνις, η μουσικοσυνθέτης και σολίστ του ακορντεόν, Ζωή Τηγανούρια. Παρουσίασε το τραγούδι με τίτλο «Γενοκτονία» σε μουσική δική της και στίχους του Πασχάλη Μπούρα, καθώς και το «Σαμοθράκης βήμα» σε στίχους του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως & Σαμοθράκης κ.κ. Άνθιμου και το ορχηστρικό «Σερανίτσα». Έπαιξε συνοδευόμενη από τον Λάμπρο Βασιλείου που ερμήνευσε τα τραγούδια, τον Μιχάλη Βερβελάκη στην κλασική κιθάρα και τον Στέλιο Γενεράλη στα κρουστά.

Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» προλόγισαν οι συντελεστές του κ. Φώτης Μάραντος και κ. Σπύρος Σιγούρος, το οποίο είναι η τρίτη μεγάλη παραγωγή της εταιρείας Hellas TV, του κου Μάραντου και έγινε με αποκλειστικά δική της χρηματοδότηση.

Το ντοκιμαντέρ «19.5.1919» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Στη συνέχεια του προγράμματος, ο καταξιωμένος ηθοποιός και πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς «Το Κόκκινο Ποτάμι» Τάκης Βαμβακίδης, απήγγειλε αποσπάσματα από το μνημειώδες ποίημα του Φίλωνα Κτενίδη «Η Καμπάνα του Πόντου» συνοδευόμενος από το Γιάννη Μιχαηλίδη στο τραγούδι, το Γιώργο Παπαδόπουλο στη λύρα και τον Παύλο Σταματίδη στο νταούλι.

Κατόπιν παλαιά μέλη του χορευτικού τμήματος, ο Δημοσθένης Καπακλής, ο Χρήστος Λαχανάς, ο Ανδρέας Τσαβταρίδης, ο Χάρης Τσαβταρίδης, ο Χρυσοβαλάντης Ιωαννίδης και ο Θοδωρής Μακρίδης, παρουσίασαν το χορό «Σέρρα». Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ακολούθησε συζήτηση με τους συντελεστές προκειμένου για να απαντηθούν ερωτήσεις του κοινού.

Ακολούθησε απονομή τιμητικών πλακετών στους κυρίους Βαμβακίδη, Μάραντο και Σιγούρο. Επίσης, η πρόεδρος ευχαρίστησε την κα Μανουέλα Καγιοπούλλου για την απόδοση της εκδήλωσης στην νοηματική γλώσσα.

Το e-Pontos ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.