Σάββατο 11 Απριλίου 2020

Τα «Κερκέλια» του Λαζάρου - Τι φτιάχνουν σήμερα οι Πόντιες νοικοκυρές

Τα «Κερκέλια» του Λαζάρου - Τι φτιάχνουν σήμερα οι Πόντιες νοικοκυρές
Τα «Κερκέλια» του Λαζάρου - Τι φτιάχνουν σήμερα οι Πόντιες νοικοκυρές

Πλησιάζει το Πάσχα και οι Πόντιοι αναβιώνουν κάθε τέτοια μέρα τα «Κερκέλια». Τα «Κερκέλια» είναι ένα είδος κουλουριού, που το φτιάχνουν οι Πόντιες νοικοκυρές το Σάββατο του Λαζάρου για να το δώσουν στα παιδιά που θα ψάλλουν την άλλη μέρα. Λέγεται ότι ο φτωχός Λάζαρος ζητιάνευε αλεύρι και με αυτό έκανε τα κερκέλια και τα μοίρασε στα φτωχά παιδιά που πεινούσαν. Μια άλλη εκδοχή θέλει τα κερκέλια να είναι το πρώτο φαγητό που έφαγε ο Λάζαρος μετά την Ανάσταση του από τον Κύριο. Οι Πόντιες νοικοκυρές θα παρουσιάσουν από την αρχή μέχρι το τέλος τη διαδικασία παρασκευής του κουλουριού αυτού, που γίνεται μόνο με αλεύρι και νερό.

Την επόμενη ψάλουν τα παιδιά τα κάλαντα των Βαΐων. Με τα φύλλα δάφνης που παίρνουν από την εκκλησία, τα παιδιά στολίζουν καλάθια στα οποία βάζουν τα αυγά που θα τους δώσουν. Τα κερκέλια τα περνούν σε ένα ξύλο το οποίο στη βάση του έχει άλλο ένα ξύλο σταυρωτά, ώστε να συγκρατούνται.

Τα κάλαντα των Βαΐων είναι:
Βάι βάι το βάι
Τρώγω ψάρι και χαψί
Και τη άλλη Κεκερή
Τρώγω το παχύ αρνί.
Θεία θεία αν το κερκέλ’
και δώσ’ με το κόκκινο τα’ ωβό.

Οι νοικοκυρές τους δίνουν αυγά, κερκέλια, καραμέλες, τσούγκουρα και σήμερα πλέον χρήματα. Από τα αυγά που θα μαζέψουν θα ψάξουν τα πιο γερά για να συμμετάσχουν στις «Αυγομαχίες». Οι πόντιοι ξεχωρίζουν τα γερά αυγά κότας από τον ήχο που κάνουν όταν τα χτυπούν στα δόντια τους κλείνοντας το ένα αυτί.