Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

Οι Πόντιοι στην Αυστραλία τίμησαν την Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης

Οι Πόντιοι στην Αυστραλία τίμησαν την Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης
Οι Πόντιοι στην Αυστραλία τίμησαν την Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης 

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας τίμησε την Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης (National Sorry Day) – 26η Μαϊου – θυμούμενη και αναγνωρίζοντας την κακομεταχείρηση των Αβορίγινων και των Νήσων των Στενών Torres και την βίαιη απομάκρυνση από τις οικογένειες και τις κοινότητές τους, «Οι Κλεμμένες Γενιές». Η Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης της Αυστραλίας μας φέρνει στον νου τα δικά μας χιλιάδες παιδιά αλλά και έφηβους τα οποία απήχθησαν από τις οικογένειές τους από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τις διάδοχες πολιτείες της για μια περίοδο πολλών αιώνων.

Η Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης είναι ημέρα αναγνώρισης του ψυχικού σθένους των επιζώντων των «Κλεμμένων Γενεών» και αντικατοπτρίζει και αποτελεί μια ευκαιρία για το πως μπορεί ο καθ’ ένας μας να συμβάλει στη διαδικασία επούλωσης. Η 26η Μαϊου 1998, καθιερώθηκε έναν χρόνο μετά την παράδοση της αναφοράς «Φέρνοντάς τους στο Σπίτι» (Bringing Them Home) στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Η Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης υπογραμμίζει την σημασία αναγνώρισης κακουχιών από εθνικές κυβερνήσεις σε οποιαδήποτε διαδικασία επούλωσης.

Στην μελέτη του για το φαινόμενο της γενοκτονίας, ο Δρ Ραφαήλ Λέμκιν δήλωσε ότι το «παιδομάζωμα», η πολιτική βίαιης απαγωγής ανηλίκων των Χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων, Αρμενίων κι Ασσυρίων από τις αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας – το ντέβσιρμε– ως παράδειγμα γενοκτονίας. Τα ανήλικα βίαια ισλαμοποιήθηκαν κι σχημάτισαν, για παράδειγμα, το σώμα των γενιτσάρων (Janissary).


Το αποτέλεσμα της έρευνας του Lemkin για την αναγκαστική απομάκρυνση παιδιών ήταν το άρθρο II παράγραφος ε της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη και την τιμωρία του εγκλήματος της γενοκτονίας (9 Δεκεμβρίου 1948):

Στη παρούσα Σύμβαση, γενοκτονία σημαίνει οποιαδήποτε από τις παρακάτω πράξεις οι οποίες γίνονται με πρόθεση την καταστροφή – ολοκληρωτικά ή τμηματικά – μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας, όπως: (e) Η βίαιη μεταφορά ανηλίκων μιας ομάδας σε άλλη ομάδα.

Η έκθεση «Φέρνοντάς τους στο Σπίτι» ήταν το αποτέλεσμα κυβερνητικής έρευνας στις πολιτικές προηγούμενων κυβερνήσεων οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την μεταφορά των ανηλίκων ιθαγενών παιδιών της Αυστραλίας από τις οικογένειες και τις κοινότητες τους κατά τον 20ο αιώνα.


Η ομογένεια (Αυστραλιανή ελληνική κοινότητα ) της Αυστραλίας – ειδικά αυτοί από οικογένειες με καταγωγή από τον Πόντο, την Μικρά Ασία και την Θράκη – είναι απόγονοι επιζώντων γενοκτονικών πολιτικών, απόγονοι οικογενειών οι οποίες υπέφεραν από τον χαμό κλεμμένων ανηλίκων. Σήμερα, Ημέρα Εθνικής Συγγνώμης της Αυστραλίας, λέμε στους ιθαγενείς της Αυστραλίας: «Καταλαβαίνουμε τον πόνο σας και λυπούμαστε για τους αδικοχαμένους σας».

Η Εθνική Ημέρα Συγγνώμης της Αυστραλίας είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση: εθνική αναγνώριση εθνικών παραβάσεων που ανοίγουν το δρόμο προς τη συμφιλίωση.