Κων. Περκουλίδης: «Δεν θα σταματήσουμε ποτέ τις προσπάθειες για τον Πόντο» |
της Κατερίνας Μαρούγκα
«Δεν θα σταματήσουμε ποτέ τις προσπάθειες για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ο Πόντος είναι στην καρδιά μας και την ψυχή μας. Θα συνεχίσουμε τον ιερό αγώνα μέχρι να επέλθει δικαίωση».
Το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Περκουλίδης, στις εκδηλώσεις για την μέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού που πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση μίας εβδομάδας λόγω της πανδημίας.
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο από την Περιφέρεια Θεσσαλίας με κάθε επισημότητα με σκοπό να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου, των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, τα οποία διήρκεσαν από το 1916 έως και το 1923 και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν το λαό των Ποντίων σε ένα λαό προσφύγων και διασποράς.
Συγκεκριμένα στις 11:00 εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο στη συμβολή των οδών Σταδίου και Μανδηλαρά στο άλσος Ανδρέας Βαλαχής έξω από το Κέντρο Νέας Ιωνίας, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής και η ομιλία του πρόεδρου της Ένωσης Ποντίων Μαγνησίας.
Ο κ. Περκουλίδης υπογράμμισε ότι «η 19η Μαΐου συμπυκνώνει όλα τα ιδανικά των Ελλήνων ποντιακής καταγωγής και τόνισε ότι πρέπει ο αγώνας μας να είναι διαρκής, συνεχής και επίπονος για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού».
«Έχουμε κάνει πολλά ως οργανωμένος ποντιακός χώρος. Έχουμε κερδίσει αρκετά αλλά απομένουν πολύ περισσότερα και αυτό είναι δύσκολο, καθώς δεν έχουμε την ενεργή συμπαράσταση της ελληνικής Πολιτείας, η οποία δεν φέρνει το θέμα σε διεθνή συνέδρια και συναντήσεις όπου μπορεί να εκφέρει λόγο. Με το όνομα της δήθεν ελληνοτουρκικής φιλίας δεν μπορούμε να καταφέρουμε τίποτα και αυτό έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μιλάει για γαλάζιες πατρίδες, όταν το ελληνικό πολιτικό προσωπικό δεν τολμάει να αναφέρει το όνομα Τουρκία, όταν αναφέρεται σε θηριωδίες εναντίον των Ελλήνων της Ανατολής. Εμείς δε θα σταματήσουμε ποτέ τις προσπάθειες, γιατί ο Πόντος είναι στη καρδιά και στην ψυχή μας. Θα συνεχίσουμε τον ιερό αγώνα μέχρι τη Δικαίωση».
«Οι Πόντιοι έφυγαν από τις πατρογονικές τους εστίες και βρέθηκαν στη μητέρα πατρίδα. Νομίζω πως αναλάβαμε και κληρονομήσαμε ένα εθνικό, θρησκευτικό και κυρίως ιστορικό χρέος», επισήμανε από την πλευρά της σε δηλώσεις η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη.
«Η 19η Μαΐου είναι πραγματικά ημέρα μνήμης, ιστορικής ανατομίας και περισυλλογής, ένα ποτέ ξανά αφενός και ένα μήνυμα γνώσης σε βάθος της ιστορίας για να μην επαναληφθεί, καθώς όποιος δε γνωρίζει την ιστορία είναι μοιραίο να την ξαναζήσει», πρόσθεσε ακόμη.
Οι Έλληνες του Πόντου εκτοπίστηκαν, ξεριζώθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν. Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος τόνισε ότι υπέστησαν μία πρωτοφανή θηριωδία πριν από 101 χρόνια.
«Όμως αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η ελληνική Πολιτεία έκανε ομόψυχα ένα μέρος του χρέος της και αναγνώρισε τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ιερή υποχρέωση όλων μας είναι να συνεχίσουμε, ώστε αυτή η Γενοκτονία να λάβει παγκόσμια προβολή και διεθνή αναγνώριση. Ο αγώνας για τη δικαίωση των Ελλήνων του Πόντου συνεχίζεται».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Κώστας Μαραβέγιας στάθηκε στην υποχρέωση όλων όχι μόνο απέναντι σε αυτούς που σφαγιάστηκαν, αλλά και σε εκείνους που προσπαθούν να κρατήσουν άσβεστη αυτή τη μνήμη να τονίζουμε τις ευθύνες που φέρουν διαχρονικά οι τουρκικές κυβερνήσεις. «Νομίζω είναι η ώρα να πέσουν οι μάσκες και η Ελληνική Πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», πρόσθεσε.
Η βουλευτής Μαγνησίας της Ν. Δ. Ζέττα Μακρή επισήμανε ότι πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη γενοκτονία του 20ου αιώνα και ζήτησε συγγνώμη για τον τρόπο υποδοχής αυτών των ανθρώπων στη μητέρα Ελλάδα.
Η 19η Μαΐου αποτέλεσε την τελευταία φάση εξόντωσης χιλιάδων Ποντίων της Ανατολής, υπενθύμισε από την πλευρά του ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. «Νομίζω ότι υπάρχει μία τεράστια ιστορική εκκρεμότητα από τη στιγμή που σε όλο τον κόσμο, χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται η ποντιακή ομοιογένεια έχουν αναγνωρίσει την πράξη αυτή ως Γενοκτονία. Η ελληνική Πολιτεία πρέπει όχι απλά να καταδικάσει αυτή την πράξη σε διεθνές επίπεδο αλλά να την αναγνωρίσει ως έγκλημα εφάμιλλο με τη Γενοκτονία των Αρμενίων αλλά και άλλες εκκαθαρίσεις πληθυσμών», πρόσθεσε.
Πηγή: Ταχυδρόμος