Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Τίμησαν όλα τα παιδιά που χάθηκαν στη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου του 1919 (Video)

Τίμησαν όλα τα παιδιά που χάθηκαν στη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου του 1919
Τίμησαν όλα τα παιδιά που χάθηκαν στη Γενοκτονία των Ποντίων στις 19 Μαΐου του 1919

Δύο δίδυμα αδέλφια (6 χρονών) από την Αναρράχη, ένα χωριό κοντά στην Πτολεμαΐδα αποφάσισαν στις δύσκολες μέρες της καραντίνας να μάθουν σε έναν φίλο τους (5 χρονών) από το διπλανό χωριό, το Εμπόριο έναν Ποντιακό χορό για να περάσουν ευχάριστα τον χρόνο τους. Ο χορός ονομάζεται «Ομάλ» και η εκπαίδευσή του γινόταν εξ αποστάσεως από τα δύο αδέλφια.

Δεν άφησαν, όμως, την ευκαιρία και προγραμμάτισαν καθ' αυτό τον τρόπο, με τον ίδιο βηματισμό και τέσσερα robot bee – bot. Έφτιαξαν τέσσερις κούκλες – Ποντιόπουλα και τις τοποθέτησαν πάνω στα robot χωρίς όμως να πιάνονται θέλοντας να τονίσουν ότι αυτές τις δύσκολες και πρωτόγνωρες μέρες για όλους μας δεν μπορούμε να πιανόμαστε χέρι – χέρι για να χορέψουμε.

Έτσι ονόμασαν το project τους «Ας χορέψουμε με τα χέρια της ψυχής». Με αυτό τον τίτλο θέλησαν να τιμήσουν όλα τα παιδιά που χάθηκαν στη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στις 19 Μαΐου του 1919, ενώ ταυτόχρονα θέλησαν να τονίσουν ότι αν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ή φορώντας μάσκα σε εξωτερικό χώρο «η ψυχή μπορεί να χορέψει με τα δικά της χέρια».

Το project αυτό έγινε γνωστό στα παιδιά της γειτονιάς τους (νηπιαγωγείου & δημοτικού) και μετά την άρση της καραντίνας μαζευόντουσαν σε μικρές ομάδες των 3 – 7 μελών και λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, χόρευαν με «ΤΗΝ ΨΥΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ», δηλαδή με «ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ».



Ο προγραμματισμός τον robot έγινε σε δύο φάσεις σύμφωνα με τα βήματα του Ποντιακού χορού «Ομάλ». Το πρώτο μέρος ονομάζεται «επιτόπιο Ομάλ» και οι χορευτές παραμένουν επιτόπου κινούμενοι δεξιά – αριστερά ένα βήμα και στη συνέχεια μπαίνουν στον χορό κάνοντας τέσσερα βήματα δεξιά και δύο αριστερά (αυτό φαίνεται στο βίντεο ακριβώς στα 33” έως 45”).  Και τα τέσσερα robot προγραμματίστηκαν από την ομάδα ώστε να μετακινούνται μαζί και να ξεκινούν ταυτόχρονα με τους χορευτές όταν μπαίνουν στον χορό. Για να το πετύχουν αυτό μέτρησαν ακριβώς τις παύσεις που χρειάζονται σύμφωνα με το μουσικό κομμάτι, ενώ τοποθέτησαν στα bee – bot robot την μπροστινή τους μεριά (πρόσωπο) προς τα δεξιά. Όταν δηλαδή το πρώτο βήμα των χορευτών ξεκινούσε από δεξιά το bee – bot robot κινούταν και αυτό προς δεξιά, έχοντας την μπροστινή του πλευρά προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο τραγουδοποιός κύριος Καζαντζίδης Αναστάσιος μαζί με τους συνεργάτες τους ευαισθητοποιήθηκε για αυτή τη δράση των μικρών παιδιών και έγραψε ένα Ποντιακό μουσικό κομμάτι στο οποίο ακούγονται οι στίχοι στην Ποντιακή διάλεκτο αναφέροντας ότι Ποντιόπουλα χορεύουν σαν της Άνοιξης τα χελιδόνια και τους μενεξέδες του λιβαδιού. Ακούνε την Ποντιακή λύρα και κρατάνε «ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΤΑ ΧΕΡΙΑ». Κοιτιούνται, χαμογελάνε, αγαπούν ο ένας τον άλλον και δεν φεύγουν από τον χορό.

Τη μουσική την έγραψε ο μουσικοσυνθέτης Καζαντζίδης Αναστάσιος. Τους στίχους τους έγραψαν οι  στιχουργοί Μάγγος Ιωάννης και Καζαντζίδης Αναστάσιος. Λύρα παίζει ο Καζαντζίδης Αναστάσιος και κιθάρα ο Λάκης Παναγιωτίδης. Υπεύθυνος για τη λήψη του video ήταν ο Ζάχος Χασιώτης και για την επεξεργασία του ο Θοδωρής Παρασκευάς. Οι προγραμματιστές είναι: Λευτέρης Στεφανίδης,  Δέσποινα Στεφανίδου και Κωνσταντίνος Κλέτσιος. Οι χορευτές είναι φίλοι τους από τα δύο χωριά, Αναρράχη – Εμπόριο.

Η νηπιαγωγός τους και προπονήτρια της ομάδας Ευγενία Κατσάλη αφιερώνει αυτό το project στα δύο αδέρφια της ομάδας καθώς τις μέρες της καραντίνας «έχασαν» τον πατέρα τους.

Ο μουσικοσυνθέτης Αναστάσιος Καζαντζίδης μαζί με τους μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Μουρικίου τραγουδούν και χορεύουν το μουσικό κομμάτι «Ποντιόπουλα Χορεύνε». Συμμετέχουν σε διαγωνισμό ρομποτικής που διοργανώνει η #wrohellas και ζητάνε την θετική σας ψήφο για να ακουστούν σε όλη την Ελλάδα! Βοηθήστε για την διάκριση τους!

Ψηφίζετε πατώντας like στο βίντεο στο Youtube.