Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Οδό "Διαμαντή Λαζαρίδη" απέκτησε πλέον η Δράμα

Οδό "Διαμαντή Λαζαρίδη" απέκτησε πλέον η Δράμα
Οδό "Διαμαντή Λαζαρίδη" απέκτησε πλέον η Δράμα

Οδό "Διαμαντή Λαζαρίδη" απέκτησε από το Σάββατο 20 Ιουνίου 2020, η πόλη της Δράμας με το δρόμο που διανοίχτηκε πρόσφατα δυτικά του Αρχαιολογικού Μουσείου Δράμας και είναι ο δρόμος που ενώνει την οδό Πατριάρχου Διονυσίου με την οδό Κώστα Βάρναλη και την 19ης Μαΐου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας.

Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Δράμας αποτελεί φόρο τιμής στον σημαντικό αυτόν Δραμινό, άνθρωπο των γραμμάτων και του πολιτισμού, που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος της Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος "η ονοματοδοσία οδού δίπλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δράμας είναι η ελάχιστη πράξη τιμής της Δημοτικής Αρχής στον Δάσκαλο, Μελετητή και Ερευνητή της ιστορίας και του πολιτισμού, Συγγραφέα, μέλος της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών για την πλούσια προσφορά του στην Ελληνική Παιδεία και στον Ελληνισμό του Πόντου".

Μιλώντας για τον Διαμαντή Λαζαρίδη ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, κ. Δεμερτζής ανέφερε στοιχεία της βιογραφίας του:

“O Διαμαντής Λαζαρίδης, γεννήθηκε στις 31 Μαρτίου 1928 στο Σιδηρόνερο Δράμας, από γονείς Πόντιους, που καταγόταν απ’ την παραθαλάσσια Βαδισάνη (Φάτσα). Γονείς του ο Θεμιστοκλής Λαζαρίδης και η Παρασκευή, το γένος Κατσίδου.

Ο πατέρας του κατά την περίοδο της Γενοκτονίας στρατεύτηκε δύο φορές στα Τάγματα Εργασίας, την πρώτη το 1918 στο Ερζερούμ, απ’ όπου δραπέτευσε για να επιστρέψει στα χωριά της Φάτσας, τη δεύτερη το 1921, όπου επειδή γνώριζε την τουρκική, ο Αξιωματικός του Τάγματος τον αξιοποίησε ως διερμηνέα κι όταν πήρε μετάθεση στη Σαμψούντα, τον πήρε μαζί του. Εκεί συμμετείχε σε μυστική οργάνωση, της οποίας το συντονισμό είχε ο Επίσκοπος Ζήλων Ευθύμιος, με κύριο έργο τη φυγάδευση ανταρτών και φυγόδικων στη Ρωσία. Το ’22, εξαιτίας της πληροφόρησης που είχε απ’ τη θέση του, καταλαβαίνει ότι όλα θα γίνουν χειρότερα και στέλνει γράμμα στη σύζυγό του Παρασκευή να φύγει με τα παιδιά στην Ελλάδα, πράγμα που γίνεται.

Οδό "Διαμαντή Λαζαρίδη" απέκτησε πλέον η Δράμα

Απολύεται το 1923, έρχεται στην Ελλάδα και βρίσκει την οικογένειά του στα Γιάννενα. Τους πηγαίνει στην Καλαμαριά, όπου όμως είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός προσφύγων, ενώ οι άθλιες συνθήκες και η υγρασία στέλνουν πολλούς στο θάνατο. Μεταξύ αυτών αρκετοί απ’ την οικογένεια του Διαμαντή, όπως η 4 ετών αδελφή του Χαρίκλεια.

Ένας Θείος του που υπηρετούσε στη διεύθυνση εποικισμού Δράμας τους μιλά για τα όμορφα χωριά βόρεια της Δράμας, που έχουν καλό και υγιεινό κλίμα. Έτσι εγκαθίστανται στο Σιδηρόνερο. Εκεί αναδεικνύεται η ηγετική φυσιογνωμία και η ανιδιοτελής προσφορά του πατέρα του στους κατοίκους, γεγονός που εκτιμούν οι κάτοικοι του χωριού, επιλέγοντάς τον για 4 συνολικά τετραετίες Πρόεδρο της Κοινότητας.

Ο Διαμαντής, 5 χρόνια μετά την εγκατάσταση της οικογένειας στο Σιδηρόνερο είδε για πρώτη φορά το φως του κόσμου, 3ο παιδί μεταξύ των 6 αδελφών του. Προηγήθηκε η Χαρίκλεια (1919), η Έλλη (1926), ο Γιάννης (1927, που πήρε το όνομα του παππού του που είχε πεθάνει στις εξορίες), ο Διαμαντής (1928), ο Ρήγας (1930) και ο Βύρων (1935).

Μετά την αποφοίτηση απ’ το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του φοιτά στο Γυμνάσιο Δράμας, ακολουθεί η Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια αρχίζει η ωραία περιπέτειά του ως Δασκάλου σε διάφορες πόλεις και χωριά: Περιστεριά, Καλλίφυτο και Παρανέστι Δράμας, στην πόλη της Δράμας και μετά στη Θεσσαλονίκη.

Διετής μετεκπαίδευση στο Μαράσλειο Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης και αποφοίτησή του απ’ το Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Γίνεται Επιθεωρητής Δημοτικών Σχολείων στην περιοχή Γιαννιτσών, αποσπάται στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, επιστρέφει στα Γιαννιτσά και στη συνέχεια στις περιοχές Ηλιούπολης και Κηφισιάς. Το 1983, συνταξιοδοτείται με 34 χρόνια υπηρεσίας.

Μέλος του ΔΣ της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών (ΕΠΜ) για 25 χρόνια, απ’ το 1985 μέχρι το 2011. Απ’ το 2005 αποσύρεται στο χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, το Σιδηρόνερο.