Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Στη Νάουσα οι φετινές εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας για το Ν. Ημαθίας

Στη Νάουσα οι φετινές εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας για το Ν. Ημαθίας
Στη Νάουσα οι φετινές εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας για το Ν. Ημαθίας 

Πραγματοποιήθηκαν την, Κυριακή 24 Μαΐου, οι εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας - Εθνικής Βιβλιοθήκης Αργυρουπόλεως. Το πρωί τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και ακολούθησε μνημόσυνο στη μνήμη των 353.000 νεκρών της Γενοκτονίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ. Παντελεήμων.

Στη συνέχεια ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο της Γενοκτονίας, στο Δημοτικό Πάρκο Νάουσας, και ομιλία από την φοιτήτρια και υπεύθυνη του εργαστηρίου παράδοσης της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας κα. Δεμερτζίδου Μαρία. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στη Νάουσα οι φετινές εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας για το Ν. Ημαθίας

Παρευρέθηκαν ο Υφυπουργός οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος (εκπρόσωπος της Κυβέρνησης), οι βουλευτές Ημαθίας κ.κ. Μπαρτζώκας (εκπρόσωπος της Βουλής), Τσαβδαρίδης και κα. Καρασαρλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, ο Δήμαρχος Βέροιας κ. Βοργιαζίδης, ο Δήμαρχος Η.Π. Νάουσας κ. Καρανικόλας, ο Στρατηγός της 1ης Μεραρχίας Πεζικού Βέροιας κ. Γούναρης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ημαθίας κ. Κούγκας, ο Διοικητής της Β' Μοίρας Καταδρομών κ. Αναστασιάδης, ο εκπρόσωπος του ΔΙ.Π.Υ.Ν. Ημαθίας κ. Κουβακάς, εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Σ. Ημαθίας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Μουρτζίλας και Νεστορόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Παπαδόπουλος, Αδαμίδης, Καραγιαννίδης, Τριανταφύλλου, Τζουβάρας και κα. Μπαλτατζίδου, ο τέως Δήμαρχος κ. Κουτσογιάννης, η πρόεδρος της ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας κα. Μπατσαρά, ο πρόεδρος Κοινότητας Νάουσας κ. Χατζηστυλλής, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, οι πρώην πρόεδροι της Λέσχης κ.κ. Παπαδόπουλος, Ορδουλίδης και Τεληγιαννίδης Φίλης, εκπρόσωποι του Σωματείου «Παναγία Σουμελά», της Ευξείνου Λέσχης Ειρηνούπολης, του Μ.Π.Σ. Νέας Νικομήδειας «Ο Αριστοτέλης», του Συλλόγου Ποντίων Μακροχωρίου, του Ομίλου «Η Αράπιτσα» και του Λυκείου Ελληνίδων Νάουσας.

Στη Νάουσα οι φετινές εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας για το Ν. Ημαθίας

Με αφορμή τις τοποθετήσεις ορισμένων εκπροσώπων Ποντιακών σωματείων, η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις εκδηλώσεις μνήμης της Κυριακής 24 Μαΐου 2020.

Στην ανακοίνωση της αναφέρει: προς αποφυγή οποιασδήποτε παρεξήγησης, από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας - Εθνική Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως «Ο Κυριακίδης», διευκρινίζεται ότι η ενημέρωση για τις πραγματοποιηθείσες εκδηλώσεις μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από πλευράς του Σωματείου, έγινε με την αποστολή ηλεκτρονικών προσκλήσεων, την δημοσίευση του προγράμματος στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και την ανάρτηση του προγράμματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την Δευτέρα 18 και την Τρίτη 19 Μαΐου 2020. Η χρονική στιγμή της αποστολής οφείλεται στην αναμονή της σχετικής απόφασης των αρμοδίων αρχών (απόφαση ΥΠ.ΕΣ. υπ' αριθμό 29651) και του καθορισμού των απαραίτητων μέτρων, δεδομένων των επικρατουσών συνθηκών λόγω του Covid-19. Σε αντίστοιχο πλαίσιο έδρασε και η συνδιοργανώτρια, Π.Ε. Ημαθίας.

Στη Νάουσα οι φετινές εκδηλώσεις Μνήμης Γενοκτονίας για το Ν. Ημαθίας

Δράττοντας την ευκαιρία που μας προσφέρεται, επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας στην ύπαρξη οποιουδήποτε «σχίσματος» στον χώρο και τονίζουμε την κάθετη στάση μας σε κάθε έριδα. Σταθερός μας στόχος παραμένει η συλλογική δράση μέσα από την σύμπνοια του ενωτικού πνεύματος, υπό την σκέπη της Παναγίας Σουμελά. Υποστηρίζουμε ακράδαντα πως το βασικότερο θέμα όλων των απογόνων των Ελλήνων του Πόντου, είναι η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Οποιεσδήποτε διαμάχες άλλου είδους μας απομακρύνουν από τον ευγενή στόχο μας και αποτελούν χάσιμο χρόνου, μια πολυτέλεια που για εμάς δεν υπάρχει.