Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Πένθος για τους Ποντίους! «Έφυγε» ο Πόλιος Παπαγιαννίδης

Πένθος για τους Ποντίους! «Έφυγε» ο Πόλιος Παπαγιαννίδης
Πένθος για τους Ποντίους! «Έφυγε» ο Πόλιος Παπαγιαννίδης 

του Χρήστου Κωνσταντινίδη

Φτωχότερος είναι από τα ξημερώματα της Πέμπτης 14 Μαΐου 2020, ο καλλιτεχνικός κόσμος στην Ελλάδα, ιδιαίτερα του ποντιακού χώρου.

Και αυτό γιατί έφυγε από τη ζωή ένας μεγάλος εκπρόσωπος της ποντιακής παράδοσης. Ο λόγος για τον, ηλικίας 64 ετών, Πόλιο Παπαγιαννίδη, ο οποίος τον τελευταίο καιρό ταλαιπωρήθηκε από προβλήματα υγείας.

Ο εκφραστής της ποντιακής μούσας υπέστη οξύ έμφραγμα και νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ. Βγήκε όμως από την εντατική και πήρε εξιτήριο. Την τελευταία του πνοή άφησε στο σπίτι του στον Κεχρόκαμπο Καβάλας.

Ο μεγάλος Πόντιος καλλιτέχνης, του οποίου η λαλία διακρινόταν για το γλυκό ηχόχρωμα και τη σπάνια χροιά της, είχε κυκλοφορήσει τρεις δίσκους, οι δύο μαζί με τον αείμνηστο Γιώργο Αμαραντίδη. Πρόκειται για το “Ση Παρχαρί 'ς σο Δρόμον”, “Ο Σιμούλτς και ο Πόλιον”, “Ποντιακά τραγωδίας ο Σιμούλτς και ο Πόλιον μίαν κι άλλο”.

   

 Ο Πόλιος Παπαγιαννίδης, ο οποίος είχε ψυχαγωγήσει γενιές Ποντίων σε πανηγύρια, εκδηλώσεις και γιορτές, είχε παίξει επίσης στην ταινία «Εύραμε γαμπρόν για την Ανάσταν», το οποίο γυρίστηκε στη γενέτειρά του, το 1989.

   

Είχε συμμετάσχει συν τοις άλλοις στο θεατρικό έργο «Φίλπον», του Στάθη Ευσταθιάδη, το οποίο παρουσιάστηκε στην Αυστρία στις 28-4-2002, στη Χρυσούπολη στις 4-12-2002, στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2003, καθώς και στη Δράμα σε σκηνοθεσία του Θεόδωρου Διαμαντίδη. Συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους συγγενείς και φίλους του.

Μοιρολογούν τα ραχία, άμα τ'εμά τα ψόπα κί χαίρουνταν.
Άμον πετούμενον επέταξεν η ψυ σ' Πόλιο Παπαγιαννίδη!
Κλαίγ'νε τ' ορμία!
Σ' εμέτερα τα τραγωδίας εγέντον ερημία...