Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Η Γενοκτονία μέσα από το Πολιτικό Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου (Μέρος 2ο)

Η Γενοκτονία μέσα από το Πολιτικό Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου
Η Γενοκτονία μέσα από το Πολιτικό Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου

Μετά τον ξεριζωμό του 1922, μέρος του Πολιτικού Αρχείου του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου και των κατά τόπους επιτροπών των Ελλήνων του Πόντου (όπως της Κωνσταντινούπολης) διασώθηκε, μεταφέρθηκε στην Ελλάδα και, ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, παραδόθηκε από τον διατελέσαντα αντιπρόεδρο του Συμβουλίου, Λεωνίδα Ιασονίδη, στο ιστορικό σωματείο «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης».

Για μια εβδομάδα, αρχής γενομένης από το Σάββατο 16 Μαΐου 2020, η «Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης» μας ενημερώνει με αποσπάσματα επιστολών και εκθέσεων αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων, οι οποίες εντοπίζονται στο εν λόγω Αρχείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την επιμέλεια-εποπτεία ειδικής επιτροπής της «Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης», με επικεφαλής τη δρα Ράνια Καλογερίδου (μέλος ΕΔΙΠ, Τμήματος Ιατρικής), το Πολιτικό Αρχείο του Εθνικού Συμβουλίου του Πόντου συντηρήθηκε με δαπάνες του κ. Ιβάν Σαββίδη, και, αφού ψηφιοποιηθεί, θα είναι στη διάθεση του κοινού.

Επιστολή του Χρ. Α. Φουρνιάδη προς τον Μητροπολίτη Χαλδίας και Κερασούντος Λαυρέντιο, στην οποία εκφράζει την αγωνία του για την τύχη των συμπατριωτών του στην πόλη της Κερασούντας καθώς και στην Αμισό, πόλη που γνωρίζει την άφατη φρίκη από τα ειδεχθή εγκλήματα του ντόπιου διαβόητου σφαγέα των Ελλήνων Τοπάλ Οσμάν (αγά Φεριδίνογλου) και της συμμορίας του. Ο Χρ. Φουρνιάδης ζητά πληροφόρηση από τον Άγιο Χαλδίας και εύχεται σύντομα να απελευθερωθεί το Γένος από τον τουρκικό ζυγό και τις πιέσεις που υφίσταται.

Μέτωπον Ταχ. Τοκάτης 902 τη 21-4-V-922
Πανιερότατον Μητροπολίτην Χαλδείας και Κερασούντος Κύριον Κύριον Λαυρέντιον εις Φανάριον

Πανιερότατε,
Έρχομαι δια της παρούσης μου, όπως ασπαζόμενος την δεξιάν υμών σάς παρακαλέσω, ίνα με φανερώσητε πού, και τίνι τρόπω διάγουσιν οι εν Κερασούντι διαμένοντες, λίαν δε γνωστοί υμιν κ. Αλέξ. Δεληγεώργης γαμβρός μου μετά της οικογενείας του, Θεόδωρος Ξανθόπουλος. επίσης εάν δε αληθεύη ότι εξωρίσθησαν όλοι οι άνδρες εσωτερικόν κ’ πού.

Ανησυχώ λίαν δια την τύχην του Πόντου μας, μαθών εκ των εφημερίδων τας τελευταίας εν Αμισώ διαδραματισθείσας σφαγάς υπό των αιμοβόρων Τούρκων-Οσμάν-αγά.

Επικαλούμενος τας ευλογίας υμών, προς συνέχειαν του ιερού μας αγώνος τούτου δια την αποτίναξιν του απεχθούς ζυγού, κ’ ελπίζων ότι θέλω έχει ταχείαν υμών απάντησιν, ας ευαρεστηθή, παρακαλώ, η υμετέρα Πανιερότης να δεχθή τας προσρήσεις μου. Μεθ’ υπολήψεως

Ο εκ Κερασούντος,
Χρίστος Α. Φουρνιάδης