Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Άγιος Αντώνιος και Άγιος Μάρκος τίμησαν από κοινού την μνήμη της Γενοκτονίας

Άγιος Αντώνιος και Άγιος Μάρκος τίμησαν από κοινού την μνήμη της Γενοκτονίας
Άγιος Αντώνιος και Άγιος Μάρκος τίμησαν από κοινού την μνήμη της Γενοκτονίας 

Εκδήλωση μνήμης της γενοκτονίας εις βάρος του ποντιακού Ελληνισμού διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αγίου Αντωνίου «Τα Κρούσια» από κοινού με τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αγίου Μάρκου «Οι Μωμό(γ)εροι».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 14 Ιουνίου 2020, στον Άγιο Μάρκο.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, που τελέσθηκε στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατετέθησαν στέφανοι στο μνημείο Ποντιακού Ελληνισμού από τον δήμαρχο Δημήτρη Κυριακίδη και από μέλη των συλλόγων, ενώ τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού.

Στην Γενοκτονία εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού αναφέρθηκαν το μέλος του συλλόγου του Αγίου Μάρκου Χαρούλα Βαφειάδου και η γενική γραμματέας του συλλόγου του Αγίου Αντωνίου Ευγενία Διαμαντίδου.

Άγιος Αντώνιος και Άγιος Μάρκος τίμησαν από κοινού την μνήμη της Γενοκτονίας

«Ιστορικό και εθνικό καθήκον»

Ειδικότερα η κ. Διαμαντίδου είπε, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

«Την σημερινή ημέρα, 19η Μαΐου, τιμάμε τους νεκρούς μάρτυρες της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εκπληρώνοντας ένα ηθικό, ιστορικό και εθνικό καθήκον. Τιμάμε την μνήμη των 353.000 θυμάτων μιας απίστευτης τραγωδίας στην άλλοτε ελληνική αυτή γωνιά της γης, που ακόμη και σήμερα στοιχειώνει την σύγχρονη Τουρκία.

Η Γενοκτονία ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα, το οποίο η κυβέρνηση των Νεοτούρκων έφερε εις πέρας με συστηματικότητα.

Οι μέθοδοι, που χρησιμοποίησε, ήταν ο ξεριζωμός, η εξάντληση από τις κακουχίες και τα βασανιστήρια, η πείνα και η δίψα, και τα στρατόπεδα θανάτου στην έρημο.

Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα, εναντίον του ελληνικού λαού.

Η Γενοκτονία των Ελλήνων πραγματοποιήθηκε παράλληλα με Γενοκτονίες εις βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή των Αρμενίων και των Ασσυρίων.

Άγιος Αντώνιος και Άγιος Μάρκος τίμησαν από κοινού την μνήμη της Γενοκτονίας

Οι Έλληνες του Πόντου, ξεριζώθηκαν βιαίως από τις πατρογονικές τους εστίες, αλλά κατόρθωσαν, προτάσσοντας την δημιουργικότητα και το πνεύμα τους, να επιβιώσουν και να διαπρέψουν.

Διατήρησαν και διαφυλάττουν την ιδιαίτερη πολιτιστική τους ταυτότητα και γλωσσική παράδοση, αποτελώντας για την Ελλάδα ένα κεφάλαιο δημιουργίας και υπερηφανείας.

Ο απανταχού Ελληνισμός, η μεγάλη διασπορά του Ποντιακού Ελληνισμού, απόγονοι γενναίων και συνεχιστές μιας λαμπρής κληρονομιάς, που και σήμερα πάλλεται ακόμη πιο ισχυρή στις μεγάλες κοινότητες των Ποντίων εντός και εκτός Ελλάδος, δεν ξεχνάμε και διεκδικούμε αγωνιστικά την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Η αναγνώριση της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού αλλά και όλων των χριστιανικών πληθυσμών, απαιτεί αφύπνιση της παγκόσμιας συνείδησης και εφαρμογή των οικουμενικών αρχών του Δικαίου και της Ηθικής. Αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία να εξετάσει κριτικά την ιστορία της και να αποδείξει τον σεβασμό της στο Διεθνές Δίκαιο, και στην προστασία των δικαιωμάτων των λαών αλλά και των εθνοτήτων, που ζουν στην επικράτεια της.

Χαιρετίζουμε την απόφαση της ελληνικής Πολιτείας, να διδάσκεται στους νέους μας η Ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού. Ζητούμε, ακόμη, προς την κατεύθυνση της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, την ίδρυση πανεπιστημιακής έδρας ποντιακού Ελληνισμού.

Η ημέρα αυτή βρίσκει την Ελλάδα στη δίνη μιας κρίσης με πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Είναι η ώρα, να ανακαλύψουμε ως λαός και πάλι όσα μας καθιστούν μοναδικούς πολιτισμικώς, ιστορικώς, κοινωνικώς.

Άγιος Αντώνιος και Άγιος Μάρκος τίμησαν από κοινού την μνήμη της Γενοκτονίας

«Αγώνας για την δικαίωση»

Σήμερα, ανανεώνουμε και πάλι μια υπόσχεση τιμής στην μνήμη των αθώων θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού Ελληνισμού αλλά και χρέους προς τους νέους όλου του κόσμου, να αγωνιστούμε για την δικαίωση, την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, καταδικάζοντας ταυτοχρόνως όλες τις σύγχρονες γενοκτονίες.

Η ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, τον Φεβρουάριο του 1994, που καθιέρωσε την 19η Μαΐου ως ημέρα μνήμης, ήταν μία γενναία απόφαση, πλην όμως δεν είχε την συνέχεια που έπρεπε εκ μέρους του ελληνικού κράτους και αφέθηκε στους «ώμους» των ποντιακών πολιτιστικών συλλόγων, που όμως αποδεικνύονται αδύναμοι να επιτύχουν την διεθνή αναγνώριση.

Όμως αν η ενότητα της προσπάθειάς μας είναι δυνατή, θα μπορέσουμε μαζί να επιτύχουμε την αναγνώριση για την ηθική δικαίωση των προγόνων μας και με υπερηφάνεια να εξιστορούμε στους απογόνους μας και συνεχιστές της παράδοσης της Ιστορίας μας».

Άγιος Αντώνιος και Άγιος Μάρκος τίμησαν από κοινού την μνήμη της Γενοκτονίας

Στην συνέχεια η χορωδία ερμήνευσε δύο τραγούδια σχετικά με την Γενοκτονία, ενώ ο Κωνσταντίνος Κυριακίδης απήγγειλε ποίημα μαθητών δημοτικών σχολείων του νομού εμπνευσμένο από αυτήν.

Τέλος, το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου του Αγίου Μάρκου χόροψε πυρρίχιο.

Η εκδήλωση «έκλεισε» με παράθεση δεξίωσης με ποντιακά και άλλα εδέσματα.

Κατά την διάρκειά της τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον νέο κορωνοϊό.

Πηγή: Μαχητής