Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Οι Πόντιοι πριν 30 χρόνια τα καταφέραμε - Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα!

Οι Πόντιοι πριν 30 χρόνια τα καταφέραμε - Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα!
Οι Πόντιοι πριν 30 χρόνια τα καταφέραμε - Το ίδιο θα κάνουμε και σήμερα!

Πριν 30 χρόνια βιώσαμε μια τρομακτική κρίση. Την θυμόσαστε όλοι σας. Σε μια στιγμή ήρθαν τα πάνω κάτω, διαλύθηκαν τα πάντα. Κάποιοι από εμάς βρέθηκαν στην Ελλάδα, στην Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Κύπρο, κάποιοι έμειναν στην Ρωσία, Γεωργία, Αρμενία. Το κοινό στοιχείο ήταν όμως ένα. Όλοι έχασαν σχεδόν τα πάντα και ξεκίνησαν από την αρχή την ζωή τους. Και πολλοί πέτυχαν. Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στα πρόσωπα τα οποία αυτό το διάστημα έφτασαν στα μεγαλύτερα στρώματα της οικονομικής, πολιτικής, καλλιτεχνικής ζωής της όποιας χώρας διαβίωσης τους. Δούλεψαν σκληρά και υπό αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες. Και τα κατάφεραν. Δεν τους ήρθε σαν μάννα εξ ουρανού. Πάλεψαν για να βρεθούν την σωστή στιγμή στο σωστό μέρος με σωστές αποφάσεις.

Σήμερα βιώνουμε αντίστοιχες στιγμές και είναι η σειρά σας να πετύχετε αυτό που αξίζετε. Η πορεία είναι ανάλογη. Έχουμε δύο δρόμους. Να δεχτούμε την μιζέρια και να κλαψουρίζουμε για την αδικία που μας βρήκε ή να την παλέψουμε με την εμπειρία που είχαμε την τύχη να αποκτήσουμε από τον προηγούμενο βίο μας. Να πάρουμε παράδειγμα από αυτούς που τα κατάφεραν την προηγούμενη φορά και να πετύχουμε να είμαστε εμείς το παράδειγμα για την επόμενη γενιά μας.

Ο καθένας είναι ελεύθερος να διαλέγει τον δρόμο που θα ακολουθήσει, όμως έχει δικαίωμα και ηθική υποχρέωση να προσπαθήσει να πετύχει, κάνοντας περήφανο τον εαυτό του και τους δικούς του ανθρώπους.

Αδράξτε την ευκαιρία σας και οι καρποί της δεν θ'αργήσουν να φτάσουν. Το αξίζετε!

Βαλέριος Δανιηλίδης
Δικηγόρος, Κύπρος
Δημοτικός Σύμβουλος Λευκωσίας, Κύπρος