Σάββατο 30 Μαΐου 2020

Δράμας Παύλος: “Απεμπολούμε καθημερινά το πνεύμα της Παναγίας Σουμελά από την πατρίδα μας” (Video)

Δράμας Παύλος: “Απεμπολούμε καθημερινά το πνεύμα της Παναγίας Σουμελά από την πατρίδα μας”
Δράμας Παύλος: “Απεμπολούμε καθημερινά το πνεύμα της Παναγίας Σουμελά από την πατρίδα μας”

Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος μίλησε στην εκπομπή “OPEN ΕΛΛΑΔΑ” για την πρόθεση της γειτονικής χώρας να ανοίξει για το κοινό η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά σχολιάζοντας πως οι Τούρκοι “πολύ καλά κάνουν τη δουλειά τους και θέλουν να προβάλουν τα μνημεία της χώρας τους για να προσελκύσουν τουρισμό”.

“Ποιο, όμως, το ενδιαφέρον για εμάς τους “Νεοέλληνες” σχετικά με αυτή την κίνηση των Τούρκων;”, αναρωτήθηκε ο κ. Παύλος, αφού όπως με νόημα σχολίασε στη συνέχεια “απεμπολούμε καθημερινά το πνεύμα της Παναγίας Σουμελά από την πατρίδα μας και προσκολώμεθα στο πνεύμα της Δύσης, της Βαυαρικής νοοτροπίας του νεοελληνικού κράτους που ιδρύθηκε μετά την επανάσταση του 1821”.

Ο κ. Παύλος υπογράμμισε επίσης πως οι Έλληνες τουρίστες “ενοχλούν” όταν επισκέπτονται τη γειτονική χώρα καθώς “εμείς έχουμε απαράγραπτα πνευματικά δικαιώματα και αυτό ξυπνά συνειδήσεις”.


Σχετικά με την επέτειο Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων και για το δυσάρεστο γεγονός πως η νέες γενιές Ελλήνων δεν γνωρίζουν πολλά, ο κ. Παύλος σχολίασε με νόημα πως “διαχρονικά φρόντισε το ελληνικό κράτος” και πως οι εκδηλώσεις μνήμης τα δύο τελευταία χρόνια γίνονται απλώς “ανεκτές”.

Για το γεγονός της ιστορικής μας άγνοιας “υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί” είπε ο κ. Παύλος. “Είναι η ένοχη στάση των χριστιανικών μεγάλων δυνάμεων της Δύσεως που, για οικονομικά συμφέροντα, επέτρεψαν να συντελεστεί αυτή η γενοκτονία” ενώ συνέχισε λέγοντας πως “σπέρματα αυτής της γενοκτονίας υπάρχουν και στη σκέψη των ανθρώπων και σήμερα” αναφέροντας για παράδειγμα λόγια του πρώην υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας πως “οι άνθρωποι είναι παρακάτω από τους αριθμούς και από τα χρήματα”.

“Ο έλεγχος των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ανατολίας έφερε την Γενοκτονία και ήθελε να εξαφανίσει τους Αρμενίους και τους Έλληνες από εκεί”, είπε ο κ. Παύλος ενώ δήλωσε πως “τα ίδια γίνονται και στην εποχή μας με διαφορετικούς τρόπους και μέσα”.

Πηγή: Orthodoxia Info