Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Ο Θεόφιλος Κωτσίδης (e-Pontos) μιλάει στο e-Ptolemeos.gr με αφορμή την 19η Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με το βλέμμα στο αύριο

Ο Θεόφιλος Κωτσίδης (e-Pontos) μιλάει στο e-Ptolemeos.gr με αφορμή την 19η Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με το βλέμμα στο αύριο
Ο Θεόφιλος Κωτσίδης (e-Pontos) μιλάει στο e-Ptolemeos.gr με αφορμή την 19η Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με το βλέμμα στο αύριο

Ο Θεόφιλος Κωτσίδης (e-Pontos.gr) μιλάει στο e-Ptolemeos.gr με αφορμή την 19η Μαΐου: Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου με το βλέμμα στο αύριο.

Αρχικά, αναφέρθηκε στην τηλε–διημερίδα «Μνήμες Πόντου – Μνήμες Γενοκτονίας», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο σε διοργάνωση του e-Pontos.gr, με τη συμμετοχή αξιόλογων ομιλητών από Ελλάδα και το εξωτερικό.

Άνθρωποι του Ποντιακού χώρου (Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Θεοδόσης Κυριακίδης, Δημήτριος Κούρτης, Βλάσης Αγτζίδης, Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης, Γεώργιος Μαυρόπουλος) , μίλησαν για το ιστορικό, διεκδικητικό πλαίσιο, επισημένοντας ότι βρίσκεται σε πολύ μικρό στάδιο η ενημέρωση του κόσμου κυρίως στο εξωτερικό, με τη συμμετοχή συγκεκριμένων προτάσεων .

Ως συμπέρασμα αυτό που έμεινε από την διημερίδα, είναι η ανάδειξη του κομματιού της Γενοκτονίας ως θέμα συζήτησης στην Ελληνική κοινωνία. «Το θέμα της Γενοκτονίας είναι πανανθρώπινο. Είναι θέμα και καθαρά πολιτικό, με καθαρά διεκδικητικό πλαίσιο. Πολλά πράγματα ξεκίνησαν και από την Πτολεμαΐδα τη δεκαετία του ’90. Οι όποιες ενέργειες έγιναν, αφορούσαν δυστυχώς μόνο τον ποντιακό μικρόκοσμό μας και δεν κατορθώσαμε να έχουμε δίπλα μας την ελληνική πολιτεία, σε αντίθεση με την Αρμενία που είναι ένα βήμα πριν την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων στις ΗΠΑ», τόνισε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Για τη στάση της Τουρκίας στο θέμα, ο ίδιος απάντησε ότι κρατάει τη στάση προπαγάνδας που κράτησε τόσα χρόνια.

Ωστόσο, το θετικό είναι ότι οι νέοι επιστήμονες με σοβαρή παρουσία και στο εξωτερικό, ασχολούνται με το θέμα, βγάζοντας το ζήτημα προς τα έξω δειλά – δειλά. Επίσης, οι ποντιακοί σύλλογοι είναι πολύ καλά οργανωμένη κοινότητα παγκόσμια, με την ελπίδα ότι αν αυτά αρχίσουν να δουλεύουν σωστά, τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν ελπιδοφόρα μηνύματα.


Βήματα αναγνώρισης είναι τόσο ο φωτισμός της Βουλής την 19η Μαΐου, όσο και η ποντιακή φορεσιά στους Εύζωνες, με τον κ. Κωτσίδη να απαντάει πως προς το παρόν μένει μόνο σε συμβολικό επίπεδο με αυτές τις δράσεις. Ειδικά για τον φωτισμό της Βουλής, ήταν μια πρωτοβουλία του e-Pontos.gr, με τον κ. Κωτσίδη να σχολιάζει και το θέμα της Ποντιακής ενδυμασίας, σε μια καθ” όλα συγκινητική εικόνα να είναι ντυμένη με την Ποντιακή ενδυμασία. Το ίδιο συμβολική ήταν και η πρωτοβουλία για τον φωτισμό της Βουλής σε κάποιες ειδικές ημέρες. Αυτό έγινε πρώτα το 2018, ακολούθησε το 2019 και συνεχίστηκε και εφέτος, με κόκκινο και μαύρο φωτισμό και ισχυρούς συμβολισμούς από πίσω….

Σε πολιτικό επίπεδο, έγιναν λίγα πράγματα, ωστόσο η ελληνική πολιτεία βλέπει δειλά – δειλά προς τη σωστή κατεύθυνση με τον κ. Κωτσίδη να τονίζει την ανάγκη αναγνώρισης της Γενοκτονίας στην ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Έχει περάσει πολύς χρόνος και χάσαμε την πρώτη γενιά που θα ήθελε να δει τη δικαίωση. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε, να μην αφήσουμε άλλη γενιά να πάει χαμένη, αρκεί να κατευθυνθούμε προς το εξωτερικό και να ενημερώσουμε τον κόσμο στο εξωτερικό. Η ελληνική κοινωνία σιγά – σιγά μαθαίνει», σχολίασε σχετικά.

Ένα παράδειγμα αφύπνισης της ελληνικής κοινωνίας, που είναι το σήριαλ Κόκκινο Ποτάμι, μπορεί να συμβάλει στην αναγνώριση του δίκαιου των αιτημάτων αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, σχολίασε τέλος , ενώ στάθηκε στην ανάγκη συνδρομής των ΜΜΕ με αφιερώματα και ειδήσεις για τον Ποντιακό χώρο.

Πηγή: e-Ptolemeos